搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
其實咁講冇錯既

佢既入職要求就梗係唔係u grad
但連當地大學生都連政府位做第一考慮
非u grad你點爭

香港依家都有大學生爭ACO
但唔係大學生都有返一定比例
唔係三星之類大企業行先?
唔係
你了解下既話就知佢地幾咁冇希望
Lm
私人公司可以係好paid 不過要睇行業

朋友做私家醫院護士RN 5皮 14個月, 21日VL, 平時可以簡日子放假
做office 工5皮野已經係中層價

係醫護界只係junior 的top rate
依啲就每個人有不一樣嘅角度同睇法。
我覺得大多數人想做政府工係因為夠安穩,人工合理。
有啲人話私企晉升機會大,講真升到既又有幾多個?
至少政府工每年加point又唔怕突然冇工開。

以前香港遍地黃金,依家得蝗金。
唔係後生唔想上位,唔想上進。私企大公司?可以點上?
而係現時政府工比較起其他工作已經係十分美好。

純粹討論,無意冒犯
香港係一個獎勵冇熱誠/冇志向/冇夢想既地方
你愈有夢想 愈低要住籠屋

政府仲會間唔中出啲廣告贈下慶
「快啲投身香港創新科技業/青年創業啦!」
今時今日仲有8.5k朝9晚6番6日輪休
獅子山精神根本站唔穩腳

剩係叫人捱同搏

但捱嚟為乜? 又冇人講得到wo
基本上你要有工作名目先有得補水
如差佬拉人,消防救火咁
一般返9放6文職
你開鐘開到夜晚10點都冇水落袋
因為係你自己做唔切野

ps: 有d位係可以claim錢既
可以多幾千一個月
香港越黎越少良心企業,越黎越少外資公司
香港人開嘅公司同大陸人開嘅差唔多
分分鐘仲差
劣幣驅逐良幣
中資公司嘅福利同政府工比
一個健康社會, 唔會個個都覺得政府工好。
政府ot勁=起碼博下札職 有數睇
私人ot勁=冇野做都要扮ot, 廢事比人炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞