北九州八日七夜(非自駕,福岡,佐賀,長崎,小倉門司,由布院)

443 回覆
46 Like 2 Dislike
講晒我心聲 靜靜地好正
住果邊真係有呢樣好處,不過果度有無便利店,驚下次去住又口痕
酒店+機票,加埋我同呀C嘅洗費(包括佢D買鞋買衫買立雜嘢), 大約兩萬幾
月中會去北九州留名推post
神社行入D就有個御神木,個名好堅下喎,入去睇

竹林深處有碌木

現場睇會勁震撼
超級大呀呀呀呀呀!!!!!!!! 未見過咁高嘅樹,中間要係空心
你去太宰府D老樹都有D人工嘅嘢幫D樹扎根, 但呢個武雄之大楠係無!!

有圍欄,唔可以行近 好好奇樹幹入面

樹高30m,幹周20m.... 3000年古木

現場睇到D泡菜人都嘖嘖稱奇, 真係, 當我見識少, 今次大開眼界

雖然咁講好似大不敬,但係大家有無留意到樹幹某D部份好似人臉?
係我嘅錯覺???
正喎,打算去邊幾個地方玩呀?
我諗住上網買定pass之後再好似你咁到場劃位
同你一樣都係8日7夜
依家先知有FUKUOKA TOURIST CITY PASS學你咁用囉
多謝你 我過多幾星期去九州
想參考下你個行程
博多去門司港/小倉係咪得sonic可以用jr?

博多去柳川係咪要經佐賀先?
好正 留名
我去九日半,去既地方同你差唔多,係冇左御船山,多左熊本、阿蘇火山同別府,睇完你嗰個都覺得自己有啲chur 因為第一次去有啲貪心
等睇小倉門司遲啲去
https://yokanavi.com/zh-tw/tourist-city-pass/
FUKUOKA TOURIST CITY PASS你預去太宰府同埋福岡市內用
如果你買jr五日pass就記住會連續五日用, 行程要就番
熊本我打算下次去,今次無自駕所以去阿蘇好似唔太方便
別府都有D興趣去,不過到時我再睇順唔順路
可能出年我都係北九州,因為我個fd未去過 帶佢食好西
唔好介意我update得慢就得
影相影得麻麻,大家參考下我D資料都夠
唔明或有疑問歡迎上嚟交流下
係, 新幹線路段jr pass唔包

http://www.ensen24.jp/global/chinese_t/ticket/i_dazayana.html
有個太宰府 柳川觀光套票, 由天神(西鐵)出發, 唔駛經佐賀

柳川車站有接駁車去搭渡船, 搭完去食鰻魚飯 不過柳川你預半日都得
所以好多人都係太宰府,柳川夾埋一日咁玩
呢個我尾三果日去,有疑問問定先都得
小倉景點幾集中, 幾好行

門司港我連埋下關唐戶市場咁行
呢日覺得自己玩得唔夠盡,無辦法,自己一個的話會去多更多地方
如果1月1號嗰日柳川/太宰會唔會勁多人或冇開
有冇巴打有經驗
我都唔係自駕,最chur嗰日都係因為去阿蘇要就巴士時間 所以要早起
另外我見啲人去完太宰府之後去埋柳川,但柳川係咪得坐船同鰻魚飯 因為獨遊,前者唔係太有興趣 又冇理由特登為鰻魚飯而去 但太宰府又應該玩唔到足一日
LM
我就係唔想搭巴士去, 所以今次唔去
柳川暫時我睇真係船同鰻魚, 何況鰻魚飯又未至於要特登去食...等都有排等..
或者可以諗諗去完太宰府番天神果帶, 咁就一日, 我就係咁玩

天神獨遊幾正, 毒丁行駿河屋,animate;買衫褲鞋平貴價又有; 打機夾公仔又有;去書店行下飲下咖啡亦得; 同埋天神都幾多好嘢食, 到埗自己tabelog尋下寶吧
印象中冇
不過夜晚嗰餐飽到傻 都唔使買
我8月個陣同你行程一鳩樣
無咁橋掛 好少人去唐津武雄長崎咁行
武雄圖書館勁多學生妹

去到長崎唐人街附近住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞