[本地足球] 2018/19 港超聯及香港隊討論區 (57)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
咁撚正義就快啲勸前夫去澳門自首啦
【港超專版】踢波又關李小龍事 黃洋咁話..

「籃球之神」米高佐敦說過,不斷失敗是其成功的原因。加盟傑志後足球事業看似一帆風順的黃洋,也經歷過不少挫折,不過,他10年前來港在理工大學讀書及踢球的一個決定,便重燃自己對足球的熱情,亦全靠李小龍「人生如水」的哲學思想,學會在不同環境生存。 圖/文:何彥霆

出身於上海申花青年軍的黃洋,曾先後獲保送到巴西及葡萄牙等地學法,惟始終未能取得升上一隊的機會 ,一度令他產生放棄足球事業的念頭, 不過一次以上海東華大學舊生身份跟理工大學進行的友賽,間接令他獲得後者提供獎學金來港讀書及踢球的機會,畢業後更獲得傑志垂青。

黃洋坦言:「當時收到Offer(入學條件)嘅,唔止我一個,有兩三個隊友都收到,但佢哋好理性,覺得就算過咗去香港都唔保證畢到業,可能冇收入,亦要離開屋企人。咁點解要過去?因為我個心話畀我知,想改變當下嘅生活,你一定要行出嗰一步,結果嗰一步一行就行咗10年。」

初加盟傑志冇自信受挫

或許不少球迷對「黃洋大哥」最深刻的印象,是加盟首仗便於英超挑戰盃對車路士有不俗表現,加盟傑志首季便協助球隊勇奪「三冠王」,之後一季更勇奪香港足球先生,但其實他加盟球隊初期,亦面對過不少困難。

黃洋說︰「初初喺傑志冇乜自信,踢完對車路士場波,好似畀香港嘅球迷睇到,呢個19號嘅球員都幾好波喎!但我就喺嗰年嘅季前備戰遇到好大嘅問題,因為我喺學界踢波一向比較自我,嚟到傑志初時唔係好夾,季初頭幾場坐後備席。不過自己想進步唔想放棄,慶幸當時嘅隊友幫我融入傑志。我一開始踢進攻中場,點知當時高文身體唔舒服,就畀我打防中,就係把握到呢次機會,成功搵到自己踢波嘅定位,喺傑志踢到依家。」

「做人要似水適應力強」

年屆35歲,依然站穩傑志及香港隊常規正選的黃洋,原來深受李小龍一句源自《孫子兵法》的話影響:「佢話做人要好似水一樣,放入碗就成為碗嘅形狀,放入杯就成為杯嘅形狀。我都有話畀自己聽,要好似水咁適應唔同嘅環境。你可以好平穩,但都可以將自己嘅鬥志爆發,衝出舒適嘅環境,去爭一啲嘢返嚟。」

————————-
李小龍:
Empty your mind
Be formless Shapeless like water
If you put water into a cup it becomes the cup
You put water into a bottle and it becomes the bottle
You put it in a teapot it becomes the teapot
Now, water can flow or it can crash.
Be water my friend
大陸用咁多中超球員踢省港盃
贏左都唔光彩啦
不如相反諗番如果港隊贏咗會點
「你無野呀揸住呢隊港隊贏咗人地隊廣東?」
其實早幾年廣東出啲年輕球員
港隊A隊都好似冇乜把握贏

大哥真係榜樣嚟
首先要經歷多
經歷多自然心態改變
咁諗真係無得輸
曾經失去
再重新獲得會更加珍惜
如果係咁,反而係大陸球員多啲壓力,事因呢隊香港C隊真係唔大炒都對唔住自己
狗智好似冇 飛機郜同馮瀟霆先入左
球會名譽會長伍明輝先生聯同歐陽祖瀚先生今晚設宴慶祝球隊搶分成功,並寄語各球員繼續努力爭取好成績。

唔好咁肉酸啦
有咩光唔光彩
我地派港聯都試過啦
咁果次贏咗就算啦

原來傑仔拉傷
近排次次港隊比賽都傷
痛哭
岩岩見到膠鵬拖住個女響紅磡都會canteen
問個吉野家呀姐拎收據free parking
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞