北九州八日七夜(非自駕,福岡,佐賀,長崎,小倉門司,由布院)

443 回覆
46 Like 2 Dislike
食乜先? 係咪典型和食?
浸溫泉去由布院浸

掛住食冇咩影
家母唔食牛揀咗蒸豬肉 都幾好食
多謝建議 我都係得頭半日左右係福岡玩,之後要到尾兩日先再有多啲時間 正好填下行程
講起其實都好多景點未去 御船山其一,唐津本身都想去 但唔會再加到 仲有柳川
唯有俾藉口下次再去
貴好多
佢D豬又唔會難咬
我都係, 時間有限, 未必玩得晒咁多地方, 唯有自己排下priority啦
原本以為熊本去高千穗難搞,原來去阿蘇火山都咁遠又要轉咁多車,真係想熊本hea 下算,利申:下星期去
都keep住多人去喎北九州
南邊我無乜做功課, 印象中鹿兒島啦宮崎, 無乜特別景點想去
當咁多人都京阪神咁去, 自然又有一班人想去其他地方啦, 四國呀北海道呀, 而我去完九州真係覺得值得encore
本身都諗過南邊 不過北邊好似多野睇少少 所以揀左

日本真係好多地區都吸引人去
lm
我去過北海道,東京, 京阪神, 可能同FD去多次九州之後試下去四國
沖繩又好似唔太啱我心水... 名古屋果邊我又無乜興趣

你下禮拜出發未呀?
Day4呢日係去咗比較多地方, 所以update得慢少少

繼續!!

睇完樹啦, 睇其他嘢架啦喎
落神社, 過條馬路就到

咩地方嚟架?
開九點至晚上九點
就係呢度!!

唔好意思搞錯咗, 呢個係兒童圖書館

我要去係呢度呀!

拿, 武雄圖書館剩係開放某幾個地方先可以影相
相入面係指館內除了放咗批准攝影告示的地方之外, 其他地方都唔可以影

我用相話你知邊度影得相
正門啦 (唔識日文可以好似呀C咁買杯嘢飲睇下圖書雜誌)

二樓呢個位都影得

由於呀C係對行程0認知, 而我又興奮得滯搵書睇, (江戶川亂步,至衰都係你) 結果係miss咗班車

之前講過, 由武雄去長崎係有少少兜路, 而我呢次顧住睇書, 之後要喺一個乜都無嘅車站等足一粒鐘先有車去長崎

講返武雄圖書館, 好正好正好正! 分類得好, 要搵書亦唔難
最重要係個氣氛呀, 太舒服啦

下次我自己一個人嚟!!!!

由於呀C已經叉夠電啦, 又可以慢慢行返車站

今次我地要去Locker, 拎埋行李, 準備離開武雄啦

你都見到, 由武雄搭JR midori去肥前山口只需15分鐘, 但下一架kamome係要等啱啱好一粒鐘! 劃位果時車站姐姐都remind我, 我都只可以答大丈夫... 因為我地仲有行李拎去長崎果邊酒店checkin...

下回我講解下點解肥前山口站係一個暗伏, 點解我會極力推薦大家裝定乗換案内呢個app呢...
點中伏
肥前山口係長崎本線同佐世保線嘅站
姐係可以搭JR kamome(海鷗)同JR midori(綠)
分別去長崎同佐世保

個伏就係

附近乜都無

車站只有職員口述列車資訊, 係無顯示版
唔識睇班次圖, 或者無上網查資料, 係好容易miss車

要知道D車到站後係好快就準備駛走
唔用app查清楚邊個月台搭車/聽車站職員廣播, 唔熟車的話一miss咗一班車又要等下班車...

真心, 大家裝個app方便自己, app個user interface係好睇過你自己上網check
睇樓主個post
睇到我都到左北九州了
而家就係由布院
聽朝再睇金鱗湖
我慢工出細貨嘛(?)
你個鰻魚飯係柳川果個?

仲會去邊度呀?
鰻魚飯係小倉果邊 叫 田舍庵
我張相係蒸鰻魚飯
另同行叫蒲燒鰻魚

聽日就會再坐由布院之森回博多
主要都係博多行(會去太宰府)
尋日到今日就係別府
住 杉乃井(超爽的溫泉)
小倉試下焗咖哩嘛
原來中州都有一間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞