港媽:拜年唔好比野我個仔食!

393 回覆
11 Like 107 Dislike
單睇唔比食垃圾食物 我又覺得無咩問題其實

係冇咩問題
問題在於叫親戚唔好話比細路知係佢地唔比細路食
死左佢啦
係串左啲 但係父母管理自己仔女飲食有咩問題
個堆野的確唔多健康
唔俾咪直接講唔俾囉
又要同人講唔好話係佢地叫
睇啲回覆就知點解而家香港啲細路咁撚冇家教
原來老豆老母都大條道理咁將教仔既責任賴左落人地道
係地鐵亂鳩咁走都唔撚捉住個仔
唔想做衰人就咪撚生啦
有邊個父母教仔唔駛打鬧架

正解!
跟本就是身教,
D細路學咗父母既不負責任,
所以野野要人就住佢地,
以為成個社會老馮跟住佢地為中心去轉

結論:唔識教唔好學人生,
生咗唔好預咗人比幫你教!
講咁耐都回應唔到點解推個波俾人做衰人
而唔係自己負返做父母應有既責任去教個仔
唔夠講就話人地唔明,完全冇考慮過個問題重心係邊去反思
咁既做人態度都唔慌會教得好個仔女
祝你啲仔女好運 好行夾唔送

正解!
自己逃避責任又夾硬屈人地唔明白
跟本人地一講已跟直入重點自己又不願面對

祝佢仔女好運
上面d 係面閱讀理解有問題,講咩對親戚唔公平 而家係講緊只要你唔買黎引個小朋友,個小朋友就唔會主動問老母食唔食得,食幾多食咩個父母會決定返,人地食咩點教都要你理?俾左外國人你干擾佢點教,交都有得打。而家個老母就係同你講,你引得你唔好將個波交俾父母,父母set 好左係你引佢,你就承擔做醜人個風險

好似係你閲讀理解有問題囉 真係可憐
話人引佢個仔嗰啲真係好撚霸道
新年大家放全盒出黎=引鳩你個仔
為左你一家黎到收撚埋哂全盒 唔好煎羅白糕?
為左唔忍你個仔就大家一齊唔好食野?
定係不如你插盲你個仔啦

上面仲有個盲既死係度嗌話:
你唔引佢食咪唔洗講大話囉
野蠻到咁仲衰過強國D人
有好多人唔明
啲一兩歲既細路,見到老人家揚啲糖出黎就會好興奮
挑起左佢條根,唔比佢食佢又會扭計
但係比得佢一粒,就有第二三四粒

番大陸見過大陸有個bb女好鐘意食糖(應該平時食得多)
啲老人家照比佢食,佢瘋狂咁食,仲要唔識sharing

你地未生過仔根本唔明白

我屌

上面都有個父母話動物園都有話唔俾餵啦

呢個又唔怪獸得曬喎
又話生得佢出就要教佢
但係唔想佢食零食又唔敢直接教佢
媽啊我好矛盾
正一on99
我覺得最on9係自己唔比個仔食 但又唔比人講話係媽爸唔比

一路呢個都係重點!
係班怪獸家長 自己不願面對,
又拉埋其他野黎講,
係到轉移視線偷換概念

係呀 你啱呀

根本個FB post又好 呢個post又好
唔係唔俾你衝出黎柒 叫人幫你教仔
係屌你班家長唔好將個責任推俾親戚朋友
人地無義務同你做呢場大龍鳳
唔理個仔女幾多歲 有無自理能力都好
要阻止佢去做你認為錯嘅事情 你應該去教
唔係要人陪你做戲講大話

如果呢d小事都唔想做醜人去教
咁平時點教仔 唔洗教?

但班家長又話幾歲唔同 bb唔同 親戚太煩
唔好利用呢d借口啦
學校有衰同學 街上有衰人 食煙 講租口
所以我要求佢地檢點 就你教仔?
你點控制咁多?全世界圍住你個仔轉?
但教佢點分辨是非 係你做父母責任

佢如果係呢個意思就怪。

但有d情況唔係咁,
例如父母唔比食,某人知道都專登比佢食,之後不斷引個細路,不停強調(係你父母唔比你食架炸),呢d煽風點火行為又唔同講法。

睇篇文好難分係邊隻既。

係呀
呢個世界有好多變態毒撚
當你個仔狗仔咁玩
明知係屎都塞落佢口
仲專登係佢面前話你地做父母㗎

你地為小寶貝安全都係唔好帶佢拜年逗利是啦

地球很危險,快點回火星吧!
有好多人唔明

你地未生過仔根本唔明白

如果因為怕佢扭計就唔俾佢接觸
不過斬腳趾避沙蟲
只要你唔怕細路扭計
唔好心軟企硬
佢地知道扭都無用就唔會扭
你見鬼佬細路大部份唔扭計
因為鬼佬對仔女從來唔心軟
講真 呢個真係好撚on9 喎
咁我食果陣你個女問我拎
咁我可以點?
做幼年期嘅老豆老母
不嬲都唔係要同佢做朋友嫁啦
而係要教導佢 係適當嘅時候話佢
個細路乜都唔識你唔撚教鬼撚知唔撚食得咩
見糖零食就狗衝嫁喇
請勿拍打及喂食
升小一了,還未試過飲汽水
其實家長唔想俾仔女食零食,就直接屌佢打佢囉,你地咁鍾意講細路無性,就打到佢驚囉。洗咩其他親戚做醜人,配合你
有好多人唔明

你地未生過仔根本唔明白

如果因為怕佢扭計就唔俾佢接觸
不過斬腳趾避沙蟲
只要你唔怕細路扭計
唔好心軟企硬
佢地知道扭都無用就唔會扭
你見鬼佬細路大部份唔扭計
因為鬼佬對仔女從來唔心軟

咪臭係 因為怕佢扭計所以乜都唔比
真係戇鳩鳩
正確係應該教佢道理囉
最on9係叫人唔好講係老豆老母唔比(連叫個小朋友問下父母都唔比),彩就你地自己拎,衰人就自己做;我覺得出post者好自私!最好做法係唔去拜年,留響屋企!
人地比唔係問題
作為人地呀媽 更有責任教個仔唔好食咁多 教佢儲起遲d食
而唔係係度on99鬧人
到時比個細路見到派糖但淨係唔比佢會點諗

咪係囉!個細路會記住呢個叔叔嬸嬸唔比糖我!咁多限制,唔去拜年就岩
衰撚過養狗
咁樣出post講真係好撚小家
做左人老豆老母都唔識做人
人地真係請你個仔食
你咪話“要一舊夠喇多謝,留返俾其他人啦“之後隊俾其他人咪得囉
咁樣禁止佢食,你禁得幾多次?
唔想要應該婉轉咁推左佢
咁撚多規矩不如你話全家病哂咪撚去拜年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞