突然!多圖 被遺棄貓仔暫時生活得幾好~(2)

976 回覆
999 Like 7 Dislike
大家明就好所以我都好驚所托非人 唔係話巴打冇心養而係 好多野真係落手落腳做落先知
同埋醫生嗰隻濕糧佢好鐘意食 咁我整碎哂藥丸混埋藥水落去啦
佢食到有藥粉嗰度就唔食
救命呀

我啱啱先想警告你唔好溝落食物度, 佢會唔食然後你會少左粒藥你有無買餵藥針筒呀

佢本身有針筒俾埋我
諗住今晚就force feed

真係無計可施就試下呢隻

我隻呢樣都唔work
通常係用拇指同食指按住佢貓鬚位,然後向上拉整開個口,見到喉嚨就掉/塞入去,咁樣最快捷

細個佢唔慣食藥,大個重難搞
大家明就好所以我都好驚所托非人 唔係話巴打冇心養而係 好多野真係落手落腳做落先知
同埋醫生嗰隻濕糧佢好鐘意食 咁我整碎哂藥丸混埋藥水落去啦
佢食到有藥粉嗰度就唔食
救命呀

我啱啱先想警告你唔好溝落食物度, 佢會唔食然後你會少左粒藥你有無買餵藥針筒呀

佢本身有針筒俾埋我
諗住今晚就force feed

真係無計可施就試下呢隻

我隻呢樣都唔work
通常係用拇指同食指按住佢貓鬚位,然後向上拉整開個口,見到喉嚨就掉/塞入去,咁樣最快捷

細個佢唔慣食藥,大個重難搞

去寵物用品店買支餵藥棒
方便好多
啱啱摯愛獸醫嗰邊打嚟話可以provide人道毀滅
乜lin lin 情況真係咁差咩
我見佢門口張poster明明有報紙報導 人地嗰隻就救lin lin就唔救
係咪因為佢唔係名種貓 定係我冇錢俾
唔好放棄呀樓主
我有個貓友隻貓兩三歲突然癱左
過左幾年行唔返 都仲可以好好生活

唔洗動物輪椅
我見佢門口張poster明明有報紙報導 人地嗰隻就救lin lin就唔救

千其唔好呀
巴打住邊, 我朋友識個係元朗獸醫唔錯的

咁快就話人道毁滅
唔好放棄啊
照完X-ray個情況係點?

最好問返大平道點斷症,或者睇多間做second opinion。
個時太平道同貓醫院都係話我隻癌貓幾個月命,做化療一半半,點知佢依家重生猛。

貓醫院問下Dr Maggie / Alison,會平心靜氣慢慢解釋你聽。
巴打 我有個貓袋 你有無需要 我隻肥貓大左 放唔落 。 有需要可以拎比你

加油 好心有好報

點解突然提出人道毀滅? 照完x ray 醒返未?
唔一定嘅
睇下其他醫生點睇先啦
佢提人道毀滅好正常

香港人一聽到隻寵物有長期病多數唔想要。

linlin個前主人咪一樣
我未想放棄住 但唔明點解摯愛要咁講啫
雖然只係照顧左lin幾日
但佢自己都未放棄佢憑咩叫我放棄

佢照 x ray好快出左嚟 我諗佢好乖冇點郁
摯愛嗰邊本來唔好哂錢做針灸住 因為佢話做嚟都冇用
我諗係佢睇完x ray都唔覺得救到 不過冇講到明

x ray方面佢話佢3,4 節脊骨嗰附近斷左
因為斷嗰個斷層好大 條神經線可能因為咁樣摺住左 亦可能斷左 但就睇唔到
其實可以再照MRI去睇神經線 不過都係嗰句 好貴
另外佢有個CASE係有個人隻貓同lin差唔多
又係針灸冇用
不過佢去做手術整好條骨再去做針灸 成功令到佢後腳有返力 起碼有力撐下
好勵志呀 搞到我都想想地俾佢做
跟住佢話

夾埋用左10幾萬

...屌
其實就算傷殘,你有車仔都可以夠佢半正常生活

因為斷嗰個斷層好大 條神經線可能因為咁樣摺住左 亦可能斷左 但就睇唔到
又係針灸冇用
不過佢去做手術整好條骨再去做針灸 成功令到佢後腳有返力 起碼有力撐下
跟住佢話

夾埋用左10幾萬

...屌

開kickstar 啦

我都覺 你人跛左都可以用輪椅
中左風唔郁得都可以推出去曬太陽
爭在有冇人照顧啫

爭在有冇人照顧啫

傷殘動物係難d 比人領養
lin lin 可能會好到呢

爭在有冇人照顧啫

nono 我意思,有兩個look,佢地已經可以自己去廁所。當然要改造下個貓沙盤。

已經差好遠,無咁吃力
你拎張x ray 睇下九條命個獸醫點講, 如果都係話無機會行返, 咁咪改裝佢做漂移貓囉, 又唔係發現佢有其他會令佢有好大痛楚嘅問題

佢咁細個多左兩個轆到佢大左或者會以為貓天生就有兩個轆見到其他貓可能仲會走去問佢: 你對轆呢?
既然係咁, 留名睇連登仔既貓車

爭在有冇人照顧啫

傷殘動物係難d 比人領養
lin lin 可能會好到呢

領養方面我都唔擔心嘅
因為呢度有幾個巴絲都話想領養

爭在有冇人照顧啫

nono 我意思,有兩個look,佢地已經可以自己去廁所。當然要改造下個貓沙盤。

已經差好遠,無咁吃力

lin lin唔得啦,佢斷神經嗰度搞到佢控制唔到大小2便
我諗住之後俾尿片佢包住 先俾佢出嚟行

爭在有冇人照顧啫

已經差好遠,無咁吃力

好心up
搞到啲神經連大小二便都控制唔到
不過我相信重有方法
唔係單單一句人道毀滅就算

爭在有冇人照顧啫

已經差好遠,無咁吃力

樓主加油,我乜都幫唔到,唯有講聲加油

又係針灸冇用
跟住佢話

夾埋用左10幾萬

...屌

開kickstar 啦

可能夠錢呢
如果去其他FB Page宣傳吓,話唔埋真係夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞