搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
大把同學Civil degree做ws2
私人工,你做埋我個份
全民政府工
Btw其實唔一定政府工先好
以我親身經歷,香港大部分MNC都好好,可以出到好高人工,基本福利有,車船津貼,housing都有,你可能覺得MNC難入(我唔否認)但我留學時識個香港人做IT,都係普通資質,畢業做IBM,然後轉去馬會做,我覺得佢比入政府仲好,又有車位
的確係 唔講政治因素既話 政府係唔錯 (只係講緊人工福利)
但就硬係有班人入左政府做走唔返出黎
又周圍話出面啲公司垃圾
真係睇唔過眼

世界好大 好心啲井底之蛙唔撚好再吹奏政府
我屌 你出黎做過野未
出面得低層先會轉黎轉去 轉到咁上下就會開始停
同埋出面一轉 你正常有小小競爭力既係會加15-25%
當你低小小既 再當你岩岩出黎做野冇耐得2萬5 加得又小既 得 15%
一年都加左3750 係加多過政府好撚多
好心唔好咁離地啦
俾你唔做政府,你又為呢個社會做到啲咩?
救護 消防 康文署呢啲又維穩?
呢啲野冇人去做咁個社會點維持?
公務員有份遊行你又唔講 佔中掛哂黃絲你又唔提
咁講法所有打工仔都係自己老闆既走狗啦
政府唔做得、中資唔做得、大財團尤其搞地產嘅唔做得
講就滿口理想好美好咁,現實呢?
現實返工都係睇人工睇福利架啦,唔同你講金同你講心咩
我諗樓主搞錯左樣野,除左人工同待遇,大部分人搵政府工最主要係要work life balance, 返工一至五,朝9晚6,你做投行日頭又要睇港市夜晚又要睇美市,會計師又要做到凌晨3,4點
睇個標題都覺得弱智
點知真係
阿媽係女人
真心想做消防員呢?
私人西工比樓主做 正苦工留比我地啲冇大志嘅人
科學園
咪撚吹奏喇,中層根本壓力大到仆街,大把不正常人類係度,又唔撚抄得,老世又要你自己攪掂
你太睇得起呢個垃圾社會
獅子山剷平佢起樓,精神!
試舉例說明之
搵政府工係為咗自己未來 有乜錯
其實同樣都有班人自己唔入政府就係咁踩政府捧私人啫
根本各有各好,個人選擇黎

不過入咗政府走唔返出黎就梗架啦,會走返出黎嘅仲入政府做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞