召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (31)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
可以
行左線 打右燈
但記住經過第1個出口(鯉魚門道) 之前一定要睇右邊盲點睇有冇車出黎

跟住過左第1個出口之後打番左燈
駛出左出口之後2條線合做1條線 打右燈睇盲點準備過線
正解 我之前考都係左線上高超
當然係
利申:已成為馬路炸彈
今日考 落緊雨有咩注意
車速比平時慢少少,早少少開始剎車,重有,記得開雨刷
我師博教係一震就可以落離合,上斜最好係控制到部車自己溜到差唔多要停的位就開始震(2波 大約5-10km/h),然後清係落離合,落到佢要停果一秒就落break,唔好比佢溜後。
因為佢開始震而你冇比過油,考官一定知道你冇可能鬆離合,所以唔計空波滑行。
利申,我學永孝街,啲斜路好斜,唔知微斜係咩一樣。
都係9點?
知唔知多唔多車 平時都係星期六學 唔知咩情況
明白哂巴打,咁我都安心啲
自己睇返上文再講嘢啦高人
我一直強調緊臨停車先好踩極力子,如果咁都空波滑行我冇嘢好講
其實迴旋處係有無指定邊條線出,我師傅教我行右線,過左鯉魚門道出口打左燈入返右線,再2合1望鏡出
光線唔夠嘅話記得開車頭燈
油塘係新式迴旋處,據官方使用法,對面出口離開嘅話兩條線都行得
唔該巴打,右線有樣野我覺得唔好就係試過一次想出但外圈有㗎小巴高速過搞到我出唔到,要兜1圈
佢教我就算返市場個出口都係行右線,但其實我覺得好似左線易啲
落雨開燈呀
外圈L
螺旋處過左鯉魚門村個口就cut返左線封番個位唔好比外圈L封左你位搞到出唔到
一入迴旋處就要留意埋另一圈嘅車(即係行外圈就留意內圈,反之亦然,三線嘅話就兩邊都小心);喺迴旋處入面切忌同任何車平排行,特別係大車,就算佢喺隔籬線你都唔好跟貼,因為佢哋有機會要偷位
兩點忠義街
想問肥左路試有無話要幾多個月之內考返?
一陣2點考希望順順利利啦
天光道第二take pass
雖然轉左自動van
亞皆路街上完斜
轉左小心雪糕桐呀各位
等你好消息
無知一問 咩叫新式/唔係新式?
睇地下畫線

左邊係所謂「舊式」,畫線係兜圈圍住圓心畫嘅,理論上你沿住外圈行冇人吹得你脹
右邊係所謂「新式」,又叫「螺旋處」,顧名思義就係螺旋形畫線,帶埋你點走,最大分別係唔做得外圈L
明白 咁依家香港現有既迴旋處係兩種都有?
考左兩次棍波van都唔得,係咪應該轉考auto?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞