其實英文d字整到懶係深咁為咩?

345 回覆
158 Like 1833 Dislike
自己去wiki啊
我話嘅係本身俄羅斯呢個國家名係俄語入面係無俄呢個讀音啊,經蒙古語二次音譯之後多咗俄呢個音
因為真係有高低,唔好再用左膠大愛黎打和super, 咁只會無左好多真相
咁簡單既英文字都唔識

可以怪邊個

不妨打機既時候將 default language 換做英文,都有 D 幫助
好波好波
佢根本連基本linguistic知識都冇
等睇佢死撐
關窮撚咩事
依啲係學習態度差異
你只睇拼音文字母語既人既所謂語言學你先係柒果個
拼音文字學者離不開音係主體
聽佢地講中文完全夏蟲語冰
利申,無讀過linguistic
乜撚野左膠大愛呀
你話我知用咩去分高低!

痴撚線個個講緊啲例子去打你個point
你又唔認衰

你想話中文最撚高階係咪?
中文根本就溝左好多唔同語言
當中更加有你講既低階語言添
咁點計呀

係我錯
係連登對住啲戇鳩仔唔應該咁認真!
唔意譯既詞,來源係邊根本唔重要,樓主問題就係問,可以音譯walkguy點解要輸入音譯詞多此一舉
我就話,英文不是不為,而是不能
佢想意譯,但構詞力不足不可能
就算係同義,唔同語境/情況都可以用唔同嘅字表達,咁唔係優點咩?
就好似顏色咁,有啲地區/文字就係因為缺乏詞語 就好難好詳細咁表達某隻顏色。

https://www.youtube.com/watch?v=gMqZR3pqMjg
咁只係你假設左讀linguistics既一定係睇英文paper

你自己睇下中文既研究啦

http://www2.ipcku.kansai-u.ac.jp/~shkky/wakumon/no-28/14laixiaozi.pdf

唔多講了
Mis-有誤嘅意思
Misunderstanding
Misleading
Mistrust
樓主見到d Medical term 應該會暈低

Pyrexia=Fever
Emesis=Vomiting
Edema=Swelling

全部可以用layman term嚟代替
thats my point.

no point to rank different languages or else there will be only one langauge. no exchange. no interaction. the language cannot evolve so do the civilization.
語言都有分高低嘅咩
咩文高質令你覺得其他文垃圾

任何語言都唔能夠獨善其身自己發展,無咗交流,無吸收新事物嘅空間
呢種語言就唔能夠作為文化嘅載體傳承落去,最終只會滅絕
做乜幫我譯返做中文
我見到好多語言大師扮英文好撚勁
明明英文就係亂9咁拼埋一齊

你唔撚信?
你咪叫你個醫生寫好d字
佢識撚串呀
咪又係大學死背

呢方面我同意樓主
本來語言就係為左溝通而創造出黎,最好就化繁為簡,方便大家溝通

(咪撚講咩繁體字變簡體字) 呢個已經發展到為政治問題

我單統用文字發展去表達,bibubibu 既例子好似好好笑
但至少我一定識
咁你叫sevenhead
你好醒
民主 共和 科學 呢三個詞都係日本傳入嚟
恆河沙數 無量大數 呢啲係Hindu傳入
重有巴士 的士 士多啤梨呢啲呢?
佢哋睇唔明垃圾英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞