其實英文d字整到懶係深咁為咩?

345 回覆
158 Like 1833 Dislike
Btw Ped應該係latin
agger, but lau g's example not gd enough
劈。。劈爹柱仁?
唔知點解我讀咗幾下walkguy 會讀咗仆街
唔係,係因為英文都係compound, 只不過佢外語既compound
最慘係啲窮撚冇呢啲mind set全部鳩背
現代唔公廁了
新詞變成點你有眼睇
全部變縮寫三字經
唔係。
英文都想咁造詞但做唔到
其實美國係用passerby

其實英文只係英式難,美式唔算好深
perfect tense都用少好多
如果我當年英文老師好似你咁就好
你咁都叫得?

不-明白
郵-差
mal function叫得?
請舉多十個用mal前綴而又同一意思既詞
我咪講左囉
你係先識malunction你先拆mal出黎,而唔係倒轉
你舉例正正係証明緊我講既野係啱
mis? 又係,舉十個同系列既常用詞黎睇睇
whitebibu

redbibu 同埋bluebibu 係消防車用警車
至於天橋
美國係用overpass/footbridge
至於on/in the street 既用法
美式英文都係直接好多既on the street
行人美式英文係passerby
好直接
崇洋撚可能連個non-字都要j
有人唔明咩叫第一次睇就明

misunderstand?
咁你學依個字之前
個mis-字你響邊個詞已經用過並且係同一詞意?

講黎聽聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞