北九州八日七夜(非自駕,福岡,佐賀,長崎,小倉門司,由布院)

443 回覆
46 Like 2 Dislike
上年去完 下年想再去 唔好爛尾
你睇過好多爛尾?
放心, 絕不爛尾, 除非我大限已到
睇過好多絕不爛尾 都係爛咗尾
我早排睇一個無講,不過都爛咗尾
我update得慢D姐, 唔經唔覺都講咗一半

仲有小倉門司,唐戶, 由布院

大家有時間幫手推推,我就好感激了, 一開始真係以為得自己係度自言自語

大家有疑問都可以post下, 一齊交流下
你up完應該到我出發
哈哈
到時嚟呢度live下
呢餐就係ツル茶んhttps://tabelog.com/en/nagasaki/A4201/A420101/42000064/

嚟長崎但我真係對強棒麵無乜愛,思案橋拉麵或者下次先試,今次我就去咗食土耳其飯。

至於果d話間鋪同呀鐵拳無敵孫中山有淵源呀blah blah blah,聽下咪算囉哈哈

老字號,好食,特別係個汁。

呀C食呢個, 都好脆下

佢個milkshake都好出名,每枱都至少叫一個。隔離枱JK食唔晒d意粉都留肚食milkshake
事實上係的確好食嘅
黎緊月尾都去!lm
等睇門司
今晚會更新晒長崎篇
同埋今晚會介紹一間博多正嘢鐵板

聽日應該會開始門司短篇~~
其實南九好好玩 不過真係要自駕
有無推薦景點? 我見好似景點與景點之間距離好似好遠
如果自駕,我可能去沖繩, 因為我手車好屎, 想去D少車D嘅練下
我早排就去左日南 好靚呀
鹿兒島 指宿都好玩
南九都唔太多車 同埋有買高速公路pass就好抵玩
我比較為食, 有無必食推介

其實日本自駕多位泊車? 會唔會好貴? 幾個人去嚟講?
睇你去邊喇 九洲我覺得好合理
鄉郊好多時都唔洗錢泊 通常係市區食飯先要搵泊車位(其實好多時泊餐廳都唔洗泊車費)

必食推介 日南就有間叫日南水產 係正海邊 望住個海食 伊勢龍蝦價錢合理
鹿兒島就必食川久 炸豬排飯都好食 同埋佢個豬軟骨一試難忘
一般市區泊就100-300yen / 30min
車租就大概400港紙一日左右喇 計哂全保
thanks!! 參考下先
其實思案橋都OK好行,不過唔算好多嘢睇; 如果要行, 長崎車站果邊會多嘢行, 例牌書店,cafe, 碟鋪
每一間碟鋪都有佢自己本身推介嘅歌手(雖然間間都推米津玄師..flamingo~),同埋有d會好有心寫碟評

書店個間隔令人覺得目不暇給,同埋電影改編小說一定會放當眼處,睇完戲可以睇埋小說補完,正。

Cafe純粹我補充咖啡因同幫自己叉電,但今次去得唔算多,無乜點食,飲比較多。

機鋪唔駛講,睇人打都過癮,得閒夾下公仔過手癮又係正。(天神比較多,甚至有其他嘢玩例如保齡球)

旅行唔放鬆的話,唔通等返工先做呀?
終於要離開長崎了, 都幾多地方無去, 因為我打算下次再嚟果時先去
軍艦島, 出島呀, 諏訪神社, 龍馬通り, 教堂, 真係可以下次再戰
其實我體力上今次係可以去多一兩個景點, 但呀C已經有D攰, 同埋夜晚要番博多住, 仲要搭兩粒鐘車, 所以我下次再嚟啦

一個人去旅行有自由, 兩個人去旅行有樂趣
最緊要係放鬆~~

又係用JR pass劃定位, 又係搭KAMOME

途中見到海, 行埋去影下先~
長崎番博多兩粒鐘多少少就到

放低D嘢就落街搵嘢食

食呢個, 極味や
http://www.kiwamiya.com/hakata/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞