北九州八日七夜(非自駕,福岡,佐賀,長崎,小倉門司,由布院)

443 回覆
46 Like 2 Dislike
天神其實好啱後生仔去,天神ビブレ有animate/駿河屋,其他mall亦有好多鋪頭行,同埋好多食店揀!

不過乜都假,打鋪機先

仲有去夾公仔,用咗千幾羊,終於夾到我人生第一個獎品!!

經過

但我同C都唔係fans,不了

之後我地出發食是日晚餐啦...
晚餐新三浦 天神店
https://tabelog.com/en/fukuoka/A4001/A400103/40000066/
http://www.shinmiura-honten.com/

我同你講, 呢間係我食過最好味嘅雞料理!
定食已經好好食, 由於我地無book到,所以當日食唔到水炊きコース,已full
佢連個湯都好好飲,真心要推介俾大家
正常湯煮雞會鞋口又難咬,但呢個就算係呀婆妹一下已經骨肉分離!黐線!又滑又有雞味

呀C就食親子丼, 我都有食, 好特別, 有少少酒香咁, 但雞依然好滑!

店員大多數係日本婆婆, 但好有禮貌又會介紹你點食; 平民價錢但食到好好味嘅一餐! 大家下次book定水炊きコース, 見班日本人食得好開心

最後用呢個結束day2行程!

預告: Day3去唐津先!
唐津十四架曳山
Day3開始啦, 亦都開始用北九州JR pass五日啦, 唔平, 10000羊, 但好值, 因為嚟緊幾日都唔會喺福岡一帶

Quote一quote番之前, 去唐津嘛, 地下鐵搭到姪濱,轉搭JR到唐津

我目的就得一樣, 唐 津 城!
留名 諗住出年11月去睇紅葉
到時check呢個網就大約知紅葉狀況
https://weathernews.jp/koyo/
巴打識食!
不過今次比較趕, 無去到呼子, 但有食魷魚同埋燒賣
一陣update!
去到唐津, 見到上面有巴打話唐津宮日節, 我係錯過咗的, 因為一來我地唔想太趕去, 二來如果日期要就番的話, 其他行程都會推前

到唐津車站,可以問下觀光案內所 有無推介路線, 唔趕時間的話可以慢慢行去唐津城, 唔想行的話, 搭的士亦都唔遠
(其實我好建議大家去每一個地方都行下無料案內所,唔駛白行又有懶人路線,正)

行到唐津神社

唐津靜靜地,幾好行

嗚呀,見到你了唐津城
方便呀, 博多去佐賀站搭JR特急都係40分鐘, 如果去唐津呼子就遠D要多D時間
http://www.sagapref.com.hk/tc/location/access.html
呢個網好有用, 可以參考下入面資料

其實福岡去北九州好多地方都好方便
呢間士多士買啲手造雪條好鬼好食
update
佐賀個佑德稻荷正
無影到相
可惜今次行程唔順路, 下次去一定會加入行程
Sorry陶吉吉, 即update
個人認為可以自駕會方便啲
之前我自己一個玩北九十日
坐車坐到我傻(可能我plan得唔好
個人長期疲勞咁
去到唐津城, 當然又係要行樓梯先啦

但今次可以唔駛行樓梯, 竟然有電梯搭?! 當然俾少少錢啦, 不過唔好期待會有view, 係乜都睇唔到的

上到去

環海好鬼死靚!

登城前一影
我打算下次自駕,長崎,熊本,別府,大分, 總之今次無去嘅地方都去埋
今次唔自駕係因為我自駕自然無時間休息/諗行程, 呀C係唔識揸車同諗行程, 同埋我都想搭下電車, 九州列車都幾特別同準時!

唐津城近年翻新,幾新淨,了解下唐津一帶嘅歷史都幾好

其實幾層就行晒, 規模唔大, 但頂層影相好鬼靚呀, 海風+陽光好正

雖然細但係幾好行, 不過震撼就一定係我上次去姬路城果次
題外話, 由於day3呢日開始唔喺博多住, D行李放咗去locker先, 好在唐津車站都足夠locker, 可以輕鬆去玩

同yuri on ice有合作

懶,又搭lift走人

發覺去親乜城物城都有貓星人聚集, 我喵佢, 今次貓星人竟然喵番我?!

下回預告:食好西
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞