港媽:拜年唔好比野我個仔食!

393 回覆
11 Like 107 Dislike
有朋友老婆真係post咗
人地比唔係問題
作為人地呀媽 更有責任教個仔唔好食咁多 教佢儲起遲d食
而唔係係度on99鬧人
到時比個細路見到派糖但淨係唔比佢會點諗
有朋友老婆真係post咗

我們也從不擔心我的孩子沒有機會碰到現在不能吃/喝的食物飲料,人生路漫漫長,以後還有很多機會~~

呢段好有升中六了嘅潮文feel
病從口入,新年病左睇醫生都難
剩係叫人唔畀冇用架,不如教個細路點解唔準食,返學返興趣班大把機會父母唔喺身邊,咁唔通又同人講定唔好畀零食佢食呀
唔俾佢食都算 仲要又唔俾講原因
即係醜人就親戚做哂
係好嘅 有時啲大人貪得意係咁比野佢地食
之後又病又咳又食滯都好多手尾

無錯
細路仔唔識節制唔會拒絕
d大人有時戇鳩鳩喪比垃圾佢地食
完全無考慮個細路身體受到幾多

屋企有細路就明

我明點解佢唔比個細路食呢啲,但係你咪自己同個細路講就算人哋比咩你食都要問媽咪先(假設真係好細個啦),唔駛出通告咁叫人唔好比零食汽水小朋友
我都唔會亂比野比黎既小朋友食
會問左佢地老豆老母先
因為唔知佢岩唔岩食

不過果句“唔好同小朋友講話係佢老豆老母唔比“就真心嬲
我唔會幫你講大話既
即係醜人就親戚做哂

係父母唔想做醜人
叫班人唔好拎野引佢個仔/女

咪就係囉
即係個老母根本唔care個仔女覺得親戚仆街 只要唔覺得自己(老母)仆街就得
你係識教既就留神睇住自己細路食左幾多 覺得過多就出聲 做咩要個親戚硬食隻死貓
你細個咪又係咁食 食撚到你on99
即係醜人就親戚做哂

係父母唔想做醜人

咪就係囉
即係個老母根本唔care個仔女覺得親戚仆街 只要唔覺得自己(老母)仆街就得
你係識教既就留神睇住自己細路食左幾多 覺得過多就出聲 做咩要個親戚硬食隻死貓

咩道理 細路自己去拎 父母就會阻止
親戚唔好加句 俾佢食啦 食少少怕咩
個老母都係想親戚唔好引佢個仔/女
個老母唔會 親戚唔俾啊 你地唔準食

咁有時老母就係要做醜人嫁啦
平時唔教佢既咩?

無錯
細路仔唔識節制唔會拒絕

屋企有細路就明

我明點解佢唔比個細路食呢啲,但係你咪自己同個細路講就算人哋比咩你食都要問媽咪先(假設真係好細個啦),唔駛出通告咁叫人唔好比零食汽水小朋友

佢都講左 唔想自己係小朋友心中做衰人 親戚俾 媽咪唔俾
叫親戚唔好引佢個仔者

根本錯晒,做父母嘅應該自己教同向小朋友解釋點解自己唔比佢哋食零食,我以前阿媽都唔比我食零食,如果有大人送糖比我我會問咗父母食唔食得先 我覺得係應該教細路自律唔係限親戚點做囉

無錯
細路仔唔識節制唔會拒絕

屋企有細路就明

佢都講左 唔想自己係小朋友心中做衰人 親戚俾 媽咪唔俾
叫親戚唔好引佢個仔者

根本錯晒,做父母嘅應該自己教同向小朋友解釋點解自己唔比佢哋食零食,我以前阿媽都唔比我食零食,如果有大人送糖比我我會問咗父母食唔食得先 我覺得係應該教細路自律唔係限親戚點做囉

正解
人地食煙吸毒請你食
咁你係唔係照跟先
可能有敏感,唔可以亂食野
問清楚先好屌

係父母唔想做醜人

咪就係囉

咩道理 細路自己去拎 父母就會阻止
親戚唔好加句 俾佢食啦 食少少怕咩
個老母都係想親戚唔好引佢個仔/女
個老母唔會 親戚唔俾啊 你地唔準食

佢邊有話會出聲阻止 係咪我睇漏野
除左叫親戚唔好多口之外 佢係叫親戚唔好主動俾野食野飲細路 而且唔好俾細路知係因為佢老母唔俾(即使老母有合理原因)
個細路唔知真相就唔會覺得老母唔愛佢
但係個細路好自然就會以為親戚唔錫佢所以唔俾佢食
咁個親戚咪硬食隻死貓囉 咁對個親戚又公平咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞