其實英文d字整到懶係深咁為咩?

345 回覆
158 Like 1833 Dislike
劈that 薯人
即係斬鳩個條on9仔
英式美式分別

美式英文同連登仔思想差唔多,簡單好多
你講十個出黎喇
底差?
你已經倒轉左了
唔係底差唔差問題,而係學習時序問題
係先識mis mal, 定識左misunderstand先識返mis
你似乎唔明白英文柒響邊
一個係最終先歸納(英文)
一個係舉一反三(中文)

最大分別係因為每個漢字本身就係個單字詞
而英文前後綴唔撚係
笑鳩樓主還笑鳩樓主
英文係拼字個方面的確係冇系統
單例難講
由低階到進階就好明顯
用中文黎諗英文
用邏輯黎諗英文
樓主學緊1984 newspeak嗟
其實唔係特登整隻咁繞口又唔知點解嘅字,通常呢啲咁撚長嘅字有好多都係從外語走入嚟
好似 cosmopolitan 睇落都唔知邊度走出嚟
其實係希臘語 kosmos(有秩序嘅) + polites(市民) 變做 kosmopolites (κοσμοπόλεις)
然後再比法文拎咗去做 cosmopolite,最後比英文吸收返變咗「大都會」 呢隻字好撚痴線,古希臘果陣已經有人開始幻想全球化,大世界嘅概念,好似哲學家戴奧基尼斯曾經講過自己係 "citizen of the world (姐係kosmopolites)" 果陣西方思想真係好進步

好似係
英文d字唔識既真係完全唔知做緊乜 好冇系統
講錯咗,希臘語 kosmos 應該譯做世界先啱
消防係 WuWowWuWow
too empty man
樓主你唔問吓中文啲字整到懶係深 咁難寫為咩?用簡體字埋好囉 一個龍字 一個龙字 簡單幾多
一個語言唔係話越簡單就越好嘅 點解唔諗吓英文同中文嘅字詞咁豐富係件好事
its crazy up tits hill man
樓主你唔問吓中文啲字整到懶係深 咁難寫為咩?用簡體字埋好囉 一個龍字 一個龙字 簡單幾多
一個語言唔係話越簡單就越好嘅 點解唔諗吓英文同中文嘅字詞咁豐富係件好事

好多人都唔知中英文有幾咁豐富
我又鳩吹解釋一下
好簡單
中文可以「屌你」
英文可以「Fuck you」
但係日文就做唔到嗰種口講屌你黎鬧人嘅神瀡
鬼佬一樣覺得中文字好深
你睇阿拉伯文果d咪仲難
根本問題係你有冇用開
結論:樓主連咁常見既英文都唔撚識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞