搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
新制班友邊有咩福利
幫辦住十年 之後拎房屋津貼到退休
散仔坐到退休 而家快左了排5年就上到樓
仲要靚位置既樓 近地鐵
以前OT有補水多勞多得 依家同你講責任OT根本剝削時間成本 仲點會有獅子山拼搏精神
都好過私人狗工
你想做私人公司工好容易

零售 / 飲食 /酒店 間間都係私人公司
成日都請唔到人返日薪散工
喺香港本身就無未來,係個勢逼香港人要搵政府工
人各有志
香港依家就係求安穩既時代
大把人想一個月兩三皮過世 得閒去下旅行 不知幾爽
唔係個個都想搏 唔好講到做私企咁偉大
但做得政府既走狗 就一定唔偉大
得啦得啦 又不了啦 叻啦叻啦
屌你老母 晴報黎架?
有幾多後生比老細同老屎忽無限ot 缷膞兼縮數磨到冇哂熱情
後生就是原罪
我有料嘅話都去做私人工博啦
冇料又求安穩嘅話政府係最好選擇 出面低層閪工太多
多謝香港縱到班資方咁刻薄
當私人市場人工完全追唔到政府工
咁博命 日日為公司ot
捱到凌晨2-3點 出submission
都仲係低政府工一截
咁點解唔入政府
日日5點準時收工
一路話政府垃圾但繼續考政府工
點解要貢獻一世比商人?
佢地已經響日常生活物榨取你,你重要幫佢打工被二重榨取?

講咩好城市唔做政府工,只係商人洗緊你腦
私人公司每月搵得萬幾,計埋花紅當有每月兩萬,但係我返工要ot,夜左放工就係街食埋先返屋企,收工同埋放假仲要覆公司whatsapp

同埋樓主何以見得做私人公司可以賺多d錢
我每年加人工好似施捨我咁呀
出去打私人工就知有幾西
經濟差除時比人炒
政府工穩定依樣已經贏撚左
你老母雞都冇心做 點做老鴇?
我都冇講人工 單單福利同ot補水都贏啦,香港私人公司仲停留係石器時代,仆街去下外國做,公司福利好,地方大,飯堂靚(包埋),仲要好多娛樂,好似google嗰種模式外國超多,台資都好撚過港資啦,日資算辛苦,但日資放工應酬都係老細萬歲,香港?屎都冇得你食啊

利申:做過德資美資日資台資港資,港資真係請緊奴工
紀律部隊散仔拎左宿舍就住到退休
退休又有間公屋,好似10年唔洗審查入息
到審查果陣都65歲打後,最多咪雙倍租
咁樣重唔夠咩
已經贏好多人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞