搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
工程u grad 15k
仲夠膽死寫benefits
小心比人屌係你廢
又話自己係出面搵4,5皮
獅子山精神= 美化奴隸主義
filing,摺下單張 3皮喎
比你 做唔做?
私人工:
工時長,
多野做,
人工又唔係多,
人工又唔係加得多,
加人工已經要謝主隆恩,
林鄭比乞兒都5百啦
加果小小要人做牛做馬
叻仔
獅子山精神要低薪日日OT又俾人日屌夜屌
你獅埋我嗰份
利申唔做政府工
此post 已完,樓主根本上哂岸之後企喺高地說教

樓主,我都想好似你咁膊頭有幾粒花
最撚閪開埋垃圾工作wtapps gp
要人加佢wtapps
放左工仲要睇msg

人地政府都有 不過人地果d
係吹下新聞 旅行經
香港既未來只有一樣,
就係劣食快餐有冇飲管
做政府要用心做?

hr已經認入政府係有料人士

你大可以爭入政府 最後唔做架
唔係政府工好好 只係私人工太衰
Agree no more, a little more than 9 years in private company ranging from banking to insurance told me only one thing: private companies care shxt about their employee.
Govt / Public service sector not good either, but position at the level BEFORE junior management, well at least I have a life and can leave office at 6 pm, 5 days working week, and more than 20 days of annual leave annually, not to mentioned that salary point increment every year + following govt staff annual salary adjustment regardless economy situation (only no increment in history was in 2003)
In such economic / political storm between PRC China and United States, young generations of Hong Kong, what will you choose then?
出面d工會係好似間公司佢有份
成班老野個腦閉塞 幫公司慳錢
公務員工會幫自己人爭取人工福利
eg 警察 消防 文職
冇人加工屌到你反艇屌到上新聞
咪就係獅子山精神害人囉,根本就係奴隸精神。
屌你變月經啦...
樓豬擾敵

已經唔想再拼搏,失去左獅子山精神。

我都覺得應該個個後生仔都應該試創業
但係真係好難

我5,6年前讀書同朋友搞工作室 幫人寫app web 試下低成本創業

經驗係香港市場真係太細 搵客都好有難度 事實上人脈 >> 一切

我地d客都係好彩搵到一單 跟住客介紹客咁做 完曬就好靜 又搵唔到好大單既野(事實上唔會搵你做)

而且就算搵到 肯用你細公司都係貪你平 貴就壓你價

真係好難生存
咁又唔同。人地當年拼搏係有補水同升職機會
而且人工合理
今時今日係冇。

以前係多勞多得。依家係多勞
樓主:屌你老母我捱撚左十幾年先有咁既人工,你班廢青唔撚使捱入政府就有我呢個人工。唔撚得呀,全部同我出黎10k起跳做到隻狗咁先得呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞