北九州八日七夜(非自駕,福岡,佐賀,長崎,小倉門司,由布院)

443 回覆
46 Like 2 Dislike
第一次打遊記.多多指教
對上兩次去京阪神,今次去九州玩下!
十一頭去嘅,想分享下所見所聞同介紹一D美食
人數: 兩人, 我同呀C

影相影得唔好,多多包涵

無特別提到就係住博多, 得day 3+4住其他地方

day1: 香港飛福岡, 博多周圍行下
day2: 去太宰府, 天神
day3: (開始用北九州 JR 5日劵), 拎行李去唐津+武雄, イカ料理! 住武雄浸溫泉
day4: 去御船山樂園, 行武雄圖書館, 食佐賀牛便當, 之後去長崎住, 稻佐山夜景
day5: 長崎一日遊, 土耳其飯! 再搭JR返博多住
day6: 小倉門司+唐戶市場+ 旦過市場, 焗咖哩! 博多站燈飾
day7: 由布院一日遊 (北九州 JR 5日劵用完埋呢日完了)
day8: 博多食牛腸鍋, 之後返港了

day2 用FUKUOKA TOURIST CITY PASS去太宰府, 基本上福岡市內大部份地方都去到
福岡市內+太宰府:成人1340日圓,孩童670日圓
https://yokanavi.com/zh-tw/tourist-city-pass/

day3-7都係用北九州 JR 5日劵, 留意番小倉~博多區域新幹線係唔包, 博多去小倉搭番SONIC列車就可以去到小倉
http://www.jrkyushu.co.jp/chinese/railpass/railpass.html
如果唔上網自行book由布院之森, 就要自己到埗去JR綠色櫃位填表劃位, 我自己就係咁做; 最好早幾日劃定位

如果資料有誤, 歡迎更正! 亦歡迎提問!
到埗後要搭番shuttle bus去地鐵站
搭福岡市內地下鐵搭十幾分鐘即到博多

放低行李落街行下先
見到一雙無人, 就入去食第一餐!

其實隔離立食串燒排晒隊,不過無乜興趣

博多湯底真係好濃,不過幾好食!

行埋博多運河城,真係行一日都行唔晒
又食D嘢先, 平四郎 キャナルシティ店 廻転寿司

運河城定時有噴水show, 十一月頭呢期係哥斯拉同one piece

global work, jump shop, 戲院, taito, 乜q都有!仲有大量cafe俾你揀,爽呀!

返酒店少不免食雞吧
第一日買晒要用的pass先, FUKUOKA TOURIST CITY PASS(可以揀包唔包太宰府路段)同北九州 JR 5日劵, 唔想機場排隊可以去博多買都一樣得
買完拿拿聲劃定由布院之森,心已定。

福岡地下鐵基本上cover晒遊客想去的地方/景點/outlet
我主要來回福岡天神, 同埋來回機場

有一日我要去唐津, 所以由博多搭到去姪濱, 再轉JR去唐津

比起大阪果邊係咪易明易睇好多呢?
留名
話說day1就博多行下街食下咁啦, day2就準備去太宰府

但JR pass未用得住(或者叫做用唔著), 呢個時候就要用FUKUOKA TOURIST CITY PASS啦
https://yokanavi.com/zh-tw/tourist-city-pass/

基本上福岡市內大部份地方都去到, 有兩款揀
1. 福岡市內+太宰府:成人1340日圓,孩童670日圓 (我就用呢個)
2. 福岡市內(除西鐵電車):成人820日圓,孩童410日圓 (呢個平D不過唔包太宰府)

任何pass就係show俾車站職員就得,不過好多時佢地都唔會特登check,見你手上有就ok

當然亦有巴士去太宰府的, 不過我想搭旅人號
http://inf.nishitetsu.jp/train/tabito/index_han.html
時間表: http://inf.nishitetsu.jp/train/tabito/han/han_schedule.pdf
留意番, 如果唔搭頭班車的話, 就要二日前市轉車去太宰府架啦
除非你去埋柳川食鰻魚飯啦 (其實我都想食,不過呀C唔食鰻魚..)

西鐵天神大牟田線

懶人們唔想轉車就搭頭班車啦, 回程搵車番天神就得

今次西鐵天神站出發,搭頭班車九點九出發, 急行去太宰府

當然有人去太宰府去食一蘭啦,而我不了。

熱辣辣梅枝餅,熱到辣手!

又幾好食

打卡聖地
人太多,不了

雖然呢隻牛要排隊先有得摸,但不能不了
排一陣摸下佢啦

摸完行入去天滿宮啦

人,全部都係人

可惜已經讀完書,否則求個合格都好

試下抽先

究竟是吉是凶???

Oh!大吉! (自圓其說又好,迷信又好, 呢次旅行的確幾順利!)

抽完先知原來有中文/英文籤,唔緊要啦,睇得明

掛起佢先

又有馬騮賣藝
lm
留名先
lm
真係唔係好識欣賞牛腸鍋 好un
樓主
日本抽籤吉籤係帶走佢
凶籤先摺起掛係廟架
哦原來係咁
又學到嘢 thanks!
呢個我認同,算係比較失望嘅一餐
下個月我都會有一日或半日去太宰府...
不過唔等到0945先坐於我而言...遲左D
預計我都係坐到去二日市再轉
亦想問問...
太宰府有無美食推介 ?
拉麵你食唔食?
暖暮同一蘭算係太宰府最出名嘅拉麵

我就食暖暮

一蘭

可以download hot pepper / tabelog app, 到時用定位睇下附近有乜啱食~
拉麵我OK呀...
去博多呢D 拉麵都係我主打要食既野

睇個樣唔差喎....
行完就去番車站附近食暖暮拉麵啦
雖然博多果帶都有, 不過嚟到太宰府就試下啦

頂,堅好食,超鍾意個湯底
我唔食蔥,但日本D蔥係好食D, 唔知點解

一口餃子,好食

題外話,九州拉麵店你撳完飛之後店員會另外問你麵軟硬度呀, 幾辣呀等等問題,答佢普通(ふつう, fu tsu)就OK
你返到博多仲多,一幸舍, 一雙, 數之不盡
不過今次我試多D其他嘢!
食完拉麵,仲未夠鐘搭車
周圍行下
見到呢間賣可樂餅,試下先;呀C食雪糕, 無乜特別

真係日本可樂餅最好食, 外脆內軟
佢有好多款揀,但金賞果款係最多人叫
之後尾二果日去由布院都見到呢間嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞