召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (31)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
上緊斜收到唔比油唔通仲踩剎車咩
唔踩都就黎打冷震啦
係微震既時候先落離合器而唔係落左先踩剎車
你果個情況最小都剔你離合器使用不當
比左幾秒機會你都唔行返好
想問下我係我條行車道行緊
對面有死車 而對面行緊果啲車想過死車
而入左我條車道小小(過左白線)
個情況係大家都夠位過 (3架車2條行車道)
咁我使唔使停 定慢慢照去就得?
確實係應該佢讓你
不過如果太貼考官都可能會肥你太接近物體
如果左邊有位都稍微靠左會好啲
當然要做足望左鏡再靠左呢啲動作
再慢慢駛過
正線係唔洗讓佢 你既講法(確實係應該佢讓你)咁講係錯既
但恐防如果佢逼埋黎,你要識停
最好做法係收慢
挨小小左
擰多左左頭望實右邊
佢如果抽出黎食左你條線
你要識踩剎車
道理上佢唔岩
但你係考緊牌
個官最主要睇你有冇危機意識應付突發野
我咪就係話唔洗讓對面車囉:
確實係應該對面車讓個巴打
基本上好似樓上咁講空波滑行成兩秒嘅話,個考官唔剔你就得返兩個原因:一係瞓咗,一係博炒
停車任何情況都係踩brake減速先
到架車差唔多打冷震先踩極力子踩停
太早踩可以話你空波滑行
有幾可會上斜揸到咁慢,真係咁慢嘅話通常都已經吊緊極力子或者拖低咗一個波。呢句我唔係為考試講,係考咗牌揸出街都咁講

基本上揸車唔會踩迫力拖慢到就震時放右腳,等佢慢溜然後先再踩極力子;停車嘅迫力通常都keep住踩,到就停時就左腳踩盡埋極力子,停之前一刻放返少少迫力等佢冇咁chok
字眼上問題
哩種情況唔構成"讓"正線
因為佢係正線
對面架車比正線車行唔可以叫讓
唔好笑人啦
人地就快考架喇
襯早知自己錯咩好過又要排半年嘛
冇錯
樓上仲夠膽死話踩咗極力子先再踩迫力
人地十號考棍van
仲有時間改手勢既
不過佢口氣大到唔似學牌仔
態度正確
最重要知錯能改
咁踩完極力子一個車位內停低算唔算空波滑行
沙田d路線都唔駛斜路停車
一般嚟講唔算
但要記住一個原則:臨停踩盡極力子只係為咗唔好死火,而唔係為咗減速。減速永遠係迫力做主導
駕院?
場內咪已經要斜路停車開車囉
咁當然唔算
棍波車設計停車係一定要入空波狀態滑行一段距離先停到
直接踩停會死火
個關鍵係段距離長定短
太長咪中空波滑行
太短咪中腳制控制不當(因為會chok到飛起)
停車距離長短要自己就
試多幾次就預到
離合器作用只係分離引擎同波箱既齒輪
正確理想既停車應該係收曬油
任得架車比引擎帶動架車慢落黎
先再用剎車
佢個斜波仲踩剎車你想chok死個考牌官
1波上到去踩離合器大概一秒部車就停
其實佢個關鍵係搞錯次序
佢覺得係應該踩左極力子先踩剎車
tick你一個52先啦
腳製使用不當
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞