港媽:拜年唔好比野我個仔食!

393 回覆
11 Like 107 Dislike

咪話無糖囉,無就無,無必要解釋太多

所以你駁唔到就發老脾?

個問題就係呢度之嘛

點解要我去就你個仔?
點解要我去講無糖?

如果我俾另一個細路食
你個細路咪怨我 我點唔係醜人?

點解個責任落係我度?

你到底點做到比糖人地個仔同時又唔就人地個仔?
你知唔知自己講緊咩?

所以你係為咩比糖人地個仔?
為滿足自我形像?

你有無拜過年?
全世界得你一家人?得一個細路?

都係果句 教細路有時就係要自己做醜人
怕做醜人就唔好生
唔好推個波比其他人

所以你駁唔到就發老脾?

個問題就係呢度之嘛

點解要我去就你個仔?
點解要我去講無糖?

如果我俾另一個細路食

點解個責任落係我度?

你知唔知自己講緊咩?

為滿足自我形像?

你有無拜過年?

佢應該係外國人黎
為咩俾糖都問得出
利是又唔見佢話唔好收
一陣啲小朋友以為搵錢好容易就死啦
影響緊佢價值觀
累死個仔呀
應該出post叫啲親戚唔好俾利是
呢到屌個老母既
究竟有幾多個係做緊人父母

點解講教育係無效果既無人理?

呢度d人既水平,只求9up發洩,
邊有人有心機睇呢d文。

個重點唔關「零食」事
而係垃圾家長要人地做醜人配合佢地教仔
從來無人去針對食品點唔健康
係針對班家長幾咁on9
無人理你 係因為你好on9
我理你 係因為我都好on9

你話教育唔掂人類對零食的抗拒
咁你咪挷撚住你個乞丐仔 捉撚住佢
佢一食咪厲住佢 人地一俾咪屌柒人
唔係要人做醜人囉 圍住你個乞丐仔轉 講大話
Sor 我對住d on9 認真咗

咁好明顯係你on9
當教育失效,而對兒童明言禁止又會引起反彈
最適當既方法當然係唔好引誘佢
輕描淡寫

cap圖上面無叫你一見面就同細路講唔食得
你唔講,人人都唔講,邊有人會做醜人?

呢個時候最需要接受教育既反而係有你咁on9既成年人

要全世界就你一個
人人都要守你自己個套規矩
引誘無時無刻都會發生
你諗住係fb幫個仔出post出到80歲?
做父母就係要教佢點樣拒絕
而唔係瀨人引誘你個仔囉

我已經講過人腦追求糖份完全係生理弱點黎
而且兒童對糖份既喜好程度比成年人高一倍
所以你憑咩覺得成年人都未必控制到既事
兒童就可以做到

引誘無時無刻都會發生
所以就可以大大方方比兒童睇AV?
引誘係無時無刻都發生
所以就唔應該避免?

食一兩粒唔會即刻暴斃掛?
你識唔識教佢拎一粒就算?
做人唔可以貪心
對身體又冇益
如果跟據你個理論,你點解可以生存到今日?
全人類由2歲起就因糖尿病死哂啦

俾兒童睇av呢啲叫變態
大人係唔應該做
但你拎黎同食糖比會唔會on9左少少

所以你駁唔到就發老脾?

個問題就係呢度之嘛

點解要我去就你個仔?
點解要我去講無糖?

如果我俾另一個細路食

點解個責任落係我度?

你知唔知自己講緊咩?

為滿足自我形像?

你有無拜過年?

佢應該係外國人黎
為咩俾糖都問得出
利是又唔見佢話唔好收
一陣啲小朋友以為搵錢好容易就死啦
影響緊佢價值觀
累死個仔呀
應該出post叫啲親戚唔好俾利是

咁你反而應該訪問下有幾多細路可以拎得返D利是

咁就你唔岩啦
搶左個仔啲錢
人地係俾你個仔唔係俾你架
當自己重細呀?
利是都唔好比,比咗細路仔會攞去買嘢食
追哂咁多頁,發覺呢到有部分家長唔明其他巴絲插原post既理由

原Post有句「生得佢出,就有責任教佢」,先唔講後一句「7老8老」打錯(七老八十啊),內文根本自相矛盾。

矛盾位一:唔需要叫小朋友問父母,咪即係將解釋唔可以既責任射比人

矛盾位二:同時,唔比人答小朋友唔比佢食既原因係因為佢父母唔比,咪即係將拒絕小朋友要求導致佢嬲人唔錫佢既責任轉嫁比親戚

咁樣叫「生得佢出,有責任教佢」,唔好搞笑

仲有拜年時,除咗親戚主動請/引小朋友食,同樣可以有以下情況:

係親戚自己食緊而小朋友行埋嚟話我又要/問可唔可以請佢食;又或者全盒個啲,小朋友自己行埋去拎

呢啲情況根本唔關親戚事,唔通又要人負責埋做醜人,根本一個家庭總有人要扮丑人,港媽唔想咪比爸爸做,而唔係要第三者幫你頂,凡事冇兩全其美

格物兄點睇
低能咩,老豆老母唔教自己細路拒絕人,要人幫你教仔
你唔講咩原因唔準食咁多,第日佢以為父母親戚係衰人,其他人送丸仔佢食係好人就大獲
細路細淨係講道理唔聽就好似水師提督質包龍星食餅咁質佢食到辛苦一次,咁佢咪記得唔好亂食咁多lo
追哂咁多頁,發覺呢到有部分家長唔明其他巴絲插原post既理由

原Post有句「生得佢出,就有責任教佢」,先唔講後一句「7老8老」打錯(七老八十啊),內文根本自相矛盾。

矛盾位一:唔需要叫小朋友問父母,咪即係將解釋唔可以既責任射比人

矛盾位二:同時,唔比人答小朋友唔比佢食既原因係因為佢父母唔比,咪即係將拒絕小朋友要求導致佢嬲人唔錫佢既責任轉嫁比親戚

仲有拜年時,除咗親戚主動請/引小朋友食,同樣可以有以下情況:

係親戚自己食緊而小朋友行埋嚟話我又要/問可唔可以請佢食;又或者全盒個啲,小朋友自己行埋去拎

呢啲情況根本唔關親戚事,唔通又要人負責埋做醜人,根本一個家庭總有人要扮丑人,港媽唔想咪比爸爸做,而唔係要第三者幫你頂,凡事冇兩全其美

格物兄點睇

矛盾一,唔需要問係認為肯定唔會比,所以唔需要問

矛盾二,唔需要對小朋友作多餘解釋
父母一向唔比,小朋友唔會唔知
父母唔比,親戚唔比,全部人都唔比
小朋友唔會覺得有邊個特別唔錫佢
會覺得唔比係正常

但如果比小朋友知係父母叫其他人唔比就會引起強烈反彈

咁老師呢?
老師見佢乖請糖佢食你係咪投訴學校?
睇你呢啲怪獸家長應該都會架喇

點解講教育係無效果既無人理?

呢度d人既水平,只求9up發洩,
邊有人有心機睇呢d文。

個重點唔關「零食」事
而係垃圾家長要人地做醜人配合佢地教仔
從來無人去針對食品點唔健康
係針對班家長幾咁on9
無人理你 係因為你好on9
我理你 係因為我都好on9

你話教育唔掂人類對零食的抗拒
咁你咪挷撚住你個乞丐仔 捉撚住佢
佢一食咪厲住佢 人地一俾咪屌柒人
唔係要人做醜人囉 圍住你個乞丐仔轉 講大話
Sor 我對住d on9 認真咗

咁好明顯係你on9
當教育失效,而對兒童明言禁止又會引起反彈
最適當既方法當然係唔好引誘佢
輕描淡寫

cap圖上面無叫你一見面就同細路講唔食得
你唔講,人人都唔講,邊有人會做醜人?

呢個時候最需要接受教育既反而係有你咁on9既成年人

要全世界就你一個
人人都要守你自己個套規矩
引誘無時無刻都會發生
你諗住係fb幫個仔出post出到80歲?
做父母就係要教佢點樣拒絕
而唔係瀨人引誘你個仔囉

我已經講過人腦追求糖份完全係生理弱點黎
而且兒童對糖份既喜好程度比成年人高一倍
所以你憑咩覺得成年人都未必控制到既事
兒童就可以做到

引誘無時無刻都會發生
所以就可以大大方方比兒童睇AV?
引誘係無時無刻都發生
所以就唔應該避免?

食一兩粒唔會即刻暴斃掛?
你識唔識教佢拎一粒就算?
做人唔可以貪心
對身體又冇益
如果跟據你個理論,你點解可以生存到今日?
全人類由2歲起就因糖尿病死哂啦

俾兒童睇av呢啲叫變態
大人係唔應該做
但你拎黎同食糖比會唔會on9左少少

我舉既例子係糖上癮唔係糖尿病
另外,如果要睇糖尿病
更應該睇既係兒童肥胖問題
你可以睇下美國兒童肥胖問題既上升速度係幾咁快

所以你答我誘惑無時無刻發生
係咪就可以完全開放比誘惑兒童??

咁你應該投訴政府要求禁止賣糖

格物兄點睇

矛盾一,唔需要問係認為肯定唔會比,所以唔需要問

矛盾二,唔需要對小朋友作多餘解釋
父母一向唔比,小朋友唔會唔知
父母唔比,親戚唔比,全部人都唔比
小朋友唔會覺得有邊個特別唔錫佢
會覺得唔比係正常

但如果比小朋友知係父母叫其他人唔比就會引起強烈反彈

除非個小朋友淨係喺屋企邊度都唔去姐
但係細路係要返學
佢返學D同學仔話新年我食左好多野呀,XXYYZZ請我食乜乜物物,實有比較,你唔解譯點解唔比糖先係錫個小朋友,唔通等佢自己估?佢諗埋一邊咪又係衰
我放棄喇
條友都痴痴地

咁教仔法真係祝佢好運
我放棄喇
條友都痴痴地

咁教仔法真係祝佢好運

佢個邏輯係要教育全世界成年人唔好教壞或引誘佢個仔
都唔願意教自己個仔

我一早放棄了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞