北九州八日七夜(非自駕,福岡,佐賀,長崎,小倉門司,由布院)

443 回覆
46 Like 2 Dislike
去到都要等一陣, 六點幾左右
工作人員:korean?
我:日本語もOK
結果佢俾我日文menu同俾呀C 英文menu

我個漢堡加蛋影得衰,但係好食又好玩,中間係生的,自己逐d夾去塊熱石上面煎,加少少錢轉做set,有飯有湯有沙津仲有雪糕,飽呀
漢堡size分大中細,梗係有大食大

炭燒雞, 幾好食架

雖然有晒抽氣同圍裙,不過油煙味梗有,留意番。
走果時已經見到出面排晒隊,要食趁早。

如果旅伴唔介意, 一定要去試下!
幫推
突然諗起,如果冬天去食燒肉之類,但又唔想整臭件衫可以點做 本身諗著帶1、2套衫算,但要食呢d就要洗衫或者帶多套
搵間有露台既airbnb
件外套抹下攞出去吹一晚就冇咁大浸味
我會洗衫 , 洗埋乾埋都係幾十蚊姐, 自己本身鍾意帶唔多衫去旅行
如果有露台
應該都係得洗衫可以做,不過有d驚乾衣機會令衫d質地變差,又或者乾唔切,你知九州玩經常要換酒店架啦
酒店D自助洗衣乾衣so far都無問題, 當然衫褲太多就可能分兩機
橫掂有D鋪頭都早收,早D番酒店休息洗衫食下嘢睇電視仲好
軍艦島去到都未必上到岸
有時大浪D都唔得
下次等運到
留名等更新
LM
繼續更新!
唔經唔覺都已經過咗一半有多, 多謝大家收睇~~

Day 5食完嘢本來想去中州屋台食少少嘢, 但真係實在太多人了

真係乜都有D咁囉, 但食飽去到又無乜排隊意欲

同埋我地講真都幾飽下, 行咗陣就返歸了
順路行下唐吉訶德

Day 5完!!!!
Day6 START!!!!

門司小倉一日遊

其實本身呢日我係無plan到要去門司小倉, 之但係我day5果晚係度諗, 點先用盡張JR 五日pass呢

結果我就決定day6就係咁樣啦

之所以會搭JR sonic(ソニック)係因為北九州jr pass唔包小倉新幹線路段,無所謂啦,sonic由博多去小倉都係40分鐘,搭幾個站到門司港都係十五分鐘(留意番小倉去門司港途中有個站叫門司,見到有個泡菜佬嚇到以為到咗站,望一望先知未到)

門司港係九州最北嘅車站, 散步係幾relax,建築好靚同埋燒咖哩好正架(其實姐係焗咖哩)
最重要係門司港可以去埋對面海個唐戶市場嘛

就算係門司港呢個車站都已經好特別, 地理啦, 車站特色啦

感謝幫推
睇完宮脇咲良又係時間update下

再講多次,因為係即興, 所以呢次門司小倉一日遊係好多地方可以改善
例如我地去果日係無潮風號搭
http://www.retro-line.net/about/%E6%99%82%E5%88%BB%E8%A1%A8/

都唔緊要

本來諗住行[関門トンネル人道]
姐係關門海峽行人隧道(接駁本州同九州嘅隧道, 去下關其中一個方法),由於呀C唔想踩單車, 只可以搭船去下關果邊

呢度post個圖無咁悶

由於以前門司港係對外貿易, 你睇到D建築係少少西西地

藍翼橋(ブルーウイングもじ), 定時開橋
http://www.mojiko.info/spot/bluewing.html

右邊係門司港懷舊展望室
https://www.crossroadfukuoka.jp/tw/event/?mode=detail&id=4000000001244
300羊有得睇, 而我不了
門司港海邊有得搭關門連絡船
可以由門司港到下關/巖流島 (巖流島就係傳說中宮本武藏同佐佐木小次郎隻秋嘅地方啦, 信不信由你, 反正呀C無興趣所以唔去)
船時間表:http://www.kanmon-kisen.co.jp/route/kanmon.html

下關市就係門司港對面啦, 亦有今次我想去嘅唐戶市場
搭五分鐘左右到了
睇落c係伏伏哋嘅旅伴
赤間神宮
無得揀, 我好就得人, 除非太過麻Q煩外, 呢種程度我係接受到的
除咗屋企人外, 暫時試過同D fd去旅行都無乜問題, 去韓國我唔多識講, 靠朋友, 所以我好順得人意

當然如果話去日本的話, 只要唔好太怨的話, 我係OK的
畢竟我係幾鍾意chur行程嘅人, 同唔同人去的話, 我編行程都會就番

呢七日北九州我係非常開心的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞