其實英文d字整到懶係深咁為咩?

345 回覆
158 Like 1833 Dislike
其實你明唔明你一開始已fail
一個果字已經係一半意譯。
只係同你嘈個芒字有無意譯成份。

不過離題太遠。

答返崇洋撚到樓主,其實現代科技詞已經完全出賣左英語。

http vpn dvd wifi
顯示左英語造詞係「想」向意合既方向去造。
但奈何英文如果好似中文咁,只能得出
啲長到沒有實用價值既詞。而英文使用者就被迫去縮寫成三字頭文字。

第一次柒係想用意合(同意譯其實一樣,但造詞係無中生有)但又長得澤
第二次柒係明明係拼音文字,但拼合出黎既「詞」係無法讀出黎。
第三次柒係太多相同既三字詞,又要為依啲三字詞整個字典。

英文,真係柒到唔敢睇。
但基於心理學,要去否定一啲佢認為常識既野,一般人第一層既表現係「盲目反抗」

大家既層次係響依度。
等於日心說,話要燒死哥白尼果啲柒頭民眾一樣。
學到嘢
所以話文科真係害人不淺
雜亂無章,每個語言都係溝黎溝去
理科universal standard equation,不信嘅就請用數理驗證對錯
點樣證明英文係on9?
幾百個字其中3個例子
咪撚盲屌咁肉酸啦
建議樓主學世界語,而且可能可以起相關forum 識到唔少志同道合既朋友仔。
噏乜柒?

未聽過phrasal noun/ compound noun?

「拼合出嚟嘅詞無法讀出」噏乜柒?
有邊個英文字係讀唔出?
反而有啲中文縮寫就真係睇到頭都大

我一樣可以話中文低層次
因為中文語句主從不分
而且過於著重鋪陳但忽視細節
重引經據典 用成語等嚟作比喻 但無視比喻是否洽當
而且中文缺乏抽像詞彙
不利於使用者理性思辯
而且中文語意模糊一字多義
所以中文使用者易出現邏輯混亂
仆街,我話咗係鳩吹架喇,點解破千
中文主流不會音譯借詞?

借英文嘅有:巴士,的士,士多啤梨,芝士/起司,三文治/三明治,結他/吉他,高爾夫、雪茄、模特兒、荷爾蒙、梳化/沙發、維他命、淋巴、坦克、馬拉松 等等

我隨便諗都列咗超過10個啦喎,以上呢啲都唔係主流?
其實都冇人想幫英文洗脫
明明係你話中文主流字唔多音譯嘅
我地有搞錯咩?
未聽過WALKGUY
你講乜春呀,唔係話主流詞無音譯呀。
係話音譯唔係中文輸入外來詞既主流呀。

分清楚先喇。
戇𨳊
我:屎好臭。

你:你食屎比賽唔高分當然話屎臭。

這就是你的邏輯。
中文主流不會音譯借詞依個事實係唔會因為你舉幾個例而改變」

你自己都講咗個事實出嚟
真係龍門任意搬
前後矛盾,思緒混亂
BBC讀得出﹖
ABC﹖
CD
DVD﹖
VPN?
HTTP?
拼音文字
唔係逐個字母黎讀叫讀得出呀。

開始轉移話題去第二度了。
因為佢知道自己開始講唔過。
依個主題由頭到尾都係講緊造詞。
你想講去邊﹖

英文文法一樣大把多鳩餘野。你想討論其他範疇嗎﹖離題太遠播
你會唔會話
工字讀
橫直橫
係工字既讀法呀﹖

如果你邏輯ABC,DVD叫有得讀。
咁工字既讀法都可以係橫直橫
中文主流不會音譯借詞
你自己大大聲話嘅

事實就係主流中文大量音譯借詞
自己講完唔認?
定係想利用中文語意模糊方便混淆視聽呢個特性?
RAM
NASA
OPEC
LASER叫可以讀

其實大部份既叫不能。
唔好再自欺欺人好唔可
完全唔合Phonics
我知你好崇拜英文,但你咁扭曲真係好戇柒。
我意思就係主流方法不是音譯。
不是主流單詞沒有音譯詞。

你誤解左。
我問你一樣野
中文入面
咩為之word
咩為之multisyllable word
咩為之phrase?
即係話你用中文講野
會語意不清模糊
容易令人誤會啦
就出嚟就唔係英文?
One english word cannot have more than one syllable?
去睇下dictionary
每個letter都有IPA架
大約無得一一對應

因為大家造字造詞方法唔同。
如果硬要一層層咁比較大約係

筆畫對應英文筆畫
類似倉頡輸入法字型既對應英文字母
部首-單字對應英文前綴後綴
單字對應英文單詞
複合詞對應英文單詞
複合詞對應英文複合詞

中文無咁明確畫分。
好似
MNP,攜號轉台
你叫word?multisyllable word﹖phrase
對唔住,無法定義。
因為你用緊英文果套黎諗中文,錯晒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞