港媽:拜年唔好比野我個仔食!

393 回覆
11 Like 107 Dislike
其實有d 長輩真係好煩
有時我呀嫂講左話佢咳唔食得
d 長輩都會格硬黎
話一次兩次唔怕啦
之後開始講下d 偉論話小朋友要咩都試下

好啦 番到去又咳又流鼻水
飲過檸檬茶就覺得有甜味好正
唔肯飲水

雖然教小朋友係父母既責任
但佢地邊會理你咩肥咩蛀牙呀
好食就放入口架啦

我明點解佢唔比個細路食呢啲,但係你咪自己同個細路講就算人哋比咩你食都要問媽咪先(假設真係好細個啦),唔駛出通告咁叫人唔好比零食汽水小朋友

佢都講左 唔想自己係小朋友心中做衰人 親戚俾 媽咪唔俾
叫親戚唔好引佢個仔者

根本錯晒,做父母嘅應該自己教同向小朋友解釋點解自己唔比佢哋食零食,我以前阿媽都唔比我食零食,如果有大人送糖比我我會問咗父母食唔食得先 我覺得係應該教細路自律唔係限親戚點做囉

比個實際例子你

我個仔 親戚

:啊X,,食啲野啊
:好啊多謝 (食適量)
:黎啦再食多啲,細路仔食多啲
:我夠啦多謝
:食啦,唔洗怕羞
:真係唔洗啦多謝
:新年嘛,姑婆請你食

有時啲人唔屌出口係唔會收手

叫親戚唔好引佢個仔者

根本錯晒,做父母嘅應該自己教同向小朋友解釋點解自己唔比佢哋食零食,我以前阿媽都唔比我食零食,如果有大人送糖比我我會問咗父母食唔食得先 我覺得係應該教細路自律唔係限親戚點做囉

比個實際例子你

我個仔 親戚

咁就要屌人
全世界你個仔最撚寶貴呀

比個實際例子你

我個仔 親戚

咁就要屌人
全世界你個仔最撚寶貴呀

親威當然唔會屌
你有冇咩高明方法處理

比個實際例子你

我個仔 親戚

咁就要屌人
全世界你個仔最撚寶貴呀

親威當然唔會屌
你有冇咩高明方法處理

我覺得你講到人地俾毒藥個仔食咁啫
請食野啫 又唔洗咁大反應嘅
相信如果係熟親戚朋友你講到明佢地會接受
但你個例子 你係無撐到底 盛情難卻咁
咁你唔好怪人 當人想食咗你個仔咁
如果唔熟 你一句話唔好 會病
我估人地都唔敢塞零食落你個仔個口啦

比個實際例子你

我個仔 親戚

咁就要屌人
全世界你個仔最撚寶貴呀

親威當然唔會屌
你有冇咩高明方法處理

如果係叻,就教個仔好有禮貌咁收左零食先
之後就問返父母食唔食得

親威當然唔會屌
你有冇咩高明方法處理

如果係叻,就教個仔好有禮貌咁收左零食先
之後就問返父母食唔食得

人地等等又話三歲或以下人仔唔柒識野架啦
不過我相信只要你睇實佢 無論佢幾歲
D親戚朋友都唔會強逼塞落你個仔個口
只係好多人話乜柒長輩難拒絕
咁你就唔好話人啦
根本你又唔教又唔睇住個仔又唔敢強硬阻止
要人配合你做醜人
唔去拜年咪一了百了
根本冇做錯

細個果陣,我老母唔俾我食糖,唔買遊戲機我
去到16歲先唔管我(係管唔到)。

去到宜家20頭, 身邊好多朋友都蛀晒牙
同埋中學果陣身邊D同學, 7成都帶眼鏡

我宜家日日食糖/打機, D牙都冇咩野,視野又冇差到
證明佢當年做得岩

但我果陣又食得糖又買遊戲機,而家冇蛀牙又無近視喎
根本冇做錯

證明佢當年做得岩

根本有好好地擦牙就冇事啦
根本冇做錯

證明佢當年做得岩

我都係,細個成日偷食糖夜晚又唔刷牙,而家乜事都無,不過老母好注意我換牙,一鬆鬆地就人手剝因爲要d牙生得齊
呢個靚媽YouTuber講得好好
唔該d要人做醜人嘅家長學下
http://youtu.be/M4OKjNB7KMo

比個實際例子你

我個仔 親戚

咁就要屌人
全世界你個仔最撚寶貴呀

親威當然唔會屌
你有冇咩高明方法處理

我覺得你講到人地俾毒藥個仔食咁

我個仔本身都唔係胃食嘅人
係佢自己都唔想食
你唔洗咁敏感咩毒藥又食左個仔
佢食下糖食下朱古力我又唔會介意
至於你話我咁大反應
我記述翻件事想問點樣大反應
成段我想表達嘅係有啲親戚係會不段叫你食野,你婉拒都會keep住吹
btw,睇你嘅回覆,你FF左好多野喎
咩責怪人,咩撐到底盛情難卻,又毒藥又食左個仔
你冷靜啲

比個實際例子你

我個仔 親戚

咁就要屌人
全世界你個仔最撚寶貴呀

親威當然唔會屌
你有冇咩高明方法處理

係佢自己都唔想食
至於你話我咁大反應
成段我想表達嘅係有啲親戚係會不段叫你食野,你婉拒都會keep住
你冷靜啲

係佢自己都唔想食
至於你話我咁大反應
成段我想表達嘅係有啲親戚係會不段叫你食野,你婉拒都會keep住
你冷靜啲

屌 上後連登都咁撚認真
成個sales格出曬來
呢個世界好多癡線佬㗎
我就係其中一個
個仔日日吸緊霧霾
食少幾粒糖就以為好健康
唔俾都無問題
不過唔好叫人唔俾又講到自己其實無所謂

自己唔想小朋友食零食應該自己教

唔通以為你出張memo 俾你個女d 朋友叫佢地唔準撩你個女扑野呀?

呢句真
外界影響根本避唔到
一係就自己教好個仔女
追哂咁多頁,發覺呢到有部分家長唔明其他巴絲插原post既理由

原Post有句「生得佢出,就有責任教佢」,先唔講後一句「7老8老」打錯(七老八十啊),內文根本自相矛盾。

矛盾位一:唔需要叫小朋友問父母,咪即係將解釋唔可以既責任射比人

矛盾位二:同時,唔比人答小朋友唔比佢食既原因係因為佢父母唔比,咪即係將拒絕小朋友要求導致佢嬲人唔錫佢既責任轉嫁比親戚

咁樣叫「生得佢出,有責任教佢」,唔好搞笑

仲有拜年時,除咗親戚主動請/引小朋友食,同樣可以有以下情況:

係親戚自己食緊而小朋友行埋嚟話我又要/問可唔可以請佢食;又或者全盒個啲,小朋友自己行埋去拎

呢啲情況根本唔關親戚事,唔通又要人負責埋做醜人,根本一個家庭總有人要扮丑人,港媽唔想咪比爸爸做,而唔係要第三者幫你頂,凡事冇兩全其美

叫親戚唔好引佢個仔者

正解
人地食煙吸毒請你食
咁你係唔係照跟先

第時開post同d毒販講唔好請我個仔食毒品

叫親戚唔好引佢個仔者

正解
人地食煙吸毒請你食
咁你係唔係照跟先

邊個毒販請幼稚園學生食毒品?
定有人以為6歲同16歲26歲無分別?

d比喻低能到一個極點

正解
人地食煙吸毒請你食
咁你係唔係照跟先

d比喻低能到一個極點

蛋牛麵你返黎啦

正解
人地食煙吸毒請你食
咁你係唔係照跟先

d比喻低能到一個極點

蛋牛麵你返黎啦

點丫on9
阿姑綁好你隻狗啦

係佢自己都唔想食
至於你話我咁大反應
你冷靜啲

屌 上後連登都咁撚認真
成個sales格出曬來
呢個世界好多癡線佬㗎
我就係其中一個

ON撚9
你先入為主咁屌我
解釋翻又話我sales格
知你正常啦

正解
人地食煙吸毒請你食
咁你係唔係照跟先

d比喻低能到一個極點

你6歲唔教佢拒絕人亂請食野
咁你點解expect佢16歲識?
你以為一個細路成長係打機咁
升lv就會加能力值?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞