羽絨/風褸/旅行用品討論[7][黑五] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
最外個層可以鬆D, 例如我買jacket 就買大D, 保暖既就貼身D
唔該哂巴打
今年襯網上面特價已經買左兩件
我都買咗件atom ar
最好試下啦 我170 82kg都有鬆
arteryx d碼好飄忽
you got 2 jackets for the price of one
賣件atom lt比我啦,岩size岩色
最攪笑係其實佢寄錯件S先係最fit
唔知西伯利亞有幾凍,件decathlon 1430g重 羽絨比例是50/50,應該幾大件
U記m碼 192g羽絨量 90/10比例,二選一我揀Uniqlo,好驚啲衫重
我最重件montane羽絨唔過800g
https://www.montane.co.uk/mens-c1/deep-heat-jacket-p562

真心推介買montbell permafrost down parka,800fp 90/10 羽絨,小過600g重,無咁凍都又得,唔著可以用收納袋,著多十年
Decathlon仲有呢件
https://www.decathlon.com.hk/zh/p/top-warm/_/R-p-144206?mc=8373600&c=灰
上繳咗俾家母了
呢啲不義之財攞去賣好似唔係幾好
邊間鋪頭咁抵讚?
我都有買atom ar
跟住買多左件alpha fl
愈買愈窮
唔該晒巴打
應該-10幾,最凍都應該-20,我見decathlon嗰件寫-16都可以著,不過比你講一講得50/50又真係好似渣d

因為我本身唔怕凍,上年去歐洲落雪都係一件大褸+hoodies+長袖nike pro
買件好幾千蚊既羽絨喺香港著唔到怕嘥錢所以唔想買太貴

咁我都係考慮買uniqlo嗰件,入面著多2件應該夠做

今年二月去左西伯利亞旅行,放心你依兩件都會凍死。
貝加爾湖at least 負二三十度加強風....
係咪唔送美國境外
有人去過就易搞啦,求參考衣著
我睇失暖王巴打出遊記好似唔是著好多衫諗住求其買件厚厚地既羽絨就算
因為我backpack去,所以packable同摺得細為主

base layer: U記 heat tech Ultra warm

Mid layer: U 記 fleece + Patagonia down seater

Outlayer: North face shell

但其實去到仲係覺得好凍,所以base on 上面你再加。仲記得Olkhon island果兩日tour全日都係室外,凍撚到我,反而火車有暖氣仲好熱添。
187cm, 80kg Sogo試atom LT 中碼身有點短,但膊頭袖長啱加好貼身。 大碼就膊闊鬆身但身長剛好… 想問巴打點簡好
咁多位巴打好,上次Arcteryx 門市話無哂kappa hoddy

想問下清楚係咪呢一件?如果係,可以我就上網買算

https://arcteryx.com/gb/en/shop/mens/kappa-hoody

佢另外介紹左therme parka 比我

https://arcteryx.com/gb/en/shop/mens/therme-parka

呢件貴好多 但如果去睇極光既話,呢兩件其中一件係咪都夠做架啦?
一樣
多謝分享
件Patagonia down sweater 睇落又唔似頂到-20度
巴打係二月幾時去?睇唔睇到藍冰?
參考下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞