召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (31)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
考試就練點樣拖慢架車(不論棍定自),某程度上係靠拖慢架車嚟爭取時間扭軚
考完出嚟就比較少用推拉軚,以交叉手居多,甚至掉頭都甚少拉手掣,當然拖慢車速都係會穩陣啲
仲未好掌握個煞車力度
考試泊位係咪唔可以比架車停?
「考生要一次過將車輛倒駛泊入指定的車位內。泊位操作分「S」位或「L」
位型式,視乎試場環境而定。在整個泊位過程中,車輛不能碰及膠筒或石壆。
在泊位完畢後,整部車輛必須停在車位內,車身任何部份不得騎越白線或渠邊
石壆,車輪不得觸及白線或石壆。除了上述的規定外,輕型貨車的車尾部份必
須停在黃色一米停車區內,如屬「L」位型泊車,假如所泊之車位較車輛為短,則車頭部份可騎越前面的白線。」(摘自運輸署駕駛考試指引)

迫力試下慢慢印,輕印呓行,唔好一下踩太深
可以停,諗清楚步驟再行
但要一手過無得入番d波調整
同埋再開車時留意要望齊鏡仲有唔好扭死軚
上左學泊位掉頭,原來係咁記位,就算合格將來出到街都唔敢泊
點可以加快速度扭呔?
考試就練點樣拖慢架車(不論棍定自),某程度上係靠拖慢架車嚟爭取時間扭軚
考完出嚟就比較少用推拉軚,以交叉手居多,甚至掉頭都甚少拉手掣,當然拖慢車速都係會穩陣啲
仲未好掌握個煞車力度
考試泊位係咪唔可以比架車停?
「考生要一次過將車輛倒駛泊入指定的車位內。泊位操作分「S」位或「L」位型式,視乎試場環境而定。在整個泊位過程中,車輛不能碰及膠筒或石壆。在泊位完畢後,整部車輛必須停在車位內,車身任何部份不得騎越白線或渠邊石壆,車輪不得觸及白線或石壆。除了上述的規定外,輕型貨車的車尾部份必須停在黃色一米停車區內,如屬「L」位型泊車,假如所泊之車位較車輛為短,則車頭部份可騎越前面的白線。」(摘自運輸署駕駛考試指引)

迫力試下慢慢印,輕印行,唔好一下踩太深

自動波私家車會唔會考N ball ?
師學無教 但其他fd表示學左
如果你師傅教你燈位、調頭係踩brake拉手掣既話
N波唔用都無所謂
睇下你咩車 我個款係hybrid嘅 燈位手制就得
過幾日去攞p啦 夠用就得
但我只係驚考牌官challenge呢樣野
考牌
我都唔知咩車
答左你,唔重複
學左咁多堂無好奇過自己揸緊咩車
咁無乜所謂啦, 隨便考下
麻煩哂您
原來係考同款車 以家先醒覺

你驚嘅咪堂堂都手制n波 你個款私家車係邊款 一係jazz 一係toyota hybrid車 後者就brake+手制就得

pass了
考牌主任我愛你
我都pass左
喺白雲街有架白車踩哂成條線
個考官好人
Pk官實肥我
即係可以開下停下?唔轉波唔扭死呔就ok
yes
0850?
佢真係好好
我條綫有死車
對頭停係到讓我行
我緊張到竟然中間攝過去
比着其他官實肥鳩我太接近物體
我愛你呀
考試時間?我11:20
個官叫沙展
阿sir話係好官
我cut對頭線避白車
個手制鬆得唔好bi bi聲
我行前去返自己線先踩停拉起再鬆過
個官可以話我手制控制不當即肥架
我1100
唔知佢叫咩名啦
後生仔黎,米8高
又好禮貌主動講早晨
聽講後生仔捉盲點捉得緊啲
不過都係好人
Pass左就得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞