搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
香港仲係好多公司咩都冇
11-2 k仲係大把人做
記得唔知邊個人講過,當年輕人以做政府工為目標開始,就係社會退步同腐敗既開始
前俄羅斯總統梅德韋傑夫
私人工咁撚閪你做埋我個份
私人工好多過橋抽板
一用完就炒 閪到咁
都唔係開始,係已經退晒步同腐敗到爛
真係奴隸黎 出到國就係人才啦 留係香港入到政府工最少做返個人
政府工ot=補水
私人工ot=應份
除左醫療同埋樓主講個d投行,揸飛機
有咩行業一般打工仔係好得過政府
深圳人工就快追到香港,一個寫wechat,facebook既new media editor 可以開到 6000-8000 人仔一個月,除開生活成本會比香港 10000-12000 HKD 好使好多
點解你唔問香港商家佬offer點解咁撚閪

私企老細睇起你儘其量都係比多個位你坐 加埋工作量大增
你永遠只會比佢個位既責任感局限自己其他發展
邊個唔想發圍 係私人公司份糧都淨係夠生存
咪話西工請唔到人要輸入外勞
但唔好唔記得上層:醫生,管理呢d都比支那(新香港人)取代緊
屌你老美 自己做政府工都係度阿支阿佐 你HIGH撚大左呀?
有心做又點? 咪又係一句你做野好盡心 但公司無budget升人上去
(但同時請埋老細第二間公司既人過黎lead你)
叫你坐多兩年逗黃豆

與其付出係呢d無乜機會既地方
我倒不如用自己心力發展屬於自己既事業 咁我會有多d未來

利申: 受害者
你講紀律部隊嘛?
腦細級(結左婚)住完10年後
可以攞房屋津貼攞到退休架
冇結婚既都攞得
係唔住得宿舍
黎緊份工starting pt 21 max pt33
我個行從來冇咩私人市場,獅子山精神
有錢仲要咩大志
利申考緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞