北九州八日七夜(非自駕,福岡,佐賀,長崎,小倉門司,由布院)

443 回覆
46 Like 2 Dislike
門司鐵道館
唐户一月一號去會唔會休息
http://www.k-rhm.jp/
都好近車站,有時間可以去埋
http://www.karatoichiba.com/calendars/
出到2018, 未知2019, 但我見今年元旦都好似大部份都休, 遲D你再上呢個網望下有無update
不過你睇到今年一月一都休息, 我估嚟緊元旦都係架啦
繼續update!

好抱歉, 門司下關暫告一段落, 今次都算係快閃半日遊
之後我地就番車站去小倉

小倉, 其實我無特別一個景點係好想去, 但見到小倉有個北九州漫畫museum, 順路去望下

北九州市漫画ミュージアム
http://www.ktqmm.jp/

位於車站附近的あるあるcity
我去果陣係鋼鍊, 我無乜興趣, 所以無入

反而去咗駿河屋尋寶,正(雖然我都行過天神果間..)。仲有animate
其實成幢樓都係figure呀,acg方面嘅嘢呀,扭蛋呀,感覺有d似大阪個日本橋。

有無拉打同好
CAN YOU FEEL?!!!
車站果期有沖繩美食宣傳, d攤位鋪頭都幾正 (無影相 顧住食)

我地都係食下行下抖下咁
小倉城我麻麻, 不了

小倉其實好啱一日遊,車站附近有shopping mall, 附近有商店街,去小倉城同旦過市場嘅指示都好清晰,連地圖都唔駛睇

旦過市場似少人版嘅京都錦市場,不過無咁多外地遊客,人流亦無咁多,好行好多

感覺係無咁錦市場果種遊客導向, 比較多款式/多種類

當然, 亦無黑門/錦市場果D咁cap水啦

不過我地已經食咗好多嘢了, 行下望下都夠了

入面果種懷舊感, 唔知點解令我諗起大阪西成區果邊 (感覺姐, 治安當然呢度鬧市好好多)
Day 6未完
但原來都慢慢咁踏入尾聲
打呢篇遊記原因有好多, 當係一個紀錄又好, 俾其他人參考又好

雖然呢度睇唔到有幾多人睇過, 但見到唔少人入過嚟留名/正評, 其實感覺幾好, 哈哈

雖然我D相影得衰又自說自high, 但我應承大家呢個post不爛尾! 下次我去日本一定會再出post的~

如果見我好耐無上水/偷懶, 就推下post啦

感謝大家
小倉比想像中少遊客
本身日本遊客都好似唔多, 就我自己果日睇都唔多, 零星遊客好似我咁都有D啦
九月嗰陣去門司港都想食焗咖哩,但喺唐戶食得太飽所以放棄
同你相反,閒日去唐戶開唔晒
不過本身我係衝焗咖哩而去的
無乜所謂,因為我北九州依然會再去,今次當探下路
原來閒日都有食店開
九州鐵路紀念館
我個人認為幾好行...(有帶小朋友去行會更好)
雖然唔大...
我慢慢行都行左 個半鐘左右
(如果唔喜歡鐵路就......唔好去了)
下月去福岡七日,好衝動咁買左一人兩張三日北九州sunq pass
小倉唔多遊客
我之前係小倉住一晚
行晒 旦過/小倉城等等 (其實係方便去門司港所以住一晚)

去小倉/門司港都好少見到大媽遊客
果段旅程非常之輕鬆寫意
補返圖先
旦過市場d野都好平的

我係果度買左柿
補回小倉的圖先
呢次我好少搭巴士, 巴士來往都好方便既, 無蝕
咁睇都幾靚,不過好似好細??
呢個亦係小倉門司正嘅地方, 少D泡菜大媽, 多D寧靜空間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞