港媽:拜年唔好比野我個仔食!

393 回覆
11 Like 107 Dislike
根本冇做錯

細個果陣,我老母唔俾我食糖,唔買遊戲機我
去到16歲先唔管我(係管唔到)。

去到宜家20頭, 身邊好多朋友都蛀晒牙
同埋中學果陣身邊D同學, 7成都帶眼鏡

我宜家日日食糖/打機, D牙都冇咩野,視野又冇差到
證明佢當年做得岩
應該係肥仔黎架
根本冇做錯

證明佢當年做得岩

都唔同 你老母係擺明車馬話俾你聽係佢唔俾
光明正大
斬腳趾避沙蟲
可能有敏感,唔可以亂食野
問清楚先好屌

佢正正經經話唔好比零食我小朋友食
佢唔食得

我真係唔覺得有問題

下面果堆字真係撩交打
好似個d叫人唔好亂餵野生動物咁

點解唔見佢話唔好俾利是?

人生漫漫長路
其實唔應該用禁止身邊既人做乜去教小朋友

反而係要向小朋友灌輸點解唔食得 要佢地自己去拒絕

如果唔係大個左會反彈得好誇張
根本冇做錯

證明佢當年做得岩

有擦牙就唔會蛀啦
其實唔應該用禁止身邊既人做乜去教小朋友

反而係要向小朋友灌輸點解唔食得 要佢地自己去拒絕

如果唔係大個左會反彈得好誇張

正解
佢而家將自己教仔既責任俾左人
人地唔跟佢講既做就係人地錯
唔俾都無問題
不過唔好叫人唔俾又講到自己其實無所謂

自己唔想小朋友食零食應該自己教

唔通以為你出張memo 俾你個女d 朋友叫佢地唔準撩你個女扑野呀?

正解!
其實咁樣反而顯出佢唔識教
係好嘅 有時啲大人貪得意係咁比野佢地食
之後又病又咳又食滯都好多手尾

無錯
細路仔唔識節制唔會拒絕
d大人有時戇鳩鳩喪比垃圾佢地食
完全無考慮個細路身體受到幾多

屋企有細路就明

咁應該教佢飽/唔想食就同人講已經飽/肚仔唔舒服
就算係善意都唔應該過度保護
咁咪即係要自己親戚做衰人

怪獸在呢樣
其實有冇可能小朋友本身身體有d問題?過肥啊營養唔均衡或者遺傳糖尿 如果有既話控制下都正常
剩係叫人唔畀冇用架,不如教個細路點解唔準食,返學返興趣班大把機會父母唔喺身邊,咁唔通又同人講定唔好畀零食佢食呀

好多老豆老母都只會將個責任推去人地度,
完全本沒倒置
應該教個仔唔好食
而唔係開聲叫人唔好俾野食個仔
重點係個父母唔想做醜人 好肉酸呀
叫人唔好話俾個細路係老豆老母唔俾
其實佢地根本唔識教 亦唔會教個仔
醜人都唔肯做 你地係父母 你地有責任
關人西事 仲要正義撚上身以為好撚有道理開post公開講
知唔知柒㗎

無錯
細路仔唔識節制唔會拒絕

屋企有細路就明

細路唔食到病食到嘔食到夠係永遠學唔到野, 只係知自己比人綁手綁腳

無錯
細路仔唔識節制唔會拒絕

屋企有細路就明

補充
一兩歲的話你會拖住㗎嘛,幫小朋友保管零食,返屋企分配囉

無錯
細路仔唔識節制唔會拒絕

屋企有細路就明

如果d細路有咁易教就好
我都唔會亂比野比黎既小朋友食
會問左佢地老豆老母先
因為唔知佢岩唔岩食

不過果句“唔好同小朋友講話係佢老豆老母唔比“就真心嬲
我唔會幫你講大話既

你細個咪又係咁食 食撚到你on99

應該教個仔唔好食
而唔係開聲叫人唔好俾野食個仔
重點係個父母唔想做醜人 好肉酸呀
叫人唔好話俾個細路係老豆老母唔俾
其實佢地根本唔識教 亦唔會教個仔
醜人都唔肯做 你地係父母 你地有責任
關人西事 仲要正義撚上身以為好撚有道理開post公開講
知唔知柒㗎

正解
特登打段咁既野真係好撚柒
個家長要親戚幫佢隱瞞,唔想自己做醜人。真係好狗

同埋我識個朋友細細個佢屋企人乜野零食都冇食過,淨係食佢屋企人比嘅嘢食,最後大個左反彈得好緊要,健康問題好嚴重。
做父母淨係識推個波比人
唔識自己教
d仔女大個應該唔會理佢
而家唔俾 第時實會食到好癲

然後就肥一倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞