北九州八日七夜(非自駕,福岡,佐賀,長崎,小倉門司,由布院)

443 回覆
46 Like 2 Dislike
有冇巴士
天神有高速巴士去下關呀, 你預千幾羊左右
不過我比較鍾意坐電車

其實真係可以諗諗門司港踩單車, 過隧道俾幾十羊only
行人隧道口回門司港?
門司港附近有得租單車,可以踩去下關果邊
懶人可以搭船/潮風號
都正喎
Day 7

巧遇kamome

出嚟啦由布院之森!!!
至於事前點買呀點book呀乜乜乜, 應該第一頁都有提過, 唔清楚地方可以再問

老實講, 本身唔知呢架車, 直至買咗機票, 就知最搶手就係呢架車

上網book又好, 好似我到埗後即去劃位又好, 睇你自己點啦

由於第一班,餐卡未ready, 一旦ready就有人排隊買嘢食嘢同精品
今程我就買咗布甸同桔汁,正

坐兩粒鐘多少少就到由布院,途中有靚女姐姐問駛唔駛影相,好體貼呀(真係無相)

有時架車會慢駛俾你影景點,留意番係mi gi(右)定係hi da ri(左)就得
坐得好舒服, 以前無乜搭過呢類車

其實同車好多香港人同韓國人
開頭我唔明點解個個排隊, 之後我回程我先知道, 個原因我遲下先講

張相係回程果時影

好啦, 到咗由布院, 我有個壞習慣係有張PASS就想劃好晒位, 咁我劃埋三四點左右搭車走

一出車站真係地圖都唔駛睇, 個個都係向金鱗湖出發, 不過我見十一點左右, 應該食埋嘢先, 唔太想排隊等食

結果...
受歡迎食店果然都係要排隊! 不過係爭在排幾耐
十一點幾, 等幾分鐘我地兩個已經有得坐啦

由布まぶし 心
http://ichiba.geocities.jp/ggkbh080/
https://tabelog.com/en/oita/A4402/A440201/44005142/
應該好多人都知呢間吧
我係屬於唔太鍾意食前菜嘅人, 不過日本真係碟碟清, 好好食, 我連納豆都食!

可以揀食雞,鰻魚或者牛 (各二千幾羊左右)

好少食切片嘅鰻

其實真係幾好食,日式煲仔飯咁,熱辣辣
(D相影得衰, 睇其他遊記會立體D )

店內有推薦食法
首先可以就咁食先,之後可以自己加wasabi, 胡椒,味噌等等
最尾加湯撈飯焦,飽呀
即日走?
由布stay 左幾耐
即日呀
第一班車由博多(09:24)到由布院(11:36)
我回程由由布院(15:50)番博多(18:06)

因為武雄浸咗溫泉, 再去由布院過埋夜好貴

由布院之森時間表
https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/pdf/20180714_YufuinNews_chinese.pdf
冬至快樂!
繼續!

食飽行街啦

沿途咩鋪頭都有, 都幾好行

又貓星人

尾隨

就到金鱗湖!
親眼睇真係超級靚
以下圖片只供參考 :
天陰陰

行半個圈又放晴了

フクロウの森

其實附近都有貓狗cafe,貓頭鷹都有,呢度對動物個生活環境又真係唔太理想,例如隻羊有嘢搏住,活動範圍又細
寧願你去動物cafe都無咁衰
行下坐下食下

Milch冬甩幾好食, 買D番去做手信

鍾意咪去浸下足湯, 而我不了

太慢,唔多鐘意坐其實

不過走之前先醒起買b speak p roll, 賣晒。好彩我魯芬急轉彎,一上由布院之森就去餐卡問,即刻買番兩個p roll做宵夜
(不過蠢咗, 應該一個原味一個朱古力味)

準備番博多食好西
我慣咗, 寧願坐耐車好過自己開車, 自己手車好屎, 開完車會好攰
我book 左黎緊住由布院之森,想睇金鄰湖朝霧 除左揸車仲有冇咩方法去睇
自膠 由布院之彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞