召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (31)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
棍vin?
我一個月前考154,有冇人係佢,當時味出到門口就肥左
唔係一個值得參考既數字
每個人資質唔同
有多有小
最緊要其實係你帶住信心去考試
唔熟就操到熟
唔好未操熟就去考試
冇意思
我都睇唔明佢個no.
淨係知佢係個老伯伯

咁好明顯係大錯
我報街棍van50個鐘1 take pass
Where?
原來我記錯唔係153係154

肥左,本身開波都無野
斜落開車死左火,勁大力係車頭拎塊board落黎 嚇左嚇

窄路調頭又係,第二手突然落車睇左勁耐
冇得再改 只有取消
啱啱試咗,原來架車唔夠速度上斜轉三,係會卡住係二十公里踩油都加速唔到,師傅叫我上斜衝到呼呼聲(目測40公里)先轉就冇問題

不過澤安最後入返考場前,南昌街個條大斜(學校對面),其實係咪一定要轉三波上?

我驚臨尾上斜上三會中伏,又加速唔到
重考丙其實係咪唔會叫你泊車同窄路掉頭?
如果考樂活 記得記得上到樂活道條斜路唔好心急 除非條路順 個陣考第一次考樂活道 一上到斜前面停車我都停 點知一停前面就開 我就係諗住成條路無咩問題啦 諗住快快趣過埋條樂活道轉灣返試場 衰心急前面車一開我唔記得係斜路 極力子未吊夠動力就鬆哂手制剩 一下溜後俾官dup停就衰左 成張黃紙無咩剔 就係個溜後嚴種錯誤 勁唔抵 不過自己衰無得怪人
衰呢啲真心唔抵
仲未計個陣我個師傳講同我考個個好官黎 考前突登去睇個日有邊個官見到排到好既即刻叫我交紙準備
有冇沙駕既巴打?

銀城轉左要考迴旋處,好似難左咁
咁大個兒登無人考3號牌同20號牌
衰咩野?
試完學到嘢就好

其實呢個牽涉到引擎轉速同相應嘅扭力,因為低轉嚟講引擎扭力同轉數成正比,當你推上3波,轉數就會跌,而當呢個轉數相應嘅扭力不足以令架車加速時,就出現你上次嘅狀況;今次你車速夠,引擎轉數跌得冇上次咁低,咁今次相應嘅扭力就足夠加速了
呢個就係點解上斜要比平路踩得高轉先轉波嘅原因(當然,手腳快慢都有影響,因為呢個時候你同地心吸力對抗,手腳越慢/斜路越斜,跌速越多,咁帶來你入返波時轉數都會低咗)

我唔喺澤安考,唔敢貿然答你。不過個人覺得唔好死記行到邊度入咩波,重點係視乎返路面情況同環境而定。但考完試自己行嗰邊嘅經驗係,一般上3波係比較暢順
巴打咩鐘數考?我都覺呢條算最易
Btw 我學車嗰時迴旋處無乜車 所以覺得唔難
係。考澤安得兩個位入3波
分別係大埔道同南昌街(上落斜都係)
利申3日前澤安1 take pass
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞