港媽:拜年唔好比野我個仔食!

393 回覆
11 Like 107 Dislike
上面d 係面閱讀理解有問題,講咩對親戚唔公平 而家係講緊只要你唔買黎引個小朋友,個小朋友就唔會主動問老母食唔食得,食幾多食咩個父母會決定返,人地食咩點教都要你理?俾左外國人你干擾佢點教,交都有得打。而家個老母就係同你講,你引得你唔好將個波交俾父母,父母set 好左係你引佢,你就承擔做醜人個風險

你就閱讀理解有問題
上面勁多人講左而家係針對原文話
唔好話俾細路知係佢老豆老母唔俾
咁咪即係叫啲親戚講大話囉

你咪就係講話對親戚唔公平個d 傻尻
上面d 係面閱讀理解有問題,講咩對親戚唔公平 而家係講緊只要你唔買黎引個小朋友,個小朋友就唔會主動問老母食唔食得,食幾多食咩個父母會決定返,人地食咩點教都要你理?俾左外國人你干擾佢點教,交都有得打。而家個老母就係同你講,你引得你唔好將個波交俾父母,父母set 好左係你引佢,你就承擔做醜人個風險

你就閱讀理解有問題

呢度已經答左你問題

你就閱讀理解有問題

你咪叫啲親戚講大話個啲仆街
成班人係度講教個細路學識講唔好就解決問題

係咁撚易就好啦 先唔講兩三歲細路係唔係咁易教

成年人又細到大畀人教唔好食煙咪一樣照食

更何況六歲以下小朋友用體罰都未可以令到佢地聽話啦

教係咁有用而家個社會就唔會有咁多問題啦

你就閱讀理解有問題

你唔引人地邊洗你講大話呀,本末倒置,接實啦

人地做乜撚野要幫你講大話呀
大條道理將教仔既責任俾左人
仆街父母
唔俾佢食都算 仲要又唔俾講原因
即係醜人就親戚做哂

係父母唔想做醜人
叫班人唔好拎野引佢個仔/女

咪就係囉
即係個老母根本唔care個仔女覺得親戚仆街 只要唔覺得自己(老母)仆街就得
你係識教既就留神睇住自己細路食左幾多 覺得過多就出聲 做咩要個親戚硬食隻死貓

咩道理 細路自己去拎 父母就會阻止
親戚唔好加句 俾佢食啦 食少少怕咩
個老母都係想親戚唔好引佢個仔/女
個老母唔會 親戚唔俾啊 你地唔準食

加句野果d親戚咪係p x k lol

仆街父母

咁人地個仔野食做咩要你俾呀,人地叫你唔好俾呀,垃圾鍵盤戰士
有冇巴打醒張長輩圖俾佢地同意請轉發
係好嘅 有時啲大人貪得意係咁比野佢地食
之後又病又咳又食滯都好多手尾

無錯
細路仔唔識節制唔會拒絕
d大人有時戇鳩鳩喪比垃圾佢地食
完全無考慮個細路身體受到幾多

屋企有細路就明

當餵狗咋嘛
哇佢食呀好打耳呀~
成班人係度講教個細路學識講唔好就解決問題

係咁撚易就好啦 先唔講兩三歲細路係唔係咁易教

成年人又細到大畀人教唔好食煙咪一樣照食

更何況六歲以下小朋友用體罰都未可以令到佢地聽話啦

教係咁有用而家個社會就唔會有咁多問題啦

咁係咪唔撚洗教啊 就算唔教佢講唔好
至少都起碼教識佢問下媽咪先食唔食得

仆街父母

你叫人唔好俾
人地講返個事實出黎話係你叫唔好俾有咩問題?講得出又唔敢認 仆街仔

話自己個仔野食做咩要人俾
自己個仔利是唔好要人俾丫笨

仆街父母

你叫人唔好俾
人地講返個事實出黎話係你叫唔好俾有咩問題?講得出又唔敢認 仆街仔

咁唔洗你俾野食,又何來要答你邊個唔俾呀? 仲係到偷換概念,傻尻。你俾利是我個仔,我咪又係派返俾你個仔,但我有冇塞你個仔食野呀,矇撚
怪獸家長
根本成班家長都係當個仔係附屬品,唔好食零食,因為唔好俾麻煩我(所謂睇醫生);唔好請佢食,因為唔好俾麻煩我(要阻佢食)。
真 我唔想講大話 唯有拜年匿係廁所食飯算

你叫人唔好俾

咁唔洗你俾野食,又何來要答你邊個唔俾呀? 仲係到偷換概念,傻尻。你俾利是我個仔,我咪又係派返俾你個仔,但我有冇塞你個仔食野呀,矇撚

偷換概念既係你呀
你老豆老母叫我唔好俾既你食呀
呢句既唔俾野食都可以同個細路講
要俾野食先,然後先再講呢句?有冇腦架你?
人地冇仔個啲你祈唔好收人利是呀
根本成班家長都係當個仔係附屬品,唔好食零食,因為唔好俾麻煩我(所謂睇醫生);唔好請佢食,因為唔好俾麻煩我(要阻佢食)。

根本就係
改1,2句再轉發出去
其實我覺得唔係有人唔明個問題
係有人以為教仔責任 同 要人做衰人係两樣野
其實係同一樣野 你要人做醜人教仔 =推個責任俾人

你叫人唔好俾

偷換概念既係你呀

你咁都仲想兜,反正上面都唔知你打緊乜 當你贏,你rd繼續用利是黎打飛機,兩樣野都唔同性質
咁如果個細路見我食緊糖
走過黎問我可唔可以比佢食
我唔想幫佢教仔,又唔可以推個波比佢父母
咁我應該點答?
其實我覺得唔係有人唔明個問題
係有人以為教仔責任 同 要人做衰人係两樣野
其實係同一樣野 你要人做醜人教仔 =推個責任俾人

Exactly

偷換概念既係你呀

你咁都仲想兜,反正上面都唔知你打緊乜 當你贏,你rd繼續用利是黎打飛機,兩樣野都唔同性質

智力低咪睇唔明囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞