[本地足球] 2018/19 港超聯及香港隊討論區 (57)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
第一場已經入4球
上年有我國 今年有tiger 入波奇跡撃敗廣東
傑揾佢做亞援打亞冠外有無得諗
呢場我現場睇,印象深刻
當時覺得佢成個大空翼帶起成隊波
同埋踢得好俾大陸西睇中就發發
今年出C隊
今屆會唔會係省港盃有史以來最廢陣容
佢前老公本身就係黑底 唔方好人啦

才女就係跟錯人啦
本身就冇咩野
實際程序上佢係香港冇法子引渡過去澳門
仲有個個大劉都係同一單案做左澳通
今屆作客應該先輸0:3 返主場再輸0:2 又送廣東隊一程 入場人數創新低 比旺角場佢地踢啦 啲新仔踼大球場驚佢哋抽筋
有麥士維夠贏廣東隊啦
當年對祖雲都
貪人有錢,條路自己揀
有一輪踢青島黃海
好似同高凡做隊友
果期都唔太差

之後無啦啦轉去中超北京人和
實未到佢
今季龍仔各賽事僅上陣4場入1球,5個月內受傷3次:「本來朱sir(主教練朱志光)今季想給我更多機會上陣,奈何上半季已3次受傷,第1次在亞運拉傷右邊鼠蹊,之後10月初港超對元朗,傷及左膝內側韌帶,上月中操練再拉傷右大腿肌肉。」龍仔兩年前十字韌帶曾重創,缺席整個2016/17年球季,如今再做「傷追人」,龍仔認為或催谷自己太多所致:「今季操練在鍛煉體能或跑動上,都比以前勤力得多,或有時『谷』得太勁,便拉傷了肌肉,下半季會調節一下。」

https://news.mingpao.com/pns/體育/article/20181215/s00015/1544812282974/
細佬有機未
鼓勵「樂仔」入足球隊 

月初於主場對佳聯元朗一仗,先後在不同年份入讀英國布魯克豪斯足球學院的「細佬」與「樂仔」(陳俊樂)分別與羅振庭、郭子堦等「校友」對壘,4人不忘於賽後合照留念。

原來第一個讓「樂仔」踏上足球場的人,就是小學年代的「細佬」︰「其實一開始識『樂仔』係喺小學,當時佢唔係十分願意加入足球隊,加入咗田徑隊,而我同小學足球隊嘅教練覺得佢好有潛質,結果膽粗粗去問『樂仔』同佢媽咪,會唔會有興趣加入足球隊?其實佢都扭扭擰擰咗一排,先至答應,而就由嗰一刻開始,我同佢成為隊友,由喺屯門區踢到英國,再返到香港嘅職業賽場,到依家去到國內嘅球會,其實好高興『樂仔』今年同中超嘅富力簽咗約。自己都好希望有一日,有機會去到國內嘅賽場同佢並肩作戰,或者未必做到隊友,就算只可以對壘的話,都會係一個難忘嘅經歷。當然目前首要條件,自己都要喺球隊踢出更好嘅表現。」 

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20181214/mobile/bkn-20181214230910964-1214_00882_001.html
今日精液盃wfc
精菁杯係星期日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞