北九州八日七夜(非自駕,福岡,佐賀,長崎,小倉門司,由布院)

443 回覆
46 Like 2 Dislike
Day5 START!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

又要checkout, 搭車番長崎車站放行李入locker先

長崎路面電車一日乘車券(500yen一日任坐)

一程無論遠近都係120yen, 搭夠五次已經抵番,show一show個pass就落得車

懶人可以抄佢D路線, 當然我有D景點無乜興趣, 唔會去晒, 夜D仲會番博多
唔係
兩日應該玩得曬 我都係咁
如果只住熊本一晚,我諗著第一日早車博多去熊本再阿蘇山,之後返熊本訓,第2日再係熊本hea再去下一個地方,咁樣ok唔ok
應該OK 遲下我試完可以再share下
咁第一站就係去原爆資料館, 入場費200羊

D站名已經改晒做附近景點名,原爆資料館係其中之一。最緊要係去啱方向月台,睇啱路線顏色就得,要轉車就睇邊個站轉。長崎地圖guide背面仲會教你去邊d景點會順路,啱晒終極懶人。

一落電車就行上斜坡直上

其實好多修學旅行嘅學生, 佢地一路行一路寫report咁

入面其實幾多當時嘅文物, 畢竟我地呢一代都無乜戰爭概念, 見到當時連D筆都溶埋, 可想而知當時個狀況係幾咁惡劣

館入面有好多原爆時嘅物件同相片同資料,值得一去
不過入面當然有d嘢就避重就輕咁講啦,自己判斷啦
懶人可以搭多個站,否則行到都去到平和公園

彩虹呀

日本D烏鴉超大隻
長崎少人過廣島好多
我果日好多學生, 成車都係
我未去過廣島, 感覺好似好靜
學歷史
平和公園過條馬路就到長崎原爆點

唔知道你地點睇呢件事
我自己心目中就明白每個國家都會有佢嘅陰暗面,亦希望唔好重蹈覆轍

又準備上車去另一個景點啦~

估下呢班人影緊咩?
影船?
影眼鏡
仲要行埋落去搵幾粒心形石
幾正, 四通八達
晏d update 我都有影
開估~~

堅多學生去完原爆資料館後自由活動
JK去眼鏡橋打卡影相

青春呀!!

JK排晒隊去影心型石~唔駛搵
(無JK相,無靚女)

附近有匠寬堂,我見班學生順便去埋買手信

之後我地就去下站食異國風情
嚟緊去過年 留個名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞