其實英文d字整到懶係深咁為咩?

345 回覆
158 Like 1833 Dislike
盲撐英文雙重標準
你搬龍門夠晒靈活

唔係一件事得一種方法
而係英文有就拆詞就優點,但睇唔到中文用得更廣
中文有音譯借詞就缺點,但又睇唔到英文問題更嚴重

英文永遠是對的,先係問題
最後我咪舉出,英文既vpn abc dvd發生乜事囉
就係拼音語言係被迫用音譯外來語形式偷詞。
你地崇洋撚就扭曲話咁有助交流,咩語言學?笑下算喇,將概念定名既文字遊戲

但讀完所謂語言既人連根本問題係乜都未知,只係識左膠果套,所有語言平等

[]
你唔要懶係深既英文

咁你要繁體定殘體中文
你唔明我舉英文縮寫三字經既用意?

就係響可行情況下,正常人都會用母語拼合,幫新概念造新詞

只有響自己文化係弱勢既時候,先被迫借詞。唔明嗎

但英文縮寫既出現,就証明啲咁簡單既野英文都滿足唔到。

之後有柒頭同我玩文字遊戲咩compound之流

依啲就係語言學之毒
其實我都想知發明英文條友用咩原理做字

book
cook
look

個字頭一唔同就成個字意思唔同
感覺好似見到樣嘢抽籤咁抽幾個字母拼出嚟話呢個字就呢個意思咁
yesterday I go to school by bus
加個yesterday就已經只係過咗去啦,又要發明過去式,加ed就算啦,又要有d冇原因咁成個轉,仲要轉到連字頭都唔同埋
發明時態條友應該好得閒
Pedestrian係18世紀嘅字
guy 係19世紀嘅字

睇黎樓主都係支持神抄
識搭時光機創字
好多以為自己英文好勁d傻鳩衝出嚟認叻 笑到我仆街
唔知關乜事
無論點就自動收皮喇
你鐘意想像係點咪點

睇下反駁金字塔睇下自己響邊層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞