港媽:拜年唔好比野我個仔食!

393 回覆
11 Like 107 Dislike
係到屌果班肯定係濕鳩死𡃁仔

乜鳩都唔知又係到懶醒屌鳩人

其實佢講得一啲都冇錯

啲上左年紀嘅人真係好鍾意一見到細路仔就想同佢地玩

奈何細路仔又唔會鍾意同佢地玩

所以就成日出古惑,就係用呢啲零食去吸引佢地

係真係好煩,佢地覺得食少少冇問題

但佢地唔會理個後果,就係俾個小朋友食過呢一樣野,佢就會開始成日扭計要食,唔食自己正餐

你地又明咩?

你做父母睇撚佢咪唔會發生呢d事
咁唔中意咪唔好去拜年囉

咁叫定啲人咪撚亂咁餵野食又有乜問題?

下下話睇撚住佢,即係有人隊野食埋去,佢伸手去拎,拎到放埋口,你就痴撚線咁走埋去話唔食得架,唔食得架,知唔知撚呀?

跟住又黎下一單,又走埋去話唔撚得架唔撚得架!!?

哦,跟住就年都唔好拜,摺埋自己成家 on99 咁管教自己個仔

你唔係垃圾家長,你係一個懶醒垃撚圾家長

你以後唔撚女好出街啦,禁室陪慾啦,等佢學好晒先放佢出黎啦

我就番呢個case

可以同你親戚朋友去協調 但個責任係你自己度

屌,而家人地咪先小人後君子講明先囉

唔通過年前逐個親戚寄封信去同人講唔好搞鳩我個仔呀?

幾時有人講過教仔唔係自己責任

不過教仔嘅時候,外人唔好插手,亦都唔好搞亂檔

你話你係家長。。。個仔滿月未呀

咁叫定啲人咪撚亂咁餵野食又有乜問題?

下下話睇撚住佢,即係有人隊野食埋去,佢伸手去拎,拎到放埋口,你就痴撚線咁走埋去話唔食得架,唔食得架,知唔知撚呀?

跟住又黎下一單,又走埋去話唔撚得架唔撚得架!!?

哦,跟住就年都唔好拜,摺埋自己成家 on99 咁管教自己個仔

你唔係垃圾家長,你係一個懶醒垃撚圾家長

你以後唔撚女好出街啦,禁室陪慾啦,等佢學好晒先放佢出黎啦

我就番呢個case

個問題係佢叫
大家唔好話俾個小朋友知
係父母唔俾佢叫喎

我就番呢個case

個問題係佢叫
大家唔好話俾個小朋友知
係父母唔俾佢食喎

個問題係佢叫
大家唔好話俾個小朋友知
係父母唔俾佢叫喎

我估原意係個老母想講:

親戚用糖引佢,你啤柒住佢地,跟手個親戚話:哦,你媽咪話唔撚俾得喎

而唔係話唔好話俾小朋友知係父母唔俾佢地食

我相信佢老母係呢件事之前一定已經係眾人面前大叫過唔好撚俾佢食 一萬幾千次啦
我覺得好撚岩喎
人地教左咁撚耐 你無份教出黎既 就係一秒之間毀左人地教咁耐既心血
我見到有人話汽水都唔比飲 坐監咩
健康角度黎講 飲太多甜野會過度活躍 同埋人腦係嗜甜 你係大人你可能知道節制 小朋友係唔會明白
同埋你亂比野佢食 例如食太咸太甜 都會令到佢味覺鈍左

呢啲叫做原則 唔係咩長輩就大撚哂
你乜撚都比佢食就真係寵壞喇
我見到有人兩歲就要飲汽水 真心覺得個老母唔識教仔
而家唔俾 第時實會食到好癲

睇人架啫 我小學都一樣case
屋企人走去同老師、校車褓母講
叫佢地乜零食都唔洗派俾我
咁每次請野食我冇份係會feel到被孤立
但而家大個又冇話喪食補數
變到冇乜大興趣
反而最錯係搞到冇咗童年集體回憶同人講
睇啲回覆就知點解而家香港啲細路咁撚冇家教
原來老豆老母都大條道理咁將教仔既責任賴左落人地道
係地鐵亂鳩咁走都唔撚捉住個仔
唔想做衰人就咪撚生啦
有邊個父母教仔唔駛打鬧架
洗唔洗係fb貼出黎
有親戚比野個細路食,你咪叫個小朋友講多謝,叫佢留翻一陣先食囉
唔想做衰人就咪撚生啦

唔想做衰人就咪撚生啦

講道理又俾人屌
同呢班人講無用
我錯曬
我最唔撚識教

你地最撚識教

Bye~~唔再浪費口水
我有個仔,但覺得好on9
1.完全唔畀食真係好慘
2.一早同個仔約法三章,可以食幾多飲幾多

最搞笑係有條友話自己細個冇食零食冇睇電視,但身邊d fd就相反,只能夠講,你出黎做返一兩年文職就知個分別,再者點睇都係你班fd刷牙刷得衰
唔想做衰人就咪撚生啦

理解力=0
唔想同弱智嘈
教自己啲細路
唔去食人啲野咪得囉

走去要求人地做乜
係好嘅 有時啲大人貪得意係咁比野佢地食
之後又病又咳又食滯都好多手尾

無錯
細路仔唔識節制唔會拒絕
d大人有時戇鳩鳩喪比垃圾佢地食
完全無考慮個細路身體受到幾多

屋企有細路就明

問題係唔俾人講,係老豆老母唔俾喝下on9
唔想做衰人就咪撚生啦

理解力=0
唔想同弱智嘈

同感

費撚時再回應一樣嘅野

祝佢地好運
唔想做衰人就咪撚生啦

講道理又俾人屌
同呢班人講無用
我錯曬
我最唔撚識教

你地最撚識教

Bye~~唔再浪費口水

笑撚死
講咁耐都回應唔到點解推個波俾人做衰人
而唔係自己負返做父母應有既責任去教個仔
唔夠講就話人地唔明,完全冇考慮過個問題重心係邊去反思
咁既做人態度都唔慌會教得好個仔女
祝你啲仔女好運 好行夾唔送
點解唔見佢話唔好俾利是?

Agger
根本冇做錯

細個果陣,我老母唔俾我食糖,唔買遊戲機我
去到16歲先唔管我(係管唔到)。

去到宜家20頭, 身邊好多朋友都蛀晒牙
同埋中學果陣身邊D同學, 7成都帶眼鏡

我宜家日日食糖/打機, D牙都冇咩野,視野又冇差到
證明佢當年做得岩

哇 好犀利呀你
成年得呢幾日放肆少少都唔得
同埋咁個細路咪永遠唔明亂食野會幾唔好
咁根本係父母懶唔肯教

同好似抗議學校教細路有同性戀者存在一樣
個反對理由係「咁個細路學完好迷茫點算」
屌 你無責任教既咩
上面d 係面閱讀理解有問題,講咩對親戚唔公平 而家係講緊只要你唔買黎引個小朋友,個小朋友就唔會主動問老母食唔食得,食幾多食咩個父母會決定返,人地食咩點教都要你理?俾左外國人你干擾佢點教,交都有得打。而家個老母就係同你講,你引得你唔好將個波交俾父母,父母set 好左係你引佢,你就承擔做醜人個風險
如果個仔身體唔好唔食得甜野或者零食,咁樣講可以理解。
如果身體健康卻唔比個細路食野,我覺得矯枉過正囉
成年得呢幾日放肆少少都唔得
同埋咁個細路咪永遠唔明亂食野會幾唔好
咁根本係父母懶唔肯教

同好似抗議學校教細路有同性戀者存在一樣
個反對理由係「咁個細路學完好迷茫點算」
屌 你無責任教既咩

你on 撚鳩,你見識過d煩鳩親戚未,叫左唔好比野d細路食都照比,當面屌佢又閪你面,放肆?你有冇見過食濟左幾撚難搞?醫生又排超耐。教個細路?煩鳩親戚捉佢埋一邊塞撚埋入佢個口呀,成班理想主義到呢,見撚到都火
上面d 係面閱讀理解有問題,講咩對親戚唔公平 而家係講緊只要你唔買黎引個小朋友,個小朋友就唔會主動問老母食唔食得,食幾多食咩個父母會決定返,人地食咩點教都要你理?俾左外國人你干擾佢點教,交都有得打。而家個老母就係同你講,你引得你唔好將個波交俾父母,父母set 好左係你引佢,你就承擔做醜人個風險

你就閱讀理解有問題
上面勁多人講左而家係針對原文話
唔好話俾細路知係佢老豆老母唔俾
咁咪即係叫啲親戚講大話囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞