搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
你啲同學中學畢業?

專科出黎做兩年跳一次都兩萬五啦 主任
點講都好 好多後生都係想入政府 就算做緊嘅都好多暗底考政府 呢個係真 香港私人市場文化差到唔想講(特別係港資中小企)唔好怪後生點解個個衝入大公司而細公司無人做
都係睇你認唔認命
你覺得點都改變唔到
做下港豬 最多每年贖罪式遊行下就夠
你肯認咪得 不過就唔好怪點解港共愈來愈過分
我講緊普通 engineer 呢啲普通專科咋

你講緊 law 同醫果啲? 咁你當我講果啲係垃圾科啦
政府工程師起薪點係pt32 $64055
未考牌專科邊有40-50k?
AE都係pt 19-27咁
升埋職就27~32-44
你搞笑咩 咩requirement 呀
工程學會會員呀 我有呢個牌uu面叫緊10萬一個月喇
出面*
MHKIE就10萬一個月得director/大pm 先有
吹大左唔好意思 都係想大一大佢地咁
原來牌都未有
政府ae都3皮幾starting啦
仲駛跳黎跳去先25k
你真係唔識嫁喎...
唔撚想再覆你

同你講都晒氣 慢慢做你既aco 啦
年輕人應該把握自己嘅珍貴寶貴嘅青春,出去闖下,唔好成日上網為左考唔到政府又叫春呀
即刻正皮左
你鐘意都一樣可以港豬港豬咁係度叫
呢個世界齋講梗係易
扮哂高尚懶係勵志又點
現實就係現實
講咁耐一樣實際嘅野都講唔出
You can't beat them join them
Join Ed! 狗都唔屌
ot 1-2個鐘都拎出黎講
5點收工 ot 2個鐘都係7點咋
又黎連登仔全部哈佛劍橋畢業
我fair d講啦
如果你係三大畢業, 正常非乞食科
做幾年野有25K都好正常

但如果你係非三大又或者任何U既pure science pure art畢業
做五年無20k都絕對不奇怪
而家仲有好多西工係開緊11,2k而一堆fresh grad去做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞