北九州八日七夜(非自駕,福岡,佐賀,長崎,小倉門司,由布院)

443 回覆
46 Like 2 Dislike
Thx for sharing
今晚會update晒Day4行程
嚟緊Day5就係長崎

長崎唔去軍艦島仲有好多嘢睇嘅
仲有一個pass包你玩晒長崎市內景點

大家密切留意!!!
拋磚引圖
LM!
我好開心我呢個爛鬼post引到幾位影相高手巴打貼圖
因為我影D景點影到幾樣衰
所以呢個post我盡量俾多D資料俾大家參考下

題外話, 九州多靚女

利申:手機影相, 柏金癌
巴打你點plan阿蘇d撘車行程?
我諗住熊本阿蘇一日去哂
一日好似有啲難
首先我係熊本出發 所以前一晚已經到熊本
然後熊本阿蘇一程巴士要兩個鐘(火車轉巴士我冇特別搵快幾多),所以你要預來回四個鐘,就巴士班次諗下想邊邊玩耐啲
漏左阿蘇火車站上山仲要轉多程,大約半個鐘
你真係打沉左我
另一個想去熊本,我想去阿蘇,算cut左佢
冇自駕係煩啲
今次去左熊本 下次去阿蘇囉
如果熊本住一晚又得唔得呢?
繼續Day4~~~

肥前山口等一粒鐘, 周圍影下

你老闆, 架kamome到啦啦啦

但仲要坐多一粒鐘

到咗長崎第一時間去酒店放行李先
正常我係應該book近車站嘅酒店, 但今次我BOOK果間係近出發去軍艦島嘅港口

而好可惜係, 打完風之後, 宜家係無登島course, 只有環島
去日本之前已經收到email通知, 所以我取消咗了, 今次唔去軍艦島

酒店就無得改架啦, 拖住行李去認下路 (其實可以搭地面電車, 但我想行下附近)
休息下之後
去day4 last一個景點啦

稲佐山夜景!
https://www.nagasaki-ropeway.jp/
出發前要睇下ropeway有無開, 當然唔搭都得, 有巴士/的士, 不過ropeway睇都OK架

話係世界三大夜景之一喎,但我心目中梗係HK number 1啦(之前去過函館覺得麻麻)

由長崎車站前巴士站3或4號到ロープウェイ站(ropeway)落車,不過應該大部份人都係呢個站落,150yen

搭纜車,來回的話就預千幾yen吧,除非你上到山頂睇完之後就直接飛的走啦
閱覽注意!!!!

以下夜景由手殘人士拍攝, 相片只供參考用

夜景親眼睇先有價值, 個人覺得去開長崎都值得一去
不過呀C就覺得呢度不外如是,相都無乜點影到

題外話,長崎巴士都係後門上,拎整理卷,落車時睇番mon自己俾幾多錢,車上有機可以唱錢
經過呢個漫長嘅day4, 我都係要去jr長崎站買day5嘅長崎路面電車一日乘車券(500yen一日任坐),順便附近食

我地去車站附近搵嘢食, 搵咗呢間好招呼又幾好食嘅連鎖店
鎌倉パスタ
https://www.saint-marc-hd.com/kamakura/
https://tabelog.com/en/nagasaki/A4201/A420101/42009036/

食set啦, 有得揀麵包放題(加100羊咋)/湯, 份量都多架
唔食set就多D款式意粉揀, 自己諗啦

食set有甜品~

個環境都幾好架, 日本妹妹又好禮貌
Day4用呢個作結吧

下回Day5預告:
分享下點用盡張長崎路面電車一日乘車券遊長崎~
提提大家
長崎電車好多站名已經更改左
更加切合車站附近景點名

無錯啦喵~~
揀好自己想去嘅景點, 睇清楚咩色嘅車, 去啱方向就好容易就到~
尋晚已經回到博多了

不過真係幾凍下
今日4-8度

而家仲係 海ノ中道
太好了, 我未去過, 有相睇, 正!!

outlet好唔好行??
ももち剛剛有人結婚
果度無乜野行
sad
有無好西食?
燒海鮮

係福岡博物館
仲玩埋柯南 做偵探 查案
磯丸水產?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞