其實英文d字整到懶係深咁為咩?

345 回覆
157 Like 1831 Dislike
大把ped字頭同腳有關喎 讀bio/醫科相關嘅人更加了解

咪講左無意思
都一早講有柒頭會攞某一範疇黎無限放大

你明明唔你地雙重標準響邊?

因為英文能做的,中文早就能做十倍咁好

可以丁醫學上ped頭既詞

但看不到
跑步
步行天橋
步履
步數計

個步字響所有中文詞同一字同一意

君足察秋毫之未,而不見餘薪

請崇洋撚揾啲ped=行走有關詞比我
算喇,揾到十分一當你贏

中文就是但都咁多
https://zuci.51240.com/步__zuci/

拆字同崇洋有咩關係?

咪講左無意思

但看不到
跑步
步行天橋
步履
步數計

算喇,揾到十分一當你贏

中文就是但都咁多
https://zuci.51240.com/步__zuci/

拆字同崇洋有咩關係?

盲撐英文雙重標準
大把ped字頭同腳有關喎 讀bio/醫科相關嘅人更加了解

咪講左無意思

但看不到
跑步
步行天橋
步履
步數計

都唔知你咩邏輯 冇前後綴係背字先囉 有嘅拆嚟解方便啲有乜問題? 你係咪做嘢好死板嗰啲人嚟 一件事得一種方法 如果我揾到個語言係呢方面比中文更加好 係咪就叫人唔好拆中文詞嚟解? 做底邊個雙重標準 不見餘薪

你搬龍門夠晒靈活

唔係一件事得一種方法
而係英文有就拆詞就優點,但睇唔到中文用得更廣
中文有音譯借詞就缺點,但又睇唔到英文問題更嚴重

英文永遠是對的,先係問題
最後我咪舉出,英文既vpn abc dvd發生乜事囉
就係拼音語言係被迫用音譯外來語形式偷詞。
你地崇洋撚就扭曲話咁有助交流,咩語言學?笑下算喇,將概念定名既文字遊戲

但讀完所謂語言既人連根本問題係乜都未知,只係識左膠果套,所有語言平等

[]
你唔要懶係深既英文

咁你要繁體定殘體中文
你唔明我舉英文縮寫三字經既用意?

就係響可行情況下,正常人都會用母語拼合,幫新概念造新詞

只有響自己文化係弱勢既時候,先被迫借詞。唔明嗎

但英文縮寫既出現,就証明啲咁簡單既野英文都滿足唔到。

之後有柒頭同我玩文字遊戲咩compound之流

依啲就係語言學之毒

咪講左無意思

但看不到
跑步
步行天橋
步履
步數計

都唔知你咩邏輯 冇前後綴係背字先囉 有嘅拆嚟解方便啲有乜問題? 你係咪做嘢好死板嗰啲人嚟 一件事得一種方法 如果我揾到個語言係呢方面比中文更加好 係咪就叫人唔好拆中文詞嚟解? 做底邊個雙重標準 不見餘薪

你搬龍門夠晒靈活

唔係一件事得一種方法
而係英文有就拆詞就優點,但睇唔到中文用得更廣
中文有音譯借詞就缺點,但又睇唔到英文問題更嚴重

英文永遠是對的,先係問題

我冇講就係睇唔到? 宜家講緊英文 中文更廣關個主題咩事? 我幾時講過中文音譯借詞係缺點?乜撚嘢英文永遠是對的 語言點會有對錯之分 你自己ff我有呢啲立場嚟反駁 點同你玩
算喇,揾到十分一當你贏

中文就是但都咁多

拆字同崇洋有咩關係?

盲撐英文雙重標準

宜家似係你個傻仔盲撐中文 我一句都冇講過中文好定英文好

依啲就係語言學之毒

我唔理你個毅進仔喇,反正通常咁樣反既傻鳩你都係打埋啲濕鳩垃圾工

而我我英文native咪fresh grad 已經全美資 25K囉
其實我都想知發明英文條友用咩原理做字

book
cook
look

個字頭一唔同就成個字意思唔同
感覺好似見到樣嘢抽籤咁抽幾個字母拼出嚟話呢個字就呢個意思咁
因為英文本身就係戇鳩

yesterday I go to school by bus
加個yesterday就已經只係過咗去啦,又要發明過去式,加ed就算啦,又要有d冇原因咁成個轉,仲要轉到連字頭都唔同埋
發明時態條友應該好得閒
Pedestrian係18世紀嘅字
guy 係19世紀嘅字

睇黎樓主都係支持神抄
識搭時光機創字
好多以為自己英文好勁d傻鳩衝出嚟認叻 笑到我仆街

依啲就係語言學之毒

我唔理你個毅進仔喇,反正通常咁樣反既傻鳩你都係打埋啲濕鳩垃圾工

而我我英文native咪fresh grad 已經全美資 25K囉

唔知關乜事
無論點就自動收皮喇

依啲就係語言學之毒

唔知關乜事
無論點就自動收皮喇

一睇就知你個衰樣 十成十讀唔成書
做埋啲低賤工喇

自己廢 自卑心作崇
係到懶language
分分鐘都係住公屋添

唔知關乜事
無論點就自動收皮喇

做埋啲低賤工喇

自己廢 自卑心作崇
係到懶language
分分鐘都係住公屋添

你鐘意想像係點咪點

睇下反駁金字塔睇下自己響邊層
唔知關乜事
無論點就自動收皮喇

做埋啲低賤工喇

自己廢 自卑心作崇
係到懶language
分分鐘都係住公屋添

你鐘意想像係點咪點

睇下反駁金字塔睇下自己響邊層

反你老母咩
死跟車仔😂👍🏻

禾都唔明點解diu唔係屌既英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞