港媽:拜年唔好比野我個仔食!

393 回覆
11 Like 107 Dislike

睇多次篇文啦,佢叫佢d親戚唔駛問父母比唔比佢地細路食親戚既食物wow
唔係細路請求父母批准食野

「也不需要叫他們問我們」喎
即係叫親戚唔洗叫個細路問父母喎

d親戚有時扮撚晒野

父母
親戚

比雪糕你食丫
唔食得丫咳丫
哦,媽媽話唔比得你食wow,無計啦。

之後個細路發爛炸,親戚行開,父母慢慢吞返個細路。

學你話齋 主動俾又另一回事啦

咁小朋友想食問親戚 親戚又可以點問?

咁係咪應該一開始同呀仔講定
你呢排咳 唔可以食乜食乜

1歲左右識得驚

其實篇野係咪你寫?兜完未啫?
咁1歲又係咪識請求父母批准食野呀?
識驚=會諗父母唔愛佢?
你唔好格硬黎啦

睇多次篇文啦,佢叫佢d親戚唔駛問父母比唔比佢地細路食親戚既食物wow

d親戚有時扮撚晒野

父母
親戚

比雪糕你食丫
唔食得丫咳丫

所以有第一句唔好話唔好挑起人地條根,再強調父母唔比佢食。

第2個情況係

我有雪糕食丫,問下父母比唔比食?
(其實呢句野大家聽到,細路問唔問都一樣)
唔食得啦,就食飯啦。
無得食lo。

其實篇文語氣係串,但亂比野細路食係壞習慣,只會麻煩到人

d親戚有時扮撚晒野

父母
親戚

比雪糕你食丫
唔食得丫咳丫

一句
小朋友唔食得
就ok
今鋪我撐港媽喎

d親戚有時扮撚晒野

父母
親戚

比雪糕你食丫
唔食得丫咳丫

一句
小朋友唔食得
就ok

但第個小朋友又食得喎
咁呢個小朋友就覺得呢位親戚錫第個小朋友唔錫佢
又唔會覺得係父母唔錫佢喇

呢個就係巴打們講 點解醜人要人地做
好似個d叫人唔好亂餵野生動物咁

我屌

我屌

上面都有個父母話動物園都有話唔俾餵啦
狗屎垃圾求其一個fb post又要攞上嚟連登討論

有討論空間都唔比?
唔好食咁多 食小小咪得
新年唔比食零食好似無咩新年氣氛喎
其實唔知點解而家成日聽到d小朋友病到入院
身邊好多朋友仔女都係咁

但係我以前加埋表兄弟姊妹30-40人都未聽過有人病到入院
係咪家居太多化學野搞到身體有問題定係d菌真係勁左好多?屋企太乾淨搞到冇乜抵抗力?
根本重點唔係教仔嘅問題,即使你教得好個細路開頭話唔食,但啲仆街親戚就係咁引佢食,或者親你睇唔到偷偷餵佢食問心丫,自己都做過細路,有幾多咁有定力一定say no,美食嘅引誘對小朋友真係好難控制。

所以原post只不過係向班親戚好聲好氣咁講定先,費事到時嘈交啫~係到屌嗰班係咪唔記得自己細個係點樣呢?真係個個咁撚乖老母叫你行就行企就企咩?

我屌

其實一樣,
亂比野佢地食,
有事你地拍拍屎忽走左,
手尾就動物園/父母執。

係個語氣港女味濃,而我係先勸之後當面鬧。
狗屎垃圾求其一個fb post又要攞上嚟連登討論

有討論空間都唔比?

呢到除左研究解決愛滋,探討宇宙奧秘,找尋人生意義都俾唔人攞上黎傾架
咁樣出通告
仲有冇親戚做
好撚肉酸
根本重點唔係教仔嘅問題,即使你教得好個細路開頭話唔食,但啲仆街親戚就係咁引佢食,或者親你睇唔到偷偷餵佢食問心丫,自己都做過細路,有幾多咁有定力一定say no,美食嘅引誘對小朋友真係好難控制。

所以原post只不過係向班親戚好聲好氣咁講定先,費事到時嘈交啫~係到屌嗰班係咪唔記得自己細個係點樣呢?真係個個咁撚乖老母叫你行就行企就企咩?

岩呀屌
係呢個情況老母講好左唔比食
啲垃圾廢老長輩會趁老母睇唔到 叫個小朋友食左佢 同為隱瞞
教壞一個小朋友只需要一日

我屌

其實一樣,
亂比野佢地食,
有事你地拍拍屎忽走左,
手尾就動物園/父母執。

係個語氣港女味濃,而我係先勸之後當面鬧。

其實係work 但醜怪 想一勞永逸
正如好多父母俾背囊仔個細路孭
再拎條帶拉住佢地好似狗帶咁
咁細路唔會亂走 但醜怪
如果個仔有食物敏感就會咁做
其實呢個post個標題令人先入為主以為又係啲臭西港媽post,但其實原文係無嗰句野,但個個一見標題就衝入嚟屌咗先。

我第一眼睇完標題都想入嚟屌佢老母,但睇睇下發覺又唔係嗰回事。

正想咁講 你以為你養狗咩
其實唔知點解而家成日聽到d小朋友病到入院
身邊好多朋友仔女都係咁

但係我以前加埋表兄弟姊妹30-40人都未聽過有人病到入院
係咪家居太多化學野搞到身體有問題定係d菌真係勁左好多?屋企太乾淨搞到冇乜抵抗力?

溫室長大係咁
根本冇做錯

細個果陣,我老母唔俾我食糖,唔買遊戲機我
去到16歲先唔管我(係管唔到)。

去到宜家20頭, 身邊好多朋友都蛀晒牙
同埋中學果陣身邊D同學, 7成都帶眼鏡

我宜家日日食糖/打機, D牙都冇咩野,視野又冇差到
證明佢當年做得岩

sorry 我由細食到大 打機打到大 0近視 0蛀牙
香港家長最鍾意斬腳趾避沙蟲
明明係關節制事 唔想教就一刀切 唔買遊戲機唔俾糖細路
淨係教佢地逃避問題 而唔係教曉佢地有節制咁食
而下一代仲要覺得咁樣係好 一代傳一代
收到依個Message嘅親戚應該將果d小朋友嘅名Drop低

周圍係間屋到寫住XXX小朋友請勿食用

到時一大班親戚黎到,個個見到就知咩料

不知所謂,自作聰明

咁樣不如直接唔好出街啦

現實世界咁多引誘

即係你贊成由得小朋友睇AV 由小朋友食煙?

小朋友可以周街買煙?小朋友可以周街買成人刊物?

你上述果兩樣野香港全部都有法例禁止小朋友接觸架喎

你拎d犯法嘅例子黎類比,完全係比喻不倫,偷換概念

諗清楚自己講咩先post出黎啦,低質到
其實唯一問題係要人地唔可以講係自己話唔俾 個細路問你你又唔出得聲 如果有其他老豆老母同細路在場仲煩,人地老豆老母肯俾佢地個細路食你叫當事人點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞