[本地足球] 2018/19 港超聯及香港隊討論區 (57)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
港隊搵摩連奴教

港版摩連奴飛碟陳
雖然曾經表示希望可以再踢一、兩年才掛靴,但謝敏榮在訪問期間就表示,好大機會在今季後便全情投入青訓教練的工作。「2002年到依家都夠啦!正因為我好鍾意足球,所以就算唔再踢都會去教,希望可以繼續做同足球有關嘅工作。當然我要再考高啲License先得,依家得C牌唔夠用。」
明顯唔係好鍾意足球啦,而係佢成世人都踢波,又踢唔起,搵唔到其他工做
摩連拿啦
痴心得過你個保贊走左幾年仲用緊佢個名
把口話支持青訓,一個後生仔名都up唔出
問你撐邊個青訓,你個名就撐外國人,把口就撐畜力指洋為港
Niko Wong

如果係真,球証有機涉及教唆他人打假波,咩野叫俾對方入番球,唔該你地班球証好好反省下,唔好下下懶有權威,球員先係球場主角,去踢下波,參與下足球運動理解下運動員既感受,唔係足球員鐘意罵球証,係香港太多用思想,權威去控制球賽既球証,所以令到球員唔尊重你地,你地做得呢行,要人尊重,請尊重呢個職業既行業!
原來已經上左去裁判小組開會
原來高世安前個月比人請左去教也門國家隊
下個月踢亞洲盃
防犯
有冇人知出年東亞足球錦標賽 係韓國邊個城市攪?
依家整係睇wiki 話2019年12月10日至18日
未定,不過有傳係南面城市,例如釜山,濟洲,另外昌原同蔚山都有機會
未講但肯定唔係首爾
今季贊狗同佢愛隊傑志一樣都低質咗好多
今季會唔會再見唔到湯巨森

其實球證點會咁傻當場話自己錯同叫人點踢
《球迷月刊》廿年後復刊 熱血搞手:我哋睇南華多過巴塞

現在還有幾多人看香港足球聯賽?早年曾出現「香港勁揪」熱潮,但冷卻之後,大家應該心裏有數;現在還有幾多人會花錢買實體雜誌?看到一本本經典雜誌停刊,更常常聽到甚麼「紙媒黃昏」。如果出一本九成內容講香港足球的實體雜誌會如何?

策劃復刊計劃的三位搞手說:「逆境波成日都有,我哋落唔到場踢,都要出書同香港足球打吓氣。」又啱,就是處於劣勢,才要打反擊!中年球迷,大概30幾40歲打後,會記得香港有哪本足球雜誌?《球迷月刊》總會有印象。1989年9月創刊,「細鬼」張志德做封面,到九十年代初停刊,1995年2月復刊成為雙周刊,1998年又再停刊。現在,《球迷月刊》準備再回歸,先以facebook專頁、YouTube頻道作先鋒,下年推出實體雜誌,最勁之處,是會延續《球迷月刊》傳統,九成內容關於香港足球。

廣告

終極目標  「想大家返球場睇波!」

訪問第一句,亦是最多人想問的一句:咁大膽?從事幕後製作的faifai說:「其實香港仲有一班香港足球嘅死忠支持者,我哋亦同呢班『黐線佬』一樣。講真,我哋一個星期最少睇兩場香港聯賽,真係睇香港波多過睇外國波,睇南華多過睇巴塞。」

負責編輯的江少則說:「始終有份情意結,你對上一位香港球星識得邊個?」陳七(陳肇麒)。「係囉,當年就係有一個好識包裝、宣傳嘅球會(南華)班主,羅傑承先生,但而家要喺球圈搵一個咁好咁有能力嘅老闆唔容易,我哋唔係班主,就出力喺傳媒方面,有人做總好過冇人做。」還有會在節目中出鏡的Roy,1987年出生的他說:「香港人,梗係想支持香港波,睇波聽見球員係中文名,感覺都親切啲,等於大家都想撐港產片一樣。香港有一樣曾經好有人氣好有地位嘅嘢,就算而家差咗,但作為真fans都想落力撐。」

訪問至此,應該開始明白他們的想法,很多事情不一定是賺錢為先。「暫時做網上版,成本未係好高,之後出書就希望可以做到收支平衡,講真,係有少少使命感。賺錢嘅話,我哋喺其他範疇嘅生意上面賺,應該會比較容易。」問到三位《球迷月刊》復刊的搞手今次最希望做到甚麼?不是銷量好,不是like數多,而是「想大家返球場睇波!」

粉紙彩色印刷 30年前賣10蚊本

說到我知道的香港球星陳七,江少說:「死啦,陳肇麒都33歲喇,你對上一位識嘅球星都可能就退休!所以我哋每期都會介紹一位香港聯賽新星,踢到好波嘅,畀個機會佢哋,希望多啲人認識。」在《球迷月刊》的facebook專頁看到,有香港球星支持,亦有香港漫畫家拍片撐,「講到足球嘅集體回憶,除咗打機有Winning同FIFA,我仲有甘小文嘅《至Goal無敵》。」47歲的江少從事出版業,認識很多漫畫家,亦認識《球迷月刊》的創辦人鍾可強先生。「復刊都係佢嘅心願,聽見我哋做嘅內容係以香港足球為主,佢就畀個名我哋用。其實《球迷月刊》好經典,當年係第一本用粉紙印刷兼彩色嘅足球雜誌,賣10蚊本喎,30年前賣10蚊本足球雜誌喎!情況有啲似你哋蘋果初初出嘅時候,第一次有全彩色嘅報紙,改變咗業界生態。我由第一期開始買,有齊全套。」訪問當日供拍攝的舊書,就是江少的珍藏。

江少的足球故事,由年輕時當漫畫助理說起,那時文化傳訊剛取得《足球小將》版權,亦有發行日本《週刊少年》的中文版,綜合漫畫周刊《EX-am》,他幫手把日本漫畫中的「擬音字」改成中文,再補回背景構圖,「有一次做《足球小將》,講小志強啱啱練成雷獸射球,背景係一隻雷獸,但隻雷獸被日文擬音字遮咗七成,我索性將隻雷獸重新畫過,之後梗係俾上司鬧,『高橋陽一嘅嘢你都夠膽咁搞?』不過當佢鬧緊時,其他同事唔知咁多已經fax咗去日本攞approval,可能因為係《EX-am》唔係單行本,冇咁嚴謹,又過到,最後仲出咗街。」

賭波不睇波 賭來幹甚麼?

為甚麼香港賽馬事業達國際水平,但足球比賽卻差得遠?相差的會不會是一個「賭」字?說到救市,《球迷月刊》復刊出力,但如果有得賭香港波會否是更有力的方法?faifai說:「香港人鍾意賭,有得賭一定多人睇,不過最緊要係馬會賺到嘅錢,可以放番落去發展足球,其實係好事。」江少說:「有邊一個發達嘅足球國家冇得賭波?呢個唔算係一個好冒險嘅方法,而家球市咁差,仲有得再差?乜都試吓,最低限度好過乜都唔做。」阿Roy則講出香港馬會、球壇最怕發生的事,「你驚有人打假波?其實係一個循環,多人睇多人識多收入,球員人工高啲,獎金又多啲,自然唔會為錢打假波。」

到時《球迷月刊》會有波經?「書刊內容未完全落實,乜都有可能加落去。」三人仍然強調:「但一定係香港足球為主導。」

「如果香港有自己嘅球星,球迷想搵佢哋簽名,可以攞乜去畀佢哋簽?而家好似冇乜選擇,到時我哋希望係《球迷月刊》。」的確幾熱血,熱血到我去畀個like,出書時一定撐,始終我也不相信甚麼「紙媒黃昏」。

復刊第一期,網上YouTube版可於《球迷月刊》頻道看到,實體書要下年才推出。

創刊號是張志德做封面,真係靚仔㗎喎!

彩色內容,是當年《球迷月刊》吸引之處。

當年香港有自己的球星,很多球迷很懷念吧?

以南華球員為封面是曾是賣書秘技,「香港太多『擁南躉』。」

陳發枝是八、九十年代本地球壇的出名華將,圖為1996年退役時的特刊。

除了已退役的山度士(左圖右),近年備受注目的陳肇麒(右圖)都年屆33歲,香港的知名球員你識幾多個?

足球雜誌必定要有的,就是內頁中間的跨頁海報。

當年雜誌用的照片都是編輯們自己攝影。

山度士睇張志德,其實大家同年代。

李健和有份拍片支持《球迷月刊》復刊。

未能現場看香港足球比賽,當年可以聽收音機直播,球迷都聽過殿堂級評述員何鑑江講波。

除了月刊,當年《球迷月刊》還會因為世界盃等盛事推出特刊。

採訪:陳孝義
攝影:劉永發(部份圖片由《球迷月刊》提供)
我國係咪離開基亞素啦?
我贊回歸港超復仇未
有去過咩
跟操都當啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞