搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
有牌地盤佬
正常
私人公司d好位好多時都係識人,你唔識人就
對,政府起碼穩定,私人工一話冇錢唔理你做得幾好照炒
樓主所講嘅其實已經有好多人研究過

經濟活力越底嘅地方,就越多人考政府工,以政府工為目標。

經濟活力差嘅包括有極權政府,第三世界國家或者好似破產前嘅希臘,冰島。

政府只係一個洗錢嘅機構,佢冇向外賺錢能力,只係搶市民錢存在嘅機構,如果所有所謂精英嘅人都只去搶市民錢令自己得益,試問個國家點會有前途?
就咁依個假期,我見到有公司由平安夜放
放到尋日先番,幾撚好
好似讀書放聖誕假咁
有d就奴隸工,除夕,平安都無得早走
政府唔差,但私人有d好好
利申:公務員
1個人點申請2-3人單位
求賜教
一句講哂 我認我係廢人
我覺得搏哂命係工作上面搵成就感而放棄生活好可悲
但係唔好唔記得啲宿舍,其實都係喺偏遠地區,都係方便大家喺離境管制站嗰度上班。

做足資料先吹好無?
樓主自己係咪都係政府撚呀?
得政府撚先會叫黑警做「force」
我本身住居屋 我18歲勾個名出黎 之後個妹18歲再勾出黎 一齊排 排左幾年 排到新界既新屋村 果陣人工低同個妹讀書報無收入 過到審查上樓 宜家返緊正苦工
Fg 出黎做私人公司好似狗咁比人撚
係人都想入政府做啦 起碼薪高糧準
香港私人工係又無前途,又低人工,又辛苦
不過唔意外,香港呢種垃圾地方,第三世界國家
仲衰過美國
香港呢種極端資本主義社會不意外
choose USA
移民美國
排咗幾多年??
電子
政府工人士特別,成日叫後生咪做政府工,冇前途,但叫佢轉工佢又會話自己冇用架啦,走唔到去邊 香港人特色,自己上左車就唔想比人上車
19歲正式入紙 26歲上樓
政府工都冇得你搵就真係冇未來啦

不騮都係好景打私人工
唔好景跳入政府到r

遲下普通話人士優先你就驚
認真問 正常情況下係咪無得兄妹就咁2個排 ,以core family 就單位去排?
私人工好 點會有人想入政府
同老一輩傾計都話以前冇人想做政府架(非高級公務員)

出面搵錢好賺容易。買股票買樓乜都升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞