突然!多圖 被遺棄貓仔暫時生活得幾好~(2)

976 回覆
999 Like 7 Dislike
有性趣收養
一路都有追上一個post,本身又係勁鍾意貓貓
但冇經驗
唔知巴打們放唔放心交俾我

毒撚講野冇人理
滾動
你會唔舍得
佢痾過D位找清潔劑小量漂白水抺乾淨,唔好俾D味留係度以為果度痾得。
祝早日康復

其實都講左好多次佢係控制唔到 係失禁
就算抹乾淨係冇用
加油呀linlin
今朝折騰左成朝
話說本來諗住帶佢去睇針灸,早啲起身去食早餐啦 點知佢行出左個籠
本來都冇問題嘅佢肯行下 但佢轉左糧之後就開始肚痾
跟住成間房同個籠都係屎
結果同佢洗patpat吹乾抹地洗籠搞左粒幾鐘
冇得食野
啱啱11點先去到

佢唔適應新糧?
好唔唔可以一下換新糧
要溝下溝下咁比佢試

唔知佢以前食開咩糧 但絲打俾左少少佢啲糧我食得幾好
但2餐就食哂所以臨時臨急就買左另一隻
啱啱睇完摯愛佢開左啲止痾同埋啲調理腸胃嘅濕糧俾我
希望食完會有好轉
下個星期去複診睇下點

由邊隻轉去邊隻.......?

咁轉法唔痾就奇啦
有性趣收養
但冇經驗

毒撚講野冇人理

冇經驗就免了 sorry
收養佢唔係性趣問題 係責任問題
可能你覺得我講野好mean
但實情係我自己都搞唔掂 唉
佢而家仲要肚痾 又唔肯食藥 淨係幫佢抹同餵藥都搞到我身心俱疲
巴打好有心
有性趣收養
但冇經驗

毒撚講野冇人理

佢而家仲要肚痾 又唔肯食藥 淨係幫佢抹同餵藥都搞到我身心俱疲

我都係講我想收養姐
我諗住養佢的話當然會盡我最大努力照顧好佢
唔係話領養然後由得佢係屋企自生自滅
咁當然,我冇經驗都係好大考慮
始終佢同其他貓仔唔同
btw,呢排都辛苦曬巴打
有性趣收養
但冇經驗

毒撚講野冇人理

試吓溝落啲糧到等佢唔覺唔覺食咗佢?
唔得嘅話就用毛氈包實佢,淨係露個頭出嚟,先至喂
咁樣佢無得掙扎
餵嗰陣由佢個口嘅左邊或者右邊伸個針筒入去,撬開佢啲牙,擠入去,之後再合實佢個口,摸佢喉嚨等佢吞
跟住再俾零食佢等佢開心吓,唔好一次過餵太多,佢會好唔開心

我唔知呢個方法係咪最好,起碼我隻貓腸胃炎嗰陣係咁餵,而係work
有性趣收養
但冇經驗

毒撚講野冇人理

我都係講我想收養姐
始終佢同其他貓仔唔同

我冇話你會唔理佢
只係你冇經驗佢嘅傷殘會令你好辛苦同好忙
因為我自己都係第1次照顧殘障嘅貓貓
搞到你誤會sorry
巴打加油
有性趣收養
但冇經驗

毒撚講野冇人理

我都係講我想收養姐
始終佢同其他貓仔唔同

養貓平時唔係一個問題,佢病嗰陣先奶嘢
起碼要兩三個人捉實隻貓先至可以餵到藥,仲會俾佢踢
而且隻貓仲可以有方法格硬嘔返啲藥出嚟
真係少啲耐性都唔得

而lin lin個case係你可能要每日都幫佢抹屎,仲可能整到成屋都係
如果你幫佢撳嘅話你就每日都要撳,如果唔做嘅話,以後佢自己去唔到廁所,會有生命危險
早日康復
同貓餵藥係好高難度,我隻食藥丸已經好,朋友既又打皮下水又打針,係好攞命。

傷殘貓唔同普通貓,唔係鐘意就得,要畀多好多心機去湊,單係放尿開大已經好難;重有,隻貓依賴你,你好難再去長途旅行,因為託人跟都好難跟足。

有心養的巴絲一定要諗清楚呢樣。
有性趣收養
但冇經驗

毒撚講野冇人理

咁樣佢無得掙扎
餵嗰陣由佢個口嘅左邊或者右邊伸個針筒入去,撬開佢啲牙,擠入去,之後再合實佢個口,摸佢喉嚨等佢吞

我唔知呢個方法係咪最好,起碼我隻貓腸胃炎嗰陣係咁餵,而係work

溝落啲糧度係唔work 嘅

如果粒藥溶係水我會開做藥水用幼針筒灌, 唔溶個啲就搵張珊瑚被包住佢然後坐/趴上去等佢出唔到爪同無得向後縮, 之後用餵藥針筒係嘴角餵
有性趣收養
但冇經驗

毒撚講野冇人理

咁樣佢無得掙扎

如果粒藥溶係水我會開做藥水用幼針筒灌, 唔溶個啲就搵張珊瑚被包住佢然後坐/趴上去等佢出唔到爪同無得向後縮, 之後用餵藥針筒係嘴角餵

我反而覺得藥丸易過藥水
我啲貓係識得用脷推返啲藥水出嚟
大家明就好所以我都好驚所托非人 唔係話巴打冇心養而係 好多野真係落手落腳做落先知
同埋醫生嗰隻濕糧佢好鐘意食 咁我整碎哂藥丸混埋藥水落去啦
佢食到有藥粉嗰度就唔食
救命呀
大家明就好所以我都好驚所托非人 唔係話巴打冇心養而係 好多野真係落手落腳做落先知
佢食到有藥粉嗰度就唔食
救命呀

食藥建議你force feed, 雖然佢實嬲你
人同貓都唔中意食藥, 何況佢地嗅覺比我地強
佢要揀返有藥既部份出嚟真係唔難

我都係講我想收養姐
始終佢同其他貓仔唔同

養貓平時唔係一個問題,佢病嗰陣先奶嘢
起碼要兩三個人捉實隻貓先至可以餵到藥,仲會俾佢踢
而且隻貓仲可以有方法格硬嘔返啲藥出嚟
真係少啲耐性都唔得

而lin lin個case係你可能要每日都幫佢抹屎,仲可能整到成屋都係
如果你幫佢撳嘅話你就每日都要撳,如果唔做嘅話,以後佢自己去唔到廁所,會有生命危險

呢樣我都明啊,因為我啊姨有隻貓養左成十年,我間唔中都會去照顧下佢,所以我都明照顧貓咪有幾辛苦
我覺得我始終唔係同佢一齊長時間生活我先話我冇經驗
好多謝巴打們俾既意見,我係覺得自己有時間俾到佢同照顧佢先話講我希望領養佢
不過唔緊要既,我尊重巴打決定,你衡量過覺得我唔適合都唔緊要
希望貓咪可以搵到個好歸屬
佢食到有藥粉嗰度就唔食
救命呀

我啱啱先想警告你唔好溝落食物度, 佢會唔食然後你會少左粒藥你有無買餵藥針筒呀
佢食到有藥粉嗰度就唔食
救命呀

我啱啱先想警告你唔好溝落食物度, 佢會唔食然後你會少左粒藥你有無買餵藥針筒呀

佢本身有針筒俾埋我
諗住今晚就force feed
有性趣收養
但冇經驗

毒撚講野冇人理

i know that feel bro
照顧呢類既貓, 會用好多時間, 耐性同心機
加上巴打屋企人有微言,壓力應該唔少
如果巴打覺得想抖抖氣, 我WEEKEND可以幫手湊

利申 : 養緊3隻貓, 自己一個住
佢食到有藥粉嗰度就唔食
救命呀

佢本身有針筒俾埋我
諗住今晚就force feed

真係無計可施就試下呢隻
有性趣收養
但冇經驗

毒撚講野冇人理

咁樣佢無得掙扎

我反而覺得藥丸易過藥水
我啲貓係識得用脷推返啲藥水出嚟

我隻成日病,已經進化到見到針筒就走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞