其實英文d字整到懶係深咁為咩?

345 回覆
158 Like 1833 Dislike
頭先行街 見到隻懶係長既雞腸, pedestrians
唔識 咪查下字典
唔查由自可 查左把幾火 原來咁深既字只係'行人'咁解
諗左諗 其實行人叫walkguy咪得 通俗易明 整到咁深為咩
小學已經教啦WO pedestrian bridge
C. H. B
係wor 咁都俾你發現呢個盲點
樓主 我真係好佩服你嘅智商
我相信你唔係一個簡單嘅論壇用家
以我嘅推斷
你智商可能過200
如果唔係冇可能提出呢個問題
agree , 一層層咁分都好難明
字根ped- = 腳類,例如腳制都係叫pedal
Street=街,唔洗我解啦
-ian = 人,呢個都好常見啦
Therefore,
街上用腳嘅人
= ped + street + ian
= ped-str-ian
= pedestrian
個字可以當埋形容詞用,唔通 pedestrian bridge又叫walkguy bridge
Walkman咩屌你老母,戇鳩當有趣
有walker但現代唔係噉解囉,唔學就當深,懶醒

巴打想問下呢啲字根同埋拆字嘅知識可以點學?
個root係pedester/pedes,冇street,cf footbridge
英文字好多好多都唔係compositional 唔係全部都話拆就拆 同堆想問一問上面嘅解釋有冇source 如果去search etymology dictionary pedestrian前身係latin嘅pedester 再加English suffix -ian
Agger
係領悟番嚟,無得學
Ambulance 應該叫Bibubibu
愈多字比你用你咪愈容易表達到你最想表達嘅意思囉 下下同一隻字你都話個語言廢啦

我鳩吹炸
點知引到啲真語言學大師上黎
yes ar
正poorguy
Bibu car
個人覺得英文並無分難同唔難
只會有常唔常用之分
因為英文本身就係戇鳩
你倒轉已經無意思
英文永遠都係先識字,後先拆開解

咁叫你舉另十個ped起頭既字又係意思有關走路,你已經收得皮

成日都話英文有得分前綴果啲崇英文柒頭就好似你咁
我咪認咗係鳩吹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞