搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
做夠35年強積金政府幫你供多25%
當你搵1皮,政府幫你供多2千5
搵4皮,政府送多1皮
雖然要退休先拎得返
但後生入有呢個著數
政府工幫你供20% MPF係要做左20年先有
三年已計15啦
計左未
你本身住咩
當專業人士(ie 建築師)考咗個牌,出面做4皮野,日日無限輪迴OT,輕則11-12點,重則通頂直落,仲要瘋狂開會兼俾客小
但做政府6皮幾,OT正常最多7-8點,冇事準時走,
做多幾年申請房屋津貼有多皮幾兩皮,個個出面consultant 呀sir 呀sir 咁叫你
諗諗吓真係好灰

仲要建築師已經係有啲使命感(同埋如果鍾意設計做政府多制肘啲)嗰批人,同界別其他專業就青黃不接得更嚴重(請參考隔離consultant 係俾狗做個post)
私樓

因為我聽過d 老海鮮講 有人話兄妹就咁唔排係唔得 ,一定要整個家庭排 先想理解下

我自己獨生仔 未來真係要排 都係等結婚先會排or 等夠年資拎綠表

假設以下情況

1.本身住公屋,老豆係戶主, 老母 同一對仔女係名單內 ,依個情況 對仔女都可以甩名 2個人咁排?

2.類似你個情況係 住緊居屋 (層樓得你老豆名 or老豆老母有名) 之後你地兩個兄妹 就咁 可以自己2個人排?
1既話可能會搬細屋 因為扣左戶藉
2就因為層樓係老豆老母名 所以我同妹可在勾出黎排
台灣有補習社專幫人考公務員
咁成個台灣係咪禮崩樂壞?
咁姐係其實 係就咁可以 2兄妹排

或者咁講,住戶名單內既人都可以甩出黎,問題係依加正常人 排都好耐

(listed 有 65 or above 好似唔會郁你大搬細?)

其實我一直以為正常情況下:

例如公屋住戶名單內既人(假設有老豆,老母,同個仔 3個人list入邊)

個仔結婚有頭家,先可以比去房署甩名排
師兄咩料..........

你自己被派上水唔好命啫, 就覺得全香港宿舍都係上水?

睇野宏觀啲

你不如試下係GOOGLE打「宿舍」「紀律部隊宿舍」,

咁你就會發現區區都有宿舍
私人工呢幾年好景 或者有機會跳槽出bouns
黎緊減薪裁員 祝你好運
比offer你咪又係照做
大怕工仲係冇medical
就算外國讀書返黎做老闆既都好19
所以如果要係香港生存,我一定鼓勵年輕人入政府,食撚窮政府,係呢個畸型社會,出現畸型生態係正常
有,interview都開心死
香港地5 days work 叫做福利啦
而家19 年仲係大把工係7天大假
要求多多 有時你睇招聘廣告都見到班撚樣食到好串 要十項全能
不過奇怪左香港地好多人會做
頂唔順成日用前俄總統梅德韋傑夫句話打飛機,人地用來做下政治口號做下名言諺語呃飯食,同咩李嘉城語錄差唔多。
福利:有薪假期......
樓主 有d假啦
另外 你搵幾多人工就要交相應咁多稅架啦
即使出面人工高d 唔通又可以交少d稅咩
你話咩一流國家都算, 搵個濕鳩俄羅斯總統做聖經
巴打介唔介意問你少少野

巴打邊間grad?一出嚟就考紀律部隊係咩post

點解之後轉左去做文職? 而文職又係邊個post

唔該晒巴打
見過一份大公司合約11 12k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞