羽絨/風褸/旅行用品討論[7][黑五] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
以下係我個人係唔同溫度, 係旅行會着既配搭. 你跟據你自己體質調整.

17度以上- 普通去街笠衫, 普通牛仔褲, Atom LT Hoody

13 - 16度 - 普通去街笠衫, 普通牛仔褲, columbia 薄保暖內衣, Atom LT Hoody

5 - 12度 - 普通去街笠衫, 普通牛仔褲, columbia 薄保暖內衣, Nuclei AR + 薄身手套 + 頸巾

負10 - 5度 - 普通去街笠衫, 普通牛仔褲, Montbell 中厚保暖內衣/Uniqlo 保暖內衣, Kappa Hoody. 薄身保暖內褲. 因為0度以下d 風開始吹得入牛仔褲裡面. 薄身手套/Burton 厚身手套 + 頸巾 + 耳笠

負15度或以下睇極光 - Kappa Hoody, Mizuno 厚手保暖內衣, Sub zero厚身保暖內褲, Montbell 羽絨雪褲, montbell 頭笠, cashmere 頸巾, Burton 厚身手套, 普通去街厚身hoodie, 耳笠, 負20度適用厚襪, 似樣既厚底行山鞋一對.

你可以見到, 其實17度一直到-10度, 我裡面衣着一路都係普通去街笠衫 + 普通牛仔褲. 頂凍全部靠one and only one 外面件羽絨. 我係將所有保暖要求100% 放晒係一件衫到. 我選擇咁著, 係因為無論你去到邊個國家, 室內溫度都係20靚度左右. 普通去街笠衫 + baselayer 係任何國家既室內都實啱溫度. 所以呢個唔用layer 既著法, 係旅行中會方便好多, 入室內除一件就搞掂. 出室外着番就行得. Drawback 當然係唔同季節要有唔同溫度既大褸. 當然, 呢個post 一樣有著layer 既愛好者. 相對上真係彈性好多, 不過就算layer, 都肯定唔係一件Atom LT 內膽就可以香港用到北海道.
見到呀 真係好靚
我果時對依d 又冇咩研究 見佢850 FP就買左
另外小弟係京都, 可能無點追到post, 請見諒

之前試過 beta sl hybrid s碼fit 身 如果入面加件衛衣或者入埋atom
Beta sl係咪要買m
巴打想買乜SIZE 想買XS
只可以揀返montbell
現在咩配備 lt hoody
sl hybird s size 應該岩
0 至-5 度 著 sl hybird + atom lt 應該夠頂?

會上山....應該都頂到大風?
thanks bro 多謝情報
想問問moosejaw買係咪要用集運?
好個人架 凍唔凍 理論上件野防風既就ok。
仲有finetrack
M
我168 矮撚著S
去跟旅行都煩到你,唔好意思!
有冇巴打知道
170 , 61KG
sl hybird S Size 係咪應該都岩?
如果LT S SIZE岩唔岩?

見人講而件去新疆行山都好似幾保到暖
最主要睇你怕唔怕凍
但你又有保暖衫又衛衣再加埋而件0-8度都夠啦
最緊要帶頸巾手套,真係好怕凍帶埋冷帽口罩
頸巾手套可以幫到好多架
LT s size一定得,我身高體重同你一樣
SL hybrid我都想知
同你體型一樣 試過普通 beta sl
S size岩 我諗應該差唔多?
170 57kg
著緊atom LT S fit
試過beta sl S 超大, XS 好d 入面算鬆仲有大把位for其他衫
sosad 差唔多體型 試beta sl S覺得大到接受唔到

我覺得係袖比較長 身長就ok
巴打73kg應該有d肉 預入面著埋atom之類似要M
試下穩陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞