搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
social science 出黎係預左食屎

apply 落去考政府工既話

枝筆好d 都仲可以考下officer 位

普通果d 係散下紀律部隊散仔, aco咁
基本上係你個日off 特登要你返黎返工或者有sd先有錢收
我依家pt 低得幾千蚊ot 一個月
以前見到d人 ot都已經成萬野
不過辛苦錢黎
以前容易上位
係因為移民潮
狗屎垃圾都上到位
True, 以前有勁多原因突然中高層走晒
但依十年有乜咁既機會?

唔計成間公司執笠
世界係唔公平啦,比你收工5點,甚至3:20,你收工時,大陸自由行已經血拼完上半場,仲有下半場慢慢玩…
請善用起底功能
樓豬條垃圾做咩唔應我呀 自己做老屎忽係度也文也武
你話97政局問題 我地依家後生既咪又係政局問題焗撚住做政府
屌你老母生滋狗 膊頭有幾粒花都咁弱智
依家就真係多精英入政府啦 你個年代垃圾先入 跟SENIORITY排隊上去
D馬房文化咪你地D廢中廢老攪出黎
我覺得年輕人,有能力,有時間,可以放手一搏。
主要睇唔過眼,現今傳媒吹奏政府工,大把死人冧樓世界大事都唔報,出個Ca Recruit 居然可以做A1 A2,仲有大量Fb pages 吹奏,香港,無未來
對,個個只係睇起薪點點點,有意思咩
腦細:你唔捱,邊個同我搵錢呀
出面普通打工仔有咩福利講下
睇醫生冇得claim錢 少AL
講係講得啱
不過唔係講幾句就改變到
就算有心做,都唔知要用幾耐時間先改變到
笑死我 做私人工想住邊可以任你揀?呢D唔係任你揀,係叫無得揀呀 有間公屋/宿舍仲嫌遠,你知唔知出面租樓要幾錢

仲有,唔係傳媒吹奏政府工,而係全港市民都覺得政府工好,想睇多D相關資訊,傳媒先會日日報。根本入到政府officer先係真正的成功人士,起私人工做得幾勁又點?你確保十年後肯定會有七八萬人工咩?你確保自己仲有工餘的生活咩?

利申:私人工做到經理級,有是旦一個2A3O位請我我實狗衝
其實係,小弟都唔係咩醒目仔,無咩家底,但都叫做外國留學回流入到大公司,on99做咗5年,人工年薪60萬左右,我覺得唔多,中學同學聚會都唔介意話比人知,點知個個話我人工高
明明我連樓都買唔起
有得外國留學就收收嗲先啦 仲話冇家底
人唔笑狗都吠
邊行呀,揾50k一個月都唔多
洋垃圾
香港入到大學駛去外國
咁你條垃圾屌咩年青人唔拼搏姐 咩無獅子山精神 都on99
自己100步笑50步
我認,我AL得一科合格
當然只入到high dip,讀完都升唔到先去外國讀,因為屋企供讀書都唔係唔吃力
算係同你個名一樣果行
樓豬有無翻過私人工先
係加埋bonus先平均50k一個月,月薪得40k多dd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞