召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (31)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
講一講我認知既學車上斜停車次序
開車入一波
打左燈
上斜
右腳踩剎車收慢
左腳落離合器左手即刻拉手制
入空波
鬆腳制鬆離合器
打右燈
左腳踩離合器左手入一波搵定磨擦點
右腳比定量既油同時左手鬆開手制
你呢個係安全嘅做法,考試上亦比較穩陣(總好過溜後),但點都會有少少chok
唯一就係考完再練習多啲,掌握好「停定」嘅時機
空波滑行
你呢個係私家車?
我炒到隻腳爆左
頭先沖涼痛到彈起
安全地空波滑行
講真
駕院D師傅出名hea
唔敢屌學生
佢錯左都無人糾正佢
私家車又好貨van又好中型貨車又好都係咁做法架啦
有咩鳩野分別呀
你係咪想話貨van唔洗比油淨係靠吊極力子用磨擦點都夠力上斜?
知唔知一樣會tick你離合器使用不當
咁我學棍van齋吊極力子的起到步既
所以都無俾油
遲少少出返架棍私俾油起步要再練過
款款車個1波速度都唔同,唔同車重既減速度都唔同

再踩剎車收慢會停得太急

同埋我手制會等架車停定先拉,唔會踩完離合器即刻拉
van仔起步都唔駛比油
2月考澤安 棍van
想問有咩要注意?
依排練緊三手掉頭,回呔嗰陣成日驚踩得勁得滯停左架車,所以踩唔實架車回唔切呔
係咪踩停左架車,再回呔佢就自然會郁少少?
我諗教貨van既九成都唔會叫你比油起步
齋吊極力子係錯誤做法
只會係第一二堂教你地點樣去感受個磨擦點先會咁做
而且比住油鬆極力子係一百次一百次都唔會溜後
而且唔會燒極力子
踩完離合器咪停定左囉
都話離合器係最後先踩
澤安7成以上係大埔道
過到一開始連cut3條線果個位已經掂左一大半
其實回軚停下chok下都無問題
最緊要回得切
停左唔緊要
停左果下唔好扭喇
等架車郁返隻手先好郁
其實三手掉頭就係要你做到手快車慢
我唔會踩到架車打冷震囉,感覺上都唔好

初頭我離合器都好遲踩,師傅叫我唔好就黎死火先踩
家陣微震就踩,總之一個車位內會停定
係咪觀駕?
一班10個人得一個8字場,一定係分開出面同入面排隊
所以最好都係長袖衫褲,保護好自己

不過我夏天學熱到死,只係着短袖衫,結果曬黑咗
凍到我震曬
跟住我空波比油取暖
油塘出試場第一個讓路口轉右係唔係唔可以踩到隔離線?就算同啲死車好近都唔可以過?

師傅無講過,有時我會踩左虛線,無車個陣
讓線打右燈轉右
"打住左燈"偷出左線
因為係有邊有死車所以你哩個情況踩埋去格黎線係無問題既
唔好接近右邊死車
1,會剔你太接近物體
2,有盲毛係車前走出黎你會反應唔來

如果你知自己考幾點
預早四個字打電話去報案室做交通投訴趕走佢地先
多謝巴打咁夜仲覆我
即係只要唔影響隔離線,做返足打燈望鏡過線動作,踩啲虛線係無問題?

我聽日2點考啦
讓線位一出去就要封埋格黎線喇唔好比其他車係左邊攝你影響你
記住因為你右線有死車
所以你係逼於無奈抽三份一車出左邊
基本上你出灣後就封位 你格黎係唔會有車
一 你出灣前係讓線 你左邊無車衝上黎你先可以出
即係話你出得 都係唔會有車
你封左位 有車想係你左邊格硬過都唔會夠位
就過完死車記得打返右燈埋返右線
慢慢做 情願慢都唔好做小左做錯左

記住比咁貴租車錢梗係玩耐d
油塘上高超道既話喺迴旋處個路口可唔可以入左線上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞