搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
新加坡政府一樣係比精英入
每個地區環境唔一樣好難比較
外國公務員人工同福利對比私人市場其實反而冇咁好 香港同新加坡既公務員人工係世界算名列前茅
其實無論香港定外國大家都係睇錢睇福利 唔好講到外國人咁偉大啦
香港一個EO同幫辦已經係銀行mt級人工 自然爭崩頭
都係果句

私人公司 零售 / 飲食 /酒店 成日都唔夠人返工
自己玩唔掂就拉全香港落水

標題應該係: 作為廢物響香港無未來

回應返,作為廢物,響任何地方都係無咩未來
係街個個大學生
諗下點早啲入政府好過喇
多謝唱淡
依家一個 Master 係基本
一早睇死香港會在10-20年俾大陸邊緣化,所以樓價會大跌
住都成問題仲講啦希望
戇鳩
你有冇係政府做過
做唔切野ot邊有ot計
就算有最多都係claim鐘
自己都係做政府就收皮啦
連登多賤種 去高登出post吧
做正苦走狗死全家
其實好多DQ係市區入面
更加唔好講堆NDQ位置幾靚幾大
樓豬究竟係咪真紀律部隊

利申:自己入左政府先知原來出面好多私人樓都有政府宿舍
人地公司出手好過你,有咩合理理由要我繼續留係度 間公司我有股份架?
其實講下D活生生既例子啦不如

我就係典型一畢業就考政府工果班廢J
由紀律部隊轉左去做文職2A3O
而家抖得3皮野/月, 仲有10幾年先MAX

我有個大學YR1開始拍拖既女朋友, 到而家9年啦
佢由FG出來搵第一份工, (2013年)BASIC SAL. 得13K
當時我都覺得打份正苦工就算做散仔都唔錯丫, 起碼都有18K(2014年)

然後, 去到2015年佢轉左一次工, 22K
我又轉左一次工, 轉工連跳PT我都有22K

2016年佢又轉左一次工, 連埋BONUS有30K
我就跳左PT, 24K

2017年佢又轉左一次工, 連埋BONUS有35K了
我又跳左PT, 26K

2018年佢又轉左一次工, 連埋BONUS有40K了
我先去到30K

其實好睇下你要博殺定要穩定, 係香港其實襟撈爛做無怨言,
真係會有人欣賞同搵到錢

相反打份正苦工就無左呢個機會,
所以結論係睇下自己想要D乜咯
想穩穩定定無發達既咪入正苦咯, 無話邊度好
每人都有每人既選擇
樓主考多次會得的
Student A works for Student C, Student B works in the Government.
wow, congras bro!
連因果都未識分,有咩好講

係私人市場,唔做sales唔做炒賣唔係專業人士,等中年比人炒啦
獅子山精神都算一個邪恶思想
做得商家佬就梗係閪
唔係點係同其他商家佬鬥
你不如話點解打工既都團結唔到去爭取人工福利
睇下上次狗巴罷工
我係商家佬都唔怕你la
其實個活生生例子係咪得你女朋友?
個個咁跳法,5,6千蚊咁加,香港地冇窮人啦大佬
仲有,跳公司加人工好睇邊行,你女朋友邊行?
仲有唔好唔記得政府工幫你供成20% MPF,變相加左人工
咁應該支持明日大嶼計劃

你話我五毛都係咁話
我比較有興趣日本台灣既公務員有幾畸形幾極致化,可唔可以講多啲?
其實考政府工係一種畸形心態
但完全唔怪得打工仔
呢個係社會問題
人對個市場冇曬希望
咁搵下一份工安安穩穩咁咪幾好

考政府據我所知最癲就韓國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞