突然!多圖 被遺棄貓仔暫時生活得幾好~(2)

976 回覆
999 Like 7 Dislike
我幫2位整輪椅嘅巴打開左個hehe group
如果有其他可以喺呢方面幫到手嘅巴絲都請pm我add你地入group
感謝大家幫忙

連登有愛
預祝linlin以後頭搖又尾擺

有D野想補充有關輪椅既問題, 我會幫手整輪椅, 我公司有齊工具可以幫手, 但我自己唔識畫3D, 但如果有草圖, 我都可以睇下同事有冇時間可以幫下手畫下.

呢個算係一個PROJECT, 如果POST圖係道都有機會畀人抄去生產賣, 不過都唔介意, 如果幫到其他小動物都唔係一件壞事, 但如果只計生產成本, 輪椅只係10蚊既生產成本, 賣出街都係100以內既事, 但做PROTOTYPE成本係講緊過萬成本.

題外話講完, 家下有幾點設計一定要知.
1. 貓仔大細.
2. 輪椅大細.
3. 如何承托貓仔
4. 如果固定後腿
5. 輪椅有否空間做排便箱, 方便清洗.

如果OP可以, 盡可能影相影貓仔既前, 側後幾個大方向既相出黎, 量一下貓仔D尺寸, 如站立後肚到地既距離, 貓仔長闊高, 腿與腿之間既距離, 仲有肚仔有幾大到, 之資料越多越好. 影相一個人做唔到, 要搵人幫手扶起隻貓仔先得.

暫時想到係咁多, 我工場可以做到膠, 鋁之類既加工, 考慮貓仔承托時, 可能需要布之類, 類似擔架床之類既設計, 到時可能要其他人幫手做針縫既工作, 因為我唔識做. 呢D都係將來既事.

如果可以, 都可以開多個POST集中討論輪椅設計, 等多D人參與.

其實可能唔使咁急做
1. 因為佢只係貓仔
等佢成年後發育哂再度size都未遲 (而家幾個月大?可能要再等多半年)
2. 貓女會有m 到,linlin發育後都未必做到手術絕育,可能要預番個位裝M, 唔係就搞再成屋都係。另外仲有個情況係佢下肢影響到子宮位會無M黎,呢d野都要問番獸醫同睇番實際情況
如果唔係整完轉過頭又唔岩size/有野唔岩, 就浪費左時間金錢喇

多謝巴打咁有心呀! 好感動,linlin遇到咁多好人

貓唔同狗
冇M架
上面個巴打唔講都真係唔知

from google

在貓是確實沒有月經的現象,連在狗一般人所看到有出血現象, 這也不是月經現象,這是狗的發情前期所排出的血液粘液,是增厚的子宮上皮細胞所滲透出來的血液粘液,不像人類是剝落子宮增厚上皮細胞而導致出血,而且此時正是卵子要準備排卵, 不像人類此時表示經期要結束,而是狗的發情正要開始, 但是在貓的發情前期沒有像狗一樣有這麼明顯的血液粘液流出, 甚至連陰門水腫不明顯或是不水腫,只有偶爾有明亮漿液性的陰道分泌液出現,所以飼主常不見到陰道有排出血液表示有發情的情形, 只是見到貓的行為有改變,如:喜愛人撫摸、頻尿,到了發情期時,就會出現鳴叫, 尤其是夜間叫的更明顯,若是陰道有排出血液的話,是代表其它的疾病所造成的如: 子宮蓄膿,非由發情的因素所引起的,萬一被交配上而剌激排卵, 但是未受精的話,卵子行經子宮內,卵子會被白血球所破壞掉而不會排出到體外, 也不像人類一樣有出血的現象出現,所以在貓是沒有出現血液樣的月經現象。
有D野想補充有關輪椅既問題, 我會幫手整輪椅, 我公司有齊工具可以幫手, 但我自己唔識畫3D, 但如果有草圖, 我都可以睇下同事有冇時間可以幫下手畫下.

呢個算係一個PROJECT, 如果POST圖係道都有機會畀人抄去生產賣, 不過都唔介意, 如果幫到其他小動物都唔係一件壞事, 但如果只計生產成本, 輪椅只係10蚊既生產成本, 賣出街都係100以內既事, 但做PROTOTYPE成本係講緊過萬成本.

1. 貓仔大細.
2. 輪椅大細.
3. 如何承托貓仔
4. 如果固定後腿

如果OP可以, 盡可能影相影貓仔既前, 側後幾個大方向既相出黎, 量一下貓仔D尺寸, 如站立後肚到地既距離, 貓仔長闊高, 腿與腿之間既距離, 仲有肚仔有幾大到, 之資料越多越好. 影相一個人做唔到, 要搵人幫手扶起隻貓仔先得.

暫時想到係咁多, 我工場可以做到膠, 鋁之類既加工, 考慮貓仔承托時, 可能需要布之類, 類似擔架床之類既設計, 到時可能要其他人幫手做針縫既工作, 因為我唔識做. 呢D都係將來既事.

如果可以, 都可以開多個POST集中討論輪椅設計, 等多D人參與.

其實可能唔使咁急做
1. 因為佢只係貓仔
等佢成年後發育哂再度size都未遲 (而家幾個月大?可能要再等多半年)
2. 貓女會有m 到,linlin發育後都未必做到手術絕育,可能要預番個位裝M, 唔係就搞再成屋都係。另外仲有個情況係佢下肢影響到子宮位會無M黎,呢d野都要問番獸醫同睇番實際情況
如果唔係整完轉過頭又唔岩size/有野唔岩, 就浪費左時間金錢喇

貓唔同狗
冇M架

貓同狗一樣會有M ,同分泌物
差在多定少
情況好似人類女性
有人m多d
有人m少d

1. 貓仔大細.
2. 輪椅大細.
3. 如何承托貓仔
4. 如果固定後腿

其實可能唔使咁急做
1. 因為佢只係貓仔

貓唔同狗
冇M架

差在多定少
情況好似人類女性
有人m多d
有人m少d

應該話佢地都有period
Google 大神

Unspayed cats and dogs will have a period – or more correctly – come into heat. In female dogs, at the onset of heat, the vulva becomes quite swollen and will bleed. ... Others bleed so little you would hardly notice it. This portion of the heat will last for up to 3 weeks.

1. 貓仔大細.
2. 輪椅大細.
3. 如何承托貓仔
4. 如果固定後腿

其實可能唔使咁急做
1. 因為佢只係貓仔

貓唔同狗
冇M架

差在多定少
情況好似人類女性
有人m多d
有人m少d

應該話佢地都有period

發情緊會有
但唔會流出黎要用野裝住.....

因此在貓身上是確實沒有月經的現象,連在狗一般人所看到有出血現象,這也不是月經現象,這是狗的發情前期所排出的血液粘液,是增厚的子宮上皮細胞所滲透出來的血液粘液。
但是在貓的發情前期是沒有像狗一樣有這麼明顯的血液粘液流出,甚至連陰門水腫不明顯或是不水腫,只有偶爾有明亮漿液性的陰道分泌液出現,(這時期在獸醫叫作起水)所以做主人的常不見到陰道有排出血液等表示有發情的情形出現,只是見到貓的行為有改變,如:喜愛人撫摸、頻尿,到了發情期時,就會出現鳴叫,尤其是夜間叫的更明顯,若是陰道有排出血液的話,是代表其它的疾病所造成的了。
太長唔quote
咁d discharge 咪可能尿片都'索'到
咁就可以諗少樣野
反正平時佢都有'攬'尿片
間唔中都上嚟睇下,希望醫得返。
樓主
其實我追咗post好耐
好多謝你咁俾心機照顧lin lin,佢好幸運
請你盡力撐落去,到你撐唔住啦再搵人接手,我相信大家會理解
你屋企情況、份工都唔允許你日後照顧佢,我哋明白㗎
無論如何,千祈千祈唔好將lin lin交俾SPCA/其他類似團體,請篩選出一個真係有心又有能力嘅愛貓人嚟照顧佢,咁佢先唔會再受苦 麻煩你啦
祝你一家人都身體健康,你一定會有好報

多謝巴打 當然唔會俾spca呢啲殺動物機構

lin lin靚咗好多
乜都唔識乜都幫唔到,幾位加油整輪椅!!
等睇飄移lin
btw依家先見到個channel名 點解仲未改返

笑到震
貓發情無想像中咁會流水/血出黎,會係妹妹得少少濕
http://instagram.com/scoot.butt
呢隻貓同linlin一樣,下身癱瘓同控制唔到去洗手間,而家過得好好、好幸福
佢主人有係留言度講下點安排佢大小便,有興趣可以睇下!
樓主加油,多謝你守護貓仔
http://instagram.com/scoot.butt
呢隻貓同linlin一樣,下身癱瘓同控制唔到去洗手間,而家過得好好、好幸福
佢主人有係留言度講下點安排佢大小便,有興趣可以睇下!
樓主加油,多謝你守護貓仔

而家細佬呢啲非專業既巴打有無野幫到手
錢?物資?
隨便出聲
見到佢變靚仔左就好囉
見到佢變靚仔左就好囉

人地女女嚟架
見到佢變靚仔左就好囉

人地女女嚟架

連連真係幸福。

遇到樓主。

真係好幸福,呢d機會好多小動物都無
btw依家先見到個channel名 點解仲未改返

笑到震

屌 唔識改呀佢都冇option俾我改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞