搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
呢個年代,香港惡化到所有嘅報紙同埋主流媒體,可以用大篇幅甚至頭條,宣傳某某政府職位招聘乜乜乜。
每一個人考到政府工都好似中咗頭獎一樣,社交平台Show off自己考到乜乜波板乜乜2A3O,甚至有好多出學堂嘅相,比比皆是。
坦白講如果你可以去到投資銀行做,甚至係揸飛機,我覺得咁樣先值得炫耀。

當一個社會畸型到,不斷咁宣傳宣揚考政府有乜好,鐵飯碗幾錢人工etc,其實有冇諗過背後,就係香港嘅年輕人,已經唔想再拼搏,失去左獅子山精神。

可以參考嘅例子,就係日本,台灣,佢哋考公務員嘅畸型,已經達到極致。

從來只有經濟差或者係冇得發展嘅地方,嗰度嘅人,先至會咁消極,考公務員係非常不思進取。

政府工= 旬
公務員=成功人士

私人公司不少人一直都暗地喺度考政府。
有乜嘢人係真係真心真意,想喺私人公司嗰度發展,令香港經濟更加繁榮?

題外話
force話就話有宿舍,但其實住十年㗎咋,
部分紀律部隊重要等幾年先有宿舍,
我明白你話使唔使咁慘,散仔直情要等20年先有.....

但係唔好唔記得啲宿舍,其實都係喺偏遠地區,都係方便大家喺離境管制站嗰度上班。

如果你係私人公司,賺錢想住邊想租邊買邊度絕對可以係市區,任得你挑選

最後我喺度懇請各個傳媒媒體,唔好再喺度吹噓同埋不斷咁誇大做政府嘅好處 ,令到香港嘅年輕人個個都無希望,無將來。

年輕人應該把握自己嘅珍貴寶貴嘅青春,出去闖下,唔好成日上網為左考唔到政府又叫春呀。
港共加地產霸權嘅後遺症
樓主依家又做緊乜,有幾大志
你打緊垃圾私人工就會知政府工好
仲獅子山精神?
散仔宿舍住到退休
Officer先10年
講到好似係班後生仔錯哂咁 又唔諗下點解屍人公司fg人工可以10年都冇升過 真係屍子山精神當飯食咩
一於全民政府 食窮政府 大家一齊收皮
唔係政府工好好 只係私人工太衰
你打咁大篇野同我講老母係女人, 跟住呢?

做到最TOP果班私人工就真係會比政府工好,其他呢?

你叫傳媒唔好吹噓,不如叫班私人公司老細加人工,比番D人權打工仔啦
想創業,但係租金就已經同你講唔洗諗。
香港租貴
係係
我就做奴隸俾人剝削去促進經濟發展
商家佬就unun 腳享受經濟成果
山係石頭海係水
個個都做IBANK 機頭佬咩
平平無奇又唔想4,50歲先黎俾人炒要出去做保安咪入政府囉
香港係冇未來架,老共就係想香港自生自滅,2047香港地區直接劃歸深圳市版圖。
証明社會唔穩定 唔係咁失業率又好看了
一個租貴就要OT要無人工加?
一個租貴就政府工>私人工?
你做老細架?個腦咁細GE?
福利好過私人工好多啦
老細就係睇死咁香港人又肯喎。歐洲佬第一個就反檯啦
香港租貴問題係租住宅都貴,你要交租或者供樓就只能乖乖低返工,做牛做馬,唔係聽瞓街。
樓主係私人企業老闆?
香港地 ugrad 搵六七萬唔係好難 不過做餐食壓力又大 仲要驚俾人炒
做政府工輕輕鬆鬆 又搵到錢點解唔做 個個lawyer doctor 咩
獅子山精神係拎黎教訓D後生用
有政苦工offer你咪又係做 屌
job seeker 唔傻,係自由市場,當政府工待遇好過私人工,本來應該有公司請唔到人。不過問題係香港創業型公司太少,根本唔會有太多新增就業機會,私人公司啲工幾西都可以請到人。年青人發揮空間有限,打份牛工不如去做政府工。
何解社會變到咁灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞