港媽:拜年唔好比野我個仔食!

393 回覆
11 Like 107 Dislike
呢d真係有仔女先會明
除非係食物敏感或者糖尿既病啦
否則個老母都幾on9

小朋友會有大人請佢食野
父母唔比小朋友食
呢d都係自然不過既成長經歷

經歷過呢個過程既人
有幾個大左會覺得父母唔愛自己???

佢個仔放完假,返到學校
身邊同學仔過年食左乜乜,玩左乜乜
自己咩都冇經歷過,又會點諗??

始終覺得盡量唔好令小朋友覺得與別不同
等佢自然經歷人生既每件事
係對小朋友最好既教育方式

無錯
細路仔唔識節制唔會拒絕
d大人有時戇鳩鳩喪比垃圾佢地食
完全無考慮個細路身體受到幾多

屋企有細路就明

咁應該教佢飽/唔想食就同人講已經飽/肚仔唔舒服
就算係善意都唔應該過度保護

如果d細路有咁易教就好

屌 有幾難 下下自己唔出聲就話教唔到 不如送去保良局啦 呢啲老豆老母正垃圾

咁應該教佢飽/唔想食就同人講已經飽/肚仔唔舒服
就算係善意都唔應該過度保護

如果d細路有咁易教就好

屌 有幾難 下下自己唔出聲就話教唔到 不如送去保良局啦 呢啲老豆老母正垃圾

你真係講到教仔好簡單咁
否則個老母都幾on9

小朋友會有大人請佢食野
父母唔比小朋友食

經歷過呢個過程既人

佢個仔放完假,返到學校

有病自己睇緊啲囉 唔係叫人幫你睇 自己係度係咩碰轉頭同個仔講公公婆婆唔比你食

如果d細路有咁易教就好

你真係講到教仔好簡單咁

真心唔難 十歲後難講 十歲前而家未試過將個波射落人度
問題在於:「請唔好話俾小朋友知係父母唔俾。」

講得出 就唔好怕認 要講明白俾小朋友知
通常叫個細路問媽咪攞批准先俾佢食,到時個細路病左都唔自己事
否則個老母都幾on9

小朋友會有大人請佢食野
父母唔比小朋友食

經歷過呢個過程既人

佢個仔放完假,返到學校

有病自己睇緊啲囉 唔係叫人幫你睇 自己係度係咩碰轉頭同個仔講公公婆婆唔比你食

有病既話,睇小朋友幾大啦
小朋友5歲前都唔係好識表達
同身邊大人講聲無防
5歲後小朋友應該要有能力識講

有個糖尿學生6歲,家教好好
請糖比佢食佢自己識拒絕
問佢可以食咩零食都識講可以食紫菜
人地比唔係問題
作為人地呀媽 更有責任教個仔唔好食咁多 教佢儲起遲d食
而唔係係度on99鬧人
到時比個細路見到派糖但淨係唔比佢會點諗

你真係叻叻
叫人唔好亂比野小朋友食好正常,
但係唔係唔想做衰人唔比小朋友食怕小朋友嬲自己?
應該唔怕架
人地比唔係問題
作為人地呀媽 更有責任教個仔唔好食咁多 教佢儲起遲d食
而唔係係度on99鬧人
到時比個細路見到派糖但淨係唔比佢會點諗

你真係叻叻

佢應該無小朋友,以為一歲都有得教

如果d細路有咁易教就好

你真係講到教仔好簡單咁

1歲兩歲都得?
有朋友老婆真係post咗

長輩唔玩fb佢post比邊個睇
個老母都唔係唔比個仔食野
只係叫人唔好亂鳩咁比
咁都要批鬥
唔俾佢食都算 仲要又唔俾講原因
即係醜人就親戚做哂

咪撚就係
仆街家長 射個波俾人
自己唔撚教
其實有冇可能小朋友本身身體有d問題?過肥啊營養唔均衡或者遺傳糖尿 如果有既話控制下都正常

有可能

但要俾小朋友明白食咗係對自己身體唔好而唔去食
細路仔唔識節制
呢家食下果家食下就食多左
細路仔唔識節制
呢家食下果家食下就食多左

不過又唔可以怪曬D細路
有時D長輩熱情係咁谷佢食
呢個谷下果個谷下就食多左

你真係講到教仔好簡單咁

3歲以下都一樣易教
唔識教仔唔好咁為食

所以教姨媽姑姐唔好俾野個仔食

真係好反智

咁幾時先教個仔唔好亂食野?
聽日晴報報導
可能出發點都係為仔女健康著想啫

咪就係囉
即係個老母根本唔care個仔女覺得親戚仆街 只要唔覺得自己(老母)仆街就得
你係識教既就留神睇住自己細路食左幾多 覺得過多就出聲 做咩要個親戚硬食隻死貓

咩道理 細路自己去拎 父母就會阻止
親戚唔好加句 俾佢食啦 食少少怕咩
個老母都係想親戚唔好引佢個仔/女
個老母唔會 親戚唔俾啊 你地唔準食

佢邊有話會出聲阻止 係咪我睇漏野
除左叫親戚唔好多口之外 佢係叫親戚唔好主動俾野食野飲細路 而且唔好俾細路知係因為佢老母唔俾(即使老母有合理原因)
個細路唔知真相就唔會覺得老母唔愛佢
但係個細路好自然就會以為親戚唔錫佢所以唔俾佢食
咁個親戚咪硬食隻死貓囉 咁對個親戚又公平咩

如果係第一次帶呢個小朋友去見親戚之前post 呢段野俾d 親戚睇 咁咪得囉
個老母都唔係唔比個仔食野
只係叫人唔好亂鳩咁比
咁都要批鬥

如果個post 係“新年唔好亂咁比我細路食野”
“新年見到我個仔唔好比佢食糖同零食,飲茶,咖啡,同汽水”
我諗大把人會收聲唔批鬥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞