搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
以前都係咁諗

但而家覺得,
要改變社會,唔係話後生仔唔去做政府工咁就可以,
俾你去私人公司打份工俾人剝削下,冇權冇勢咁又可以做得啲乜?

社會有問題,
唔代表去考政府工嘅人做錯咗啲乜,
人係要生活
連續四年, 年年轉工年年加>10%
用咁既極端例子去論證出面私人公司人工高過政府

我想問而家DSE中文無教議論文點舉例證咩? 定係DSE數學無教there exist同for all有咩分別 d人講野低質到咁, 唔係淨係呢條友; 係出面好多人鳩UP都係咁
18 FG
做緊某外資大公司
福利、制度嘅嘢算滿意
但點都唔夠政府工好撈
見到身邊好多人都矢志考政府工 公務員
就覺得有啲迷茫 好怕十年後望返轉頭會覺得自己好蠢
但無計 鬼叫自己怕悶 又鍾意依家做梗嘅嘢
可能我真係唔夠入世啦
不過見到有樓主呢啲同路人 都叫可以圍下爐
共勉之 繼續努力
仲講乜獅子山精神 依家抵諗少少都比老細搵笨 下下賺到盡 冇哂人情味 日日返工好似奴隸咁 見你仲未做死 就再做多啲 未死得就記得聽日要準時返工呀
黐線
我朋友入職唔夠十年已經住新宿舍
地鐵站十分鐘路程
佢話老散都有得住鴨脷洲太古城
今年仲有新宿舍喺藍田站隔離
偏遠?都黐撚線
佢交緊兩千蚊租咋
知無說服力就收爹

打成段野都無point

做私人公司點樣令香港經濟繁榮?

拎12 13k比私人公司老細剝削
晚晚ot叫做有大志?

講左咁撚耐原來你都只係打緊政府工
知唔知出面咩世界
個個人都有相關學位咩
私人公司太西都係助長成個風氣
由開po到回覆講既野全部都係倒果為因
你醒吓啦
真心希望你有幾粒花係9吹
如果唔係跟你班人都幾慘
唔洗哈佛 正常8大 engin it 呢啲垃圾科 兩年經驗 的確係請緊25k

2年經驗 25k 都叫離地既話 你地人生都幾可憐
你女朋友叻姐,襟撈爛做無怨言至高境界,不過我試過啦,但係好笨7,死做難做,原來隔離同事唔洗做都加人工
engine幾時變垃圾科
engine不嬲係fg黎講高人工既科黎
政府工真係比到人睇個career path,點衰極10年內都好易升一級,就算唔升你都知自己會囉幾多人工
有時係私人工唔係話唔想捱,而係想保障返自己捱得有價值
係公司望住某d人做左10幾年野都仲係底層,要一直咁爭上位真係好辛苦
engine IT都叫垃圾科你贏
純粹想話你聽做5年無20K一定唔代表只得中學畢業囉, 大把大學生係咁
世界好大, 淨係香港一個彈丸之地都好多野可以好varies, 做人唔好咁自我中心

利申:從事緊你講既垃圾科, FG個年groos income過25k
咪係 條友都on9 正宗離地撚
我fair d講啦
如果你係三大畢業, 正常非乞食科
做幾年野有25K都好正常

但如果你係非三大又或者任何U既pure science pure art畢業
做五年無20k都絕對不奇怪
而家仲有好多西工係開緊11,2k而一堆fresh grad去做
唔洗哈佛 正常8大 engin it 呢啲垃圾科 兩年經驗 的確係請緊25k

2年經驗 25k 都叫離地既話 你地人生都幾可憐
engine IT都叫垃圾科你贏
純粹想話你聽做5年無20K一定唔代表只得中學畢業囉, 大把大學生係咁
世界好大, 淨係香港一個彈丸之地都好多野可以好varies, 做人唔好咁自我中心

利申:從事緊你講既垃圾科, FG個年gross income過25k

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞